"HRABRE SESTRE" - 2021

naša prva godina

Na Međunarodni dan sigurnog pobačaja, 28. rujna 2020., hrvatska humanističko-feministička udruga Centar za građansku hrabrost osnovala je žensku mrežu “Hrabre sestre – Brave Sisters – Mutige Schwestern“.

Riječ je o pedeset educiranih žena iz cijele Hrvatske koje psihološki i moralno podržavaju žene koje se odluče na prekid trudnoće. Uvijek telefonski u kontaktu, hrabre sestre ženama odgovaraju na medicinska i/ili proceduralna pitanja, ohrabruju ih i prate na liječničke preglede i na sam pobačaj. Novih 15 žena trenutno je na obuci kako bi postale hrabre sestre.

U podršku su najčešće uključene dvije hrabre sestre. Jedna hrabra sestra zaprima ženin poziv, pruža bitne informacije, vodi prve podržavajuće razgovore, a zatim ju spaja s drugom hrabrom sestrom koja će je dalje pratiti i biti uz nju na dan samog zahvata.

Žene ispraćamo kad ulaze u bolnice i dočekujemo ih nakon kirurškog ili medikamentoznog pobačaja te vraćamo ih njihovim domovima. Jednu ženu smo čak pratile na prekid željene trudnoće jer je fetus imao kromosomske anomalije. Pratnjama prethode telefonski razgovori, a ponekad je dovoljno samo to da ženi poželimo laku noć – da zna da nije sama, da smo mi uvijek tu za nju.

Istodobno, na web stranici hrabra.com žene mogu pronaći važne informacije o vrstama i tijeku zahvata, relevantne članke o reproduktivnim pravima, obrazac za izravni kontakt i WhatsApp aplikaciju kako bi žene danonoćno mogle s nama stupiti u kontakt.

U Hrvatskoj žene imaju pravo zatražiti pobačaj do kraja 12. tjedna trudnoće

Retradicionalizacija društva i snažan pokret protiv pobačaja doveli su do njegove stigmatizacije, pa se mnoge žene ne usuđuju obavijestiti niti svoju obitelj, niti prijatelje o neželjenoj trudnoći, ili se pak moraju bojati da će ih netko u lokalnoj bolnici prepoznati. Žene traže informacije na internetu, odlučuju se otići u bolnicu izvan svog mjesta stanovanja, ili su prisiljene otići u inozemstvo. Zato postojimo mi – hrabre sestre, kako se žene ne bi morale same nositi sa svime i kako bi i u Hrvatskoj dobile medicinsku skrb na koju kao pacijentice po zakonu imaju pravo.

Ono što nas je u konačnici najviše ponukalo da krenemo s ovim vidom direktnog aktivizma, podrške i ohrabrivanja žena je i ponašanje velikog dijela ginekološke (i općenito medicinske) struke, koja nipodaštava reproduktivna prava žena, ne samo javnim istupima u medijima, nego i u najranjivijim trenucima, kad im se žene obrate. Osim toga, 59% ginekologa koji rade u javnim bolnicama odbijaju pobačaj iz vjerskih razloga. U nekim se bolnicama cijeli ginekološki odjel poziva na “pravo” neobavljanja pobačaja. U nekim bolnicama osoblje obeshrabruje žene već pri prvom telefonskom pozivu riječima “Mi to ovdje ne radimo“.

Pružajući siguran prostor povjerenja i podrške, posebno mladim ženama, želimo smanjiti stigmu koja, prema našim procjenama, ima najveći negativan učinak na žensko iskustvo pobačaja.

Uvjerene smo da se svakoj ženi, neovisno o njenim političkim stavovima, obrazovnom i financijskom statusu, dosadašnjim iskustvima i odlukama, može i treba pružiti podrška. U društvu u kojemu toksičan glas protivnika pobačaja i mrzitelja žena postaje sve glasniji hrabra sestra može čuti, razumjeti, suosjećati i na svaki drugi način podržati odluku o vlastitom tijelu i životu svake žene koja takvu odluku donosi.

Hrabre sestre su do 31. prosinca 2021. uspješno posavjetovale, podržale i pratile 28 (dvadeset osam) žena. Podržale smo mlade studentice čiji roditelji nisu znali da žele prekinuti trudnoću, žene iz ženskih skloništa, strankinje koje žive u Hrvatskoj, žene koje su morale prekinuti trudnoću radi malformacije fetusa, žene koje su bile žrtve obiteljskog nasilja ili silovanja, žene koje su već majke. Svaka žena nam je posebna – i iako znamo da će nam se putevi ubrzo razići, u tom trenutku to je posebna vrsta iskrene ženske, rekle bismo sestrinske, bliskosti koja nas povezuje!

U jednom slučaju, kad se žena našla sama pred bolnicom jer je bliska osoba koja ju je trebala pratiti u zadnjem trenu bila spriječena, (prva) hrabra sestra je u manje od pola sata uspjela pronaći pratnju, koja je doslovno „dojurila“ do bolnice. Istovremeno je (treća) hrabra sestra osigurala stan svoje prijateljice kao privremeno utočište za mirovanje nakon zahvata. Ta feministička solidarnost koja je bila tako brza i neposredna i koja je spojila četiri žene iz različitih gradova i organizacija ono je što je ovom projektu dalo posebnu dimenziju. Spajajući žene u teškim situacijama s aktivistkinjama iz drugih ženskih organizacija nastojimo pomoći ženi i izvan okvira naše prvobitne zadaće.

Mlada žena, koja je bila žrtva dugogodišnjeg teškog partnerskog nasilja (a nikad nije imala iskrenu podršku svoje obitelji) sada je pod našom zaštitom. Pratile smo je tijekom prekida trudnoće, a potom je i podržale psihološki i pravno u njenoj odluci na razvod braka. Osnažena našom podrškom žena je ubrzo našla posao i priprema novi dom za sebe i djecu. U stalnom smo telefonskom kontaktu, zajednički dogovaramo svaki njen daljnji korak prema samostalnosti i dostojanstvenom životu bez nasilja. Jedna od hrabrih sestara pozvala ju je ovo ljeto na more kako bi provela nekoliko bezbrižnih dana sa svojom djecom, daleko od nasilja i poniženja kojima je bila predugo izložena.

Sljedeći slučaj je žena koja je bila žrtva trgovine ljudima. Uspjela je pobjeći od počinitelja i vratiti se obitelji u Hrvatsku. Nažalost, bila je trudna, a bolnica u Hrvatskoj lažno ju je posavjetovala o njezinom pravu na prekid trudnoće na zahtjev pa ju je, odgađajući termine liječničkih pregleda, namjerno dovela do datuma kad legalan pobačaj na zahtjev više nije bio moguć. Podrugljivo su joj “čestitali” da će sad ipak roditi, iako je ona pri samoj toj pomisli bila spremna oduzeti si život. Njezina sudbina i bezdušno ponašanje bolničkog osoblja su u nama probudile inat – po preporuci smo kontaktirale žensku organizaciju u Nizozemskoj koja uglavnom pomaže ženama iz Poljske i prijavile je u kliniku koja obavlja pobačaje u drugom tromjesečju. U Nizozemskoj su prekidi trudnoće na zahtjev dozvoljeni do kraja 18. tj. ponegdje i 22. tjedna trudnoće.

Dvije žene iz naše mreže pratile su ženu i njezinu stariju sestru na taj put. Jedna hrabra sestra je smjela biti u klinici uz mladu djevojku na sam dan zahvata prevodeći joj upute liječnica, smirujući je u njoj nepoznatom okruženju i držeći ju za ruku. Obje ženske organizacije su međusobno podijelile troškove prekida pobačaja, leta i hotela – međunarodna ženska solidarnost na djelu! Nakon svog nasilja i institucionalne diskriminacije koje je preživjela mlada žena sada ima drugu priliku za novi, bolji život.

Kako bi naša ženska mreža nastavila podržavati i pratiti žene molimo vas za donaciju. Budući da sve hrabre sestre rade na dobrovoljnoj bazi, donacije se sada koriste samo za podmirenje troškova (npr. troškovi samog zahvata kod žena lošeg materijalnog stanja, covid-testovi, prijevoz, noćenja itd.). Obavještavat ćemo vas o svemu. Zahvaljujemo vam na solidarnosti kao u naše, tako i u ime svih onih žena koje ćemo dalje podržavati i pratiti.