BUDITE USTRAJNE!

med. pobačaj u Petrovoj. Zagreb

Drage Hrabre sestre,

hvala vam od srca što postojite. Vaša baza informacija i podrške je nevjerojatna i spašava mnoge živote, uključujući i moj. Bez uputa sa stranice ne znam kako bih sama došla do istih i na kakve bih sve situacije nabasala putem.

Šaljem svoje iskustvo medikamentoznog pobačaja u Petrovoj, Rujan 2022. Kao prvo, voljela bih naglasiti da je kontakt broj naveden na stranici broj od centrale. Kad sam nazvala taj broj, prespojili su me na umjetnu oplodnju umjesto na trudničku ambulantu tako da savjetujem svim curama da odmah naglase da mole da ih se prespoji na trudničku ambulantu.

Telefonski mi je vrlo šturo i brzo rečeno da dođem u četvrtak u 7:30 na ultrazvuk i nakon toga da se javim u trudničku ambulantu sa nalazima ultrazvuka i krvne grupe. Budući da sam imala informacije od vrlo detaljne objave na vašoj stranici gdje točno moram ići za koji od tih pregleda, nisam postavljala previše pitanja ženi preko telefona, a ni ona nije bila pretjerano raspoložena za odgovaranje.

Nazvala sam Zavod za transfuziju u Petrovoj 3 gdje su mi rekli da mogu doći bilo koji dan između 7 i 12 bez naručivanja. Iako sam do samog postupka imala dva dana, odlučila sam u srijedu obaviti vađenje krvi, tako da u četvrtak budem što prije gotova. Na vađenju krvi nisam imala neugodnih iskustava, platila sam ultrahitni nalaz 528kn i nalaz mi je bio gotov za 3 sata. Nisam samoinicijativno navodila razlog vađenja krvi, niti zašto ga plaćam, ali je svaka sestra s kojom sam komunicirala sama postavila to pitanje kad sam rekla da ne idem preko uputnice jer mi je hitno. Osobno mi nije najjasnije zašto bi njima ta informacija bila relevantna, ali nisu imale nikakvih neugodnih reakcija kad bih potvrdila da idem na prekid trudnoće.

Iduće jutro stižem sa svojim partnerom u pratnji u Petrovu 13 na ultrazvuk u podrum glavne zgrade. Stigli smo tamo u 7:15, pričekali do 7:40 da nas prime na šalter i naplate UZV 150kn. Sestre i službenice koje rade na tom šalteru nisu najugodnije, ali također nisu imale suvišnih komentara. Rekli su nam da liječnici počinju s radom od 8 pa da do onda malo pričekamo. Nažalost, pacijente su krenuli primati tek od 8:50, a do tog trenutka čekaonica je već bila dupkom puna. U 8:50 su me konačno primili. Ulazim u tu ambulantu kroz koju svi živi hodaju – sestre iz susjednih ambulanti, sestre sa šaltera, ekonomisti zaposleni na zavodu dok ja polugola ležim na krevetu s raširenim nogama. Doktorica je bila ljubazna, a njena sestra strašno draga. Pitale su me kako sam i želim li vidjeti ultrazvuk, na što sam odgovorila sa sigurnim NE. Pregled je potrajao 2 minute u tišini. Na kraju mi je doktorica rekla da je trudnoća još rana (kraj 6. tjedna od zadnje menstruacije) te da je njena preporuka da ponovim ultrazvuk za tjedan dana. Na to sam ju pitala znači li to da postoji rizik za moje zdravlje ukoliko odmah obavim postupak, na što nije dala direktan odgovor, već je skrenula u smjeru toga da bolje da pričekamo još tjedan dana da vidimo hoće li se plod normalno razvijati. Na to sam postavila pitanje je li to uopće relevantno s obzirom na to da ga ionako ne mislim zadržati. Odgovor koji sam dobila me malo potresao: “Postoji mogućnost da će trudnoća biti nezdrava i da će doći do spontanog pobačaja pa će vam u tom slučaju savjest biti čista i nećete morati plaćati.” Iako sam znala da za takvu izjavu nema nikakvih medicinskih opravdanja, u tom trenu se nisam snašla, samo sam joj rekla da mi novci nisu problem i da se samo želim što prije toga riješit. Ona je nastavila s narativom da je “njena preporuka” da pričekam još tjedan dana. Popustila sam, obukla se, izašla, prijavila se na šalteru za ponovni ultrazvuk za tjedan dana (koji bih ponovno morala platiti 150kn) i izašla. U tom trenu mi se srušio svijet – živim s ovim saznanjem već 3 tjedna i samo čekam da prođe i pomisao da moram čekat još tjedan dana me slomila. Srećom, uz sebe sam imala svog partnera koji je u tom trenu bio puno prisebniji. Posjeo me ispred bolnice, vratio se unutra, tražio razgovor s doktoricom i uspio iz nje izvući informaciju da ta njena preporuka nije presudna te da mi i dalje možemo obaviti postupak s tim njenim nalazom na kojem piše da me se naručuje na ponovni UZV. Ovo pišem tako detaljno jer želim da svaka žena koja bude u takvoj situaciji zna da nema potrebe za daljnjim čekanjem ako je gestacijska vrećica vidljiva te da i dalje s takvim nalazom mogu nastaviti postupak.

Nakon ultrazvuka jurimo u trudničku ambulantu pored glavne zgrade u Petrovoj 13, na šalteru bez neugodnosti. Međutim… u toj čekaonici smo čekali više od 2 puna sata i gledali kako na red dolaze sve trudnice koje su došle nakon nas. Činilo se ko da namjerno ostavljaju nas 3 koje smo došle na prekid za sam kraj, pogotovo kada su nas sve tri pozvali odjednom u 12:10. Taj razgovor s liječnikom je trajao kratko i bio je okej, osim dijela u kojem je kratko održao prodiku o tome kako se ubuduće moram zaštititi – taj komentar mi se činio nepotrebnim budući da nisam toliko mlada da to i sama ne znam.

S njegovim nalazom vraćamo se u glavnu zgradu Petrove 13 na Zavod za humanu reprodukciju gdje potpisujem privolu, plaćam (može i gotovina i kartica) 1800kn i dobivam račun.

S tim računom idem na tom istom zavodu desno u drugu polovicu čekaonice u sobu 135 gdje se javljam i dobivam tablete.

Za 2 tjedna kontrolni UZV kod njih, međutim to možete obaviti i kod svojeg ginekologa. Sve u svemu, iskustvo mi nije traumatizirajuće, daleko do toga, međutim još uvijek vidim tu puno prostora za napredak… Naoružate se strpljenjem i ako imate priliku povesti pratnju bilo koje vrste, povedite, meni je moja neizmjerno puno značila.

Sestre, hvala vam još jednom.