Hommage ginekolozima/-cama
koji/-e profesionalno brinu o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena

Dok mnogi danas u Hrvatskoj kao svoju moralnu superiornost demonstriraju odbijanjem vršenja legalnog pobačaja na traženje svojih pacijentica, ne mogu ne misliti na one sve usamljenije ginekologe/-ce koji im nastavljaju profesionalno služiti. Mislim na onog jednog jedinog ginekologa u splitskom KBC-u, na njih četvero u zagrebačkom KBC-u, na sve one koji u hrvatskim bolnicama još uvijek rade u interesu žena koje neka teška nevolja nagoni da im se obrate za prekid trudnoće. Savjest onih liječnika koji odbijaju vršiti pobačaj na zahtjev (i još mnogo toga drugog iz područja reproduktivne medicine?!) već su drugi uzdignuli do zvijezda. Zato o njoj ovdje neću govoriti.

Želim odati počast glasu savjesti onih ginekologa/-ica koji ih navodi da profesionalno obavljaju svoje medicinsko zvanje. Jer, prva je profesionalna i etička dužnost svakog liječnika da svojim znanjem i umijećem služi pacijentu i njegovoj dobrobiti. Takav altruizam, uz stručnu kompetenciju liječnika, je izvor povjerenja na kojem se gradi specifični odnos liječnika i pacijenta.

Mnogi će reći da je takvo što u naše vrijeme još samo pusta tlapnja, ali liječnike i danas tako odgajaju njihove visoke škole. Od Hipokrata, preko originalne Ženevske deklaracije Svjetskog udruženja liječnika iz 1948. do današnje revizije iste iz 2005. i 2006. godine. Liječnici/-ce koji danas u Hrvatskoj neselektivno i bez diskriminacije izvode medicinske postupke iz područja reproduktivne ginekologije su živi svjedoci da takav etos još živi. U javnim bolnicama, koje su jedine ovlaštene obavljati pobačaj, oni nemaju nikakve dodatne materijalne ili druge koristi od izvođenja pobačaja nego samo više posla koji nikome nije ugodan. Najgore je da su često stigmatizirani i na radnom mjestu i u društvu. Treba jako mnogo moralne čvrstoće, osobnog integriteta i posvećenosti svom zvanju i svojim pacijenticama da se bez posrtanja i odustajanja odupre agresivnim, uvredljivim i klevetničkim parolama tipa “Pobačaj je ubojstvo”, “Ubojice nevinih” i sl. nipodaštavanju kolega i pritisku okruženja.

Da bi izdržali sve to i bili ponosni na svoju profesionalnost, podsjetiti ćemo na neke liječnike/-ce iz bliže i daljnje prošlosti, čije djelo oni danas nastavljaju. A bez kojih bi žene i danas prekidale neželjenu trudnoću same, olovkama, pletaćim iglama, metalnim vješalicama, raznim otrovnim pripravcima, ili na kuhinjskom stolu nekog šarlatana. Nerijetko su takav pobačaj plaćale vlastitim životom ili trajnim oštećenjem zdravlja.

Lijepa književnost koja bilježi takvu nedavnu prošlost je npr. “Drugi spolSimone de Beauvoir iz 1949 ili film If These Walls could Talk (Kad bi ovi zidovi govorili) iz 1996. u kojem Demi Moore, Sissy Spacek i Anne Heche pričaju sudbine žena koje čine pobačaj 50-ih, 70-tih i 90-tih godina XX stoljeća.

Još u doba između dva svjetska rata, bilo je liječnika koji su se zalagali za legalizaciju tada svugdje kriminaliziranog pobačaja. Njemac dr. Friedrich Wolf (1888-1953), liječnik, književnik i političar, svojom angažiranom dramom Cijankalij o smrti žene u pokušaju pobačaja zbog teških ekonomskih okolnosti u doba Velike krize privukao je 30-tih godina XX stoljeća kod kuće i u svijetu veliku pažnju javnosti na problem zabrane pobačaja i njegove posljedice. Zajedno s kolegicom dr. Else Kienle (1900-1970) pretrpio je i zatvor, iz kojeg su oboje oslobođeni zbog snažnog negodovanja javnosti i zalaganja nekih znamenitih ličnosti, među kojima je bio i Berthold Brecht.

U Švicarskoj su bračni par liječnika, Fritz (1874-1945) i Paulette (1880-1957) Brupbacher bili pioniri u borbi za legalizaciju pobačaja i kontracepcije, za spolno prosvjećivanje i državnu potporu podizanju djece. Godine 1973. neki su francuski liječnici i liječnice po nagovoru svoje profesionalne i ljudske savjesti istupili u borbi za legalno vršenje pobačaj! Podržali su Francuskinje, čiji je pokret za dekriminalizaciju pobačaja postao posebno vidljiv nakona Manifesta 343 (“Le manifeste de 343”) objavljenog u visokotiražnom Le Nouvel Observateuru od 05.04.1971. Među 343 potpisnice koje su se javno samookrivile da su napravile pobačaj bile su i slavne osobe kao Simone de Beauvoir, Jeanne Moreau, Catherine Deneuve i Marguerite Duras.

Javni apel medicinara 1973. godine, objavljen i opet u Le Nouvel Observateuru, potpisalo je 330 francuskih liječnika i liječnica. Kao liječnici, oni su žaljeli suzbiti vršenje oko 1 milijuna ilegalnih pobačaja godišnje u ondašnjoj Francuskoj i priznavali su ženama pravo da autonomno odlučuju o svojoj reproduktivnoj funkciji. Njihov apel i izjava da su obavljali i pomagali pri tada ilegalnim pobačajima, te da će to nastaviti činiti usprkos zakonskoj zabrani potpisali su punim imenom i prezimenom.

Među mnogima, potpisnik je bio i tada mladi dr. Bernard Kouchner, danas poznati liječnik, političar i humanitarac, osnivač “Liječnika bez granica” i “Liječnika svijeta”, kao i “otac ”prve francuske “bebe iz epruvete”, renomirani ginekolog, prof. dr. Rene Frydman.

Legalizaciju pobačaja aktivno su podržavala i dva Nobelovca, Jacques Monod i Francois Jacob (Nobelova nagrada za fiziologiju i medicinu 1965.), te 6. žena-članica Francuske akademije i 1.žena-predsjednica Europskog parlamenta, Simon Veil. Simone Veil je u svojstvu ministrice zdravstva 1974. predstavila novi zakon o pobačaju francuskom parlamentu, koji je na snazi od 1975. pod njezinim imenom ”Zakon Veil”.

Istu javnu samooptužbu izvelo je 329 njemačkih liječnica i liječnika 1974. godine. Kao medicinari držali su da treba stati na kraj vršenju 2000-3000 ilegalnih i nesigurnih pobačaja dnevno u Njemačkoj i njihovim posljedicama po zdravlje žena. Kao ljudi, priznavali su ženama pravo da samostalno odlučuju o svojoj reproduktivnoj funkciji. I oni su se solidarizirali sa svojim sugrađankama koje su vodile borbu za dekriminalizaciju pobačaja. Pravi nacionalni šok izazvala je naslovnica Sterna na kojoj su se pojavile fotografije 28 žena s naslovom:”Mi smo pobacile”.Tekst proglasa za legalizaciju pobačaja potpisale su 374 žene, među njima i njemačka miljenica Romy Schneider, zatim Senta Berger i druge javne i anonimne osobe pa čak, iz solidarnosti, i jedna redovnica.

Njemački liječnici očitovali su se u Der Spiegelu od 11. travnja 1974. godine zajedničkom izjavom da su besplatno pomagali ženama prekinuti trudnoću, i da će to činiti i dalje, do dekriminalizacije pobačaja! (Der Spiegel No 11, 11. 03. 1974: Ärzte bekennen sich zur Abtreibung), Dva dana ranije, 9.travnja, u sklopu iste kampanje protiv paragrafa 218, kojim je pobačaj kažnjavan s do 10 godina zatvora, 14 liječnica i liječnika izvršili su javno u Berlinu pobačaj poštednom, aspiracijskom, Karmanovom metodom, koja se u Njemačkoj tada nije primjenjivala. O tome je snimljen i filmski prilog za TV magazin Panorama, koji nije prikazan zbog intervencije jednog kardinala, tadašnjeg predsjednika Njemačke biskupske konferencije. U znak protesta protiv cenzure svi su autori povukli svoje priloge, a urednik Panorame je 45 minuta emitirao prazan studio. O tim događajima su Arte i NDR 2011. godine snimili dokumentarni film “Wir haben Abgetrieben: Das Ende des Schweigens” (“Mi smo pobacile: Kraj šutnje”) u režiji Brigite Schulz i Annete Zinkant, koji bi danas možda bio zanimljiv i našoj javnosti. Danas, npr.u Africi, dr. Charles Kiggundu, vodeći ginekolog i predsjednik nacionalnog Udruženja ginekologa i opstetričara Ugande, zalaže se za ukidanje starog kolonijalnog britanskog zakona iz 1954. koji zabranjuje pobačaj i za njegovu legalizaciju. (By Samuel Kamugisha Uganda: Legalise Abortion).

A Liječnici svijeta (MDM) u Francuskoj su u rujnu 2014. godine u Le Nouvel Opservateuru objavili apel s potpisima 421 liječnika/-ce raznih specijalnosti i iz raznih zemalja u kojem ponavljaju svoj zahtjev iz 1973.: “Mi, liječnici, hoćemo da pobačaj bude slobodan!” (Nous, médecins, voulons partout dans le monde que l’avortement soit libre” Le Nouvel Observatoure, 17. 09. 2014.).

Žene u Hrvatskoj nemaju iskustvo (teške) borbe za legalizaciju pobačaja, jer je ona 1978. godine jednostavno ozakonjena temeljem čl. 191. Ustava SFRJ (Službeni list SFRJ 9/74) i čl. 272. Ustava SR Hrvatske (Narodne novine 7/74), koji proklamiraju: “Pravo je čovjeka da slobodno odlučuje o rađanju djece. To se pravo može ograničiti samo radi zaštite zdravlja.

Danas su u poziciji da brane pravo stečeno prije nepunih 40 godina, naravno, ako to žele. Pomoć i podrška današnjih liječnika/-ca od neprocjenjivog je značaja. Nadam se da će žene, ma koliko ponižene i zastrašene aktualnom protuaborcijskom kampanjom u Hrvatskoj, uzvratiti povjerenjem i poštovanjem prema onima koji im nisu okrenuli leđa.

Prema “Rezoluciji o prizivu savjesti” Međunarodne federacije ginekologa i opstetričara (FIG, Kuala Lumpur, 2006), jednako pravo na poštovanje svojih uvjerenja liječnici imaju i onda kada ne čine i onda kada čine zakonite zahvate u skladu sa svojom savješću. 

Dr. med., dr. sc. Gorjana Gjurić, 19.01.2015.

izvor