Tko su Hrabre sestre? Prate žene na prekid trudnoće i pomažu im

Martina Pauček Šljivak, 20.6.2021.

POSLJEDNJIH godina ultrakonzervativne katoličke skupine pokušavaju ženama zabraniti pobačaj u Hrvatskoj, gdje je na snazi Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine. Prema njemu, svaka žena ima pravo na legalan prekid trudnoće na zahtjev ako se radi o trudnoći koja traje do navršenih 10 tjedana nakon dana začeća, a Ustavni sud je 2017. godine donio odluku prema kojoj se pobačaj ne može zabraniti nikakvim zakonom.

Ipak, može se prilično otežati, a to se u praksi događa već godinama jer u javnim bolnicama imamo sve više liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti i ne obavljaju pobačaje, dok se u nekim bolnicama, kao što su zagrebačka Klinička bolnica Sveti Duh ili bolnice u Požegi, Našicama i Vinkovcima, baš svi liječnici pozivaju na priziv savjesti, o čemu je Index već pisao.

I dok imamo grupacije koje nastoje ženama osporiti pravo na pobačaj, nedavno je s radom počela ženska mreža Hrabre sestre. Riječ je o volonterskoj mreži koja ženama prilikom prekida trudnoće nudi povjerenje, podršku i pratnju.

U svibnju krenule s aktivizmom

Na Međunarodni dan sigurnog pobačaja 28. rujna 2020. godine udruga Centar za građansku hrabrost (osnovana 2011.) pokrenula je svoj novi feministički projekt Hrabre sestre.

Projekt je pokrenula pravnica i aktivistica Nada Peratović, koja je za Index rekla kako su projekt osnovale u rujnu, ali su s pružanjem podrške ženama krenule prošli mjesec.

“Nakon edukacije, s aktivizmom smo počele 9. svibnja 2021. Dosad smo četiri žene podržale i pratile na prekid trudnoće”, rekla je za Index Peratović.

Navodi kako po uzoru na svoje humanističke suborkinje iz Nizozemske humanističke udruge grade mrežu žena u Hrvatskoj koje će biti podupirateljice ženama koje se odluče na prekid trudnoće.

Imaju 40 hrabrih sestara

“Do kraja 2020. godine se prijavilo preko 120 žena iz cijele Hrvatske i inozemstva. Svjedočanstva tih žena, njihova zabrinutost, ali i odlučnost su nam potvrdili da smo dobro postupile pokrećući ovaj projekt. U ovom projektu sudjeluju feminističke i humanističke aktivistkinje iz SAD-a, Kanade, Irske, Engleske, Francuske, Nizozemske, Njemačke, Slovenije i Srbije. U prvom tromjesečju 2021. evaluirale smo prijave i održale edukaciju i sada s ponosom možemo reći: 40 hrabrih sestara spremno je podržati i pratiti žene na prekid trudnoće”, kaže Peratović.

Odgovornost hrabrih sestara je, kaže, pružiti bezuvjetnu podršku i zaštitu ženi s neželjenom trudnoćom u njezinim pravima.

“To žensko pravo prije svega podrazumijeva prihvaćanje ženine odluke da ne želi roditi dijete, da želi koristiti svoje pravo na legalan pobačaj i da ne želi biti odgovarana od svoje odluke niti zastrašivana od protivnika/ca prava na pobačaj. U trenucima kada izabrani politički zastupnici i nažalost velikim dijelom sama ginekološka struka nipodaštavaju reproduktivna prava žena u Hrvatskoj, naša je odgovornost ženi, koja nam se obratila, pružiti ozračje sigurnosti i poštovanja. Psihološki i moralno podržat ćemo žene u njihovoj odluci za pobačaj, pratit ćemo ih pri odlasku u bolnicu na preglede i razgovore s liječnicima te prilikom samog zahvata. Bitno nam je da ovim projektom budu zahvaćena sva mjesta u Hrvatskoj gdje je ženama omogućen (tj. gdje bi trebao biti omogućen) pobačaj. Pozivamo liječnike/ce i medicinsko osoblje da nam se priključi”, istaknula je Peratović.

Tko je među njima? Liječnice, sestre, trgovkinje, tajnice…

U skupini od njihovih 40 educiranih aktivistica koje su spremne podržati i pratiti žene na prekid trudnoće su žene raznih struka. Među njima su, dodaje Peratović, liječnice, medicinske sestre, psihologinje, socijalne radnice, učiteljice, odgajateljice, umjetnice, menadžerice, pravnice, trgovkinje, tajnice, studentice i žene iz ostalih područja djelovanja.

“Uvjerene smo da se svakoj ženi, neovisno o njenim političkim stavovima ili obrazovnom i financijskom statusu, njenim dosadašnjim iskustvima i odlukama, može i treba pružiti podrška u društvu u kojem toksičan glas protivnika pobačaja i mrzitelja žena postaje sve glasniji. Hrabra sestra može čuti, razumjeti, suosjećati i na svaki drugi način podržati odluku o vlastitom tijelu i životu svake žene koja takvu odluku mora donijeti. Cilj nam je smanjiti anksioznost kod žena pripremajući ih za postupak pobačaja s ispravnim informacijama o tome što ih može očekivati u bolnici, tijekom i nakon postupka. Želimo smanjiti stigmu koja prema našim procjenama najviše negativno utječe na žensko iskustvo pobačaja, pružajući posebno mladim ženama priliku da razgovaraju o svojim osjećajima, te savjetovati žene o učinkovitoj upotrebi kontracepcijskih metoda”, kazala je Peratović.

Navodi kako su se u solidarnu mrežu hrabrih sestara povezale jer je došao trenutak da pridonesu borbi za reproduktivna prava žena.

Peratović: Žene su te koje odlučuju kome će podariti život

“Vjerujemo da žena mora imati pravo odlučivati o svome tijelu, tj. zdravlju i o svome životu. Ne želimo više podnositi sve glasnije javno napadanje žena koje su se odlučile na prekid trudnoće ili samo izrazile stav da je pobačaj dio ženinog reproduktivnog prava. Ženino nije da rađa – takvo što nisu ni naše majke ni bake (pa ni naši očevi ni djedovi) smatrali, a sad ćemo mi, kćerke i unuke, vraćati kotač povijesti unazad? Želimo skinuti stigmu s riječi pobačaj. Želim poručiti ženama da se nemaju čega stidjeti. Njihovo tijelo, njihovo zdravlje, njihov život, njihov izbor. Ono što često ističemo je da žene nisu inkubatori. Žene su misaona ljudska bića, one su život koji se već živi sa svim svojim radostima i brigama. One su ne samo mozak i osjećaji nego i tijelo. Naše tijelo pripada nama, naš život pripada nama, nikome drugome. Svjesna odrasla osoba mora imati pravo i slobodu odlučiti o svome tijelu, budući da zametak raste i razvija se u njenom tijelu, mijenja njeno tijelo i njen život, utječe na njenu budućnost”, kazala je Peratović.

Navodi kako su žene te koje odlučuju kome će podariti život.

“Nitko nema pravo na naša tijela, osim nas samih. Žene nikome nisu dužne objašnjavati zašto su se odlučile na pobačaj. Društvo nema pravo ženi koja se odlučila na pobačaj držati prodike niti joj nuditi oprost. Oprost insinuira da je učinila nešto loše. Nije. Rani pobačaj na zahtjev je etički prihvatljiva odluka. Nitko od nas ne može osjetiti okolnosti u kojima se žena odlučuje na prekid trudnoće”, rekla nam je Peratović.

Što im nude?

Navodi kako ženama nude osobno savjetovanje te emocionalnu i moralnu podršku, odnosno razgovor bez propitivanja i osude. Uz to im nude i ginekološko savjetovanje na području rane trudnoće i vrsta prekida trudnoće.

“Nudimo im i strateško savjetovanje o onome što im možemo u svakom njihovom slučaju ponuditi, o ustanovama koje vrše prekid trudnoće, o tijeku samog zahvata, o pripremi za zahvat (što trebaju ponijeti i što se od njih očekuje). Nudimo im pratnju na liječničke preglede tj. medicinske zahvate, uz osigurani prijevoz, pravno savjetovanje. Spajamo žene s pravnim stručnjakinjama, a osim toga nudimo i obiteljsko savjetovanje pa ih spajamo s udrugama i savjetnicima/ama. Sve naše usluge za žene su potpuno besplatne. Mi podmirujemo naše troškove”, kazala je za Index Peratović.

Žene im se mogu javiti putem njihove stranice https://hrabra.com/potpora/.

izvor