Trudna si?

trudnasi2

Nisi namjeravala ostati trudna? Nisi htjela, nisi očekivala?

Od trenutka kad si saznala da si trudna, nisi sigurna što učiniti? Tvoj prvi osjećaj nemira te ne vara. Ako nisi osjetila radost pri spoznaji da si trudna, što si to osjetila? Što god da je – osjećaje nemoj zanemariti i odbaciti. Nisi bez razloga nesigurna, daj si vremena i razmisli je li trudnoća ono što uistinu želiš ili te samo sram i strah priznati da ju želiš prekinuti? S mnogih strana će nasrnuti na tebe riječima da je pobačaj grijeh. Zahtijevat će da na svakog misliš, na nerođeno dijete, na njegovog oca, na tvoje roditelje, na to što će susjedi reći, što će mislit svećenik. Nitko ti neće pružiti trenutak mira i spokoja i savjetovati te da pomisliš na sebe, svoje zdravlje, mogućnosti i osjećaje. I samu ćeš sebe mučiti istim mislima, uvjeravat ćeš se da si loša osoba jer ne činiš ono što misliš da se od tebe očekuje. Nemoj se opterećivati time što drugi od tebe očekuju. Kao što te nitko nema pravo tjerati na prekid željene trudnoće, tako nitko nema pravo zahtijevati da zadržiš neželjenu trudnoću.

Mi ti savjetujemo: razmisli o sebi. Nema te čega biti sram, niti strah. Nisi sebična, nisi loša osoba ako razumno uzmeš u obzir okolnosti u kojima si zatrudnjela. Ako osjećaš da u ovim okolnostima ne možeš roditi dijete, ne želiš roditi dijete, bilo iz zdravstvenih razloga, ekonomskih razloga, situacije  u obitelji ili šire, jednostavno rečeno iz  tvojih vlastitih razloga, zato što znaš da će te trudnoća dodatno opteretiti, da nećeš imati snage odgajati dijete – tada to nemoj činiti. Ne moraš nikome objašnjavati, niti se pravdati. Znat ćeš kad je trenutak za rađanje, sad to očigledno nije. Nisi ni prva ni posljednja koja je donijela takvu odluku. To su činile i naše majke, bake i prabake i tisuću žena prije tebe, jer su znale ili osjećale da nisu ničiji stroj za rađanje. Odrasla si žena, misaono biće koje ima pravo odlučiti o svom tijelu, o svom životu. Uzmi si vremena kako bi razmislila i bila sigurna da je tvoja odluka najbolja odluka u trenutnim okolnostima.

Imaš li pitanja? Ne znaš što te očekuje u bolnici? Bojiš se zdravstvenih posljedica? Svakojake grozote si čula ili pročitala. Sumnjaj u tvrdnje koje te želi zaplašiti! Znaj da ti za lakšu odluku na raspolaganju stoje stručne informacije o načinu prekida trudnoće. Liječnice ili medicinsko osoblje će te posavjetovati. Ako ti treba netko od povjerenja s kim možeš o svemu popričati, tko te može pratiti na zahvat i biti ti podrška – tu smo mi, hrabre sestre.