Mi smo hrabre sestre!

Mi smo emocionalna podrška i pratilja ženama koje se odluče na prekid trudnoće. Podržite naš aktivizam! Pridružite nam se!

Ženska mreža “Hrabre sestre” je volonterska mreža koja ženama prilikom prekida trudnoće nudi povjerenje, podršku i pratnju. Naša mreža se sastoji od 40 educiranih aktivistkinja, liječnica, medicinskih sestara, psihologinja, socijalnih radnica, učiteljica, odgajateljica, umjetnica, menadžerica, pravnica, trgovkinja, tajnica, studentkinja i žena iz ostalih područja djelovanja. 

Uvjerene smo da se svakoj ženi, neovisno o njenim političkim stavovima ili obrazovnom i financijskom statusu, njenim dosadašnjim iskustvima i odlukama, može i treba pružiti podrška; u društvu u kojem toksičan glas protivnika pobačaja i mrzitelja žena postaje sve glasniji, hrabra sestra može čuti, razumijeti, suosjećati i na svaki drugi način podržati odluku o vlastitom tijelu i životu svake žene koja takvu odluku mora donijeti.

Cilj nam je smanjiti anksioznost kod žena pripremajući ih za postupak pobačaja s ispravnim informacije o tome što ih može očekivati u bolnici, tijekom i nakon postupka. Želimo smanjiti stigmu koja prema našim procjenama, najviše negativno utječe na žensko iskustvo pobačaja, pružajući posebno mladim ženama priliku da razgovaraju o svojim osjećajima, te savjetovati žene o učinkovitoj upotrebi kontracepcijskih metoda.

DRŽAVA DAJE SLOBODU, MALOGRAĐANŠTINA STIGMU, A HRABRA SESTRA SOLIDARNOST

Solidarnost hrabrih sestra započinje činom kojim iskreno prihvaćamo odluku žene o njenom tijelu, prihvaćamo njeno iskustvo, njezine vrijednosti i stavove koji su doveli do njene odluke. Vjerujemo, razumijemo.

Biti solidarna znači ne samo razumijevanje i suosjećanje, nego aktivno i vidljivo svoje vlastito biće solidarizirati s osobom koja je zatražila podršku. Biti solidarna znači svjesno prihvatiti činjenice da živimo u društvu zajedno s protivnicima pobačaja, prizivačima savjesti, mrziteljima žena, nasilnicima…onima koji će upotrijebiti svoju moć, između ostalog, kontrolom ženskog tijela. U takvom svijetu nepatvorena i nesebična ženska solidarnost znači da se svakoj ženi može i treba pružiti ruka, utočište u razumijevanju, podrška u prisutnosti, pouzdanost u informacijama.

Zato smo se povezale u solidarnu mrežu hrabrih sestara, i došao je trenutak da doprinesemo borbi za reproduktivna prava žena.

Medicinsko osoblje zaduženo je za medicinski zahvat prema etičkim i stručnim principima medicine, a hrabra sestra osnažuje ženu prema principima ženske solidarnosti: povjerenje, podrška i pratnja.

Vjerujemo da će svaka žena koja nam se obrati donijeti odluku koja je u tom trenutku najbolja za nju.

PROGLAS HRABRIH SESTARA

 U svijetu gdje se ženi ne vjeruje,

gdje ju se nipodaštava,

gdje joj se oduzimaju ljudska prava,

gdje ju se ponižava, mrzi, iskorištava,

sakati, siluje, tuče i ubija…

u tom svijetu ti budi ona koja ženi vjeruje.

Zato što razumiješ.

Zato što osjećaš.

Zato što znaš.

Budi ona, koja ne ponižava,

koja ne mrzi i ne iskorištava.

Budi ona koju se tiče,

koja se uz nju bori.

Budi ona,

koja osjeća

koja drži,

koja osnažuje.

Budi njena hrabra sestra.

 

05/2021.