Kad imaš sve informacije - lako je donijeti odluku

medikamentozni pobačaj u Petrovoj

Drage hrabre sestre, hvala vam za edukativni materijal i informacije podijeljene na stranici, meni su puno pomogle da se snađem i odaberem bolnicu u kojoj ću obaviti pobačaj. 

Vjerujem da bi bez ovakvog mjesta sa svim dostupnim informacijama bilo puno teže saznati sve važne informacije.

Šaljem svoje iskustvo medikamentoznog pobačaja u Petrovoj bolnici u Zagrebu u kolovozu 2022. godine .

Iako sam jako rano shvatila da sam trudna i kućni test je to potvrdio, moja ginekologinja mi je rekla da ne treba ići na pobačaj prije 6. tjedna jer se neće moći sa sigurnošću potvrditi trudnoća ultrazvukom. Pričekala sam da prođe 6 tjedana od zadnje menstruacije i zatim nazvala Petrovu i pitala za proceduru.

Prema uputama sa telefonskih konzultacija, u ponedjeljak u 7 sati ujutro sam otišla izvaditi krv (odrediti krvnu grupu i rh) u Petrovu 3. Cijena pretrage je 319,00kn ukoliko se nalaz čeka (dobije se za dva do tri dana na mail ili se fizički podiže u Petrovoj). Ukoliko vam nalaz krvi treba isti dan (što je kod mene bio slučaj) cijena je 528kn. U laboratoriju za vađenje krvi sam navela da mi nalaz treba za namjerni prekid trudnoće, svi su bili izuzetno ljubazni bez ikakvih osobnih pitanja i ružnih komentara. Rečeno mi je da će nalaz biti gotov kroz 2 sata.

Nakon toga otišla sam u glavnu zgradu u Petrovoj 13 i tamo u podrumu napravila ultrazvuk. Cijena trudničkog ultrazvuka je 150,00kn. Doktor kod kojeg sam išla na ultrazvuk bio je izuzetno ljubazan i dobronamjeran, kao i sestra u njegovoj ordinaciji.

Rečeno mi je da se obje ove pretrage mogu napraviti na uputnicu, ja nisam imala vremena čekati i odlučila sam platiti preglede.

Podigavši nalaze krvi otišla sam u trudničku ambulantu pored glavne zgrade i tamo se prijavila za pregled, odnosno razgovor, s doktoricom. Telefonom mi je rečeno da trebam doći do 10:30. To je jedino mjesto gdje je sestra bila neljubazna i otresita. Tamo sam se prijavila s nalazima krvi i ultrazvuka i u čekaonici čekala nekih sat vremena. Razgovor s doktoricom trajao je jako kratko i nije bilo nikakvih neugodnih situacija. Ona mi je napisala nalaz i detalje za uzimanje terapije.

S njezinim nalazom vratila sam se u glavnu zgradu u Petrovoj 13, kako bih platila i podigla tablete. Cijena medikamentoznog pobačaja bila je 1800kn. Sve u svemu, osoblje je uglavnom bilo ljubazno i prijateljski nastrojeno, nisam doživjela nikakve neugodnosti.

Razlog zašto sam bila u žurbi jest taj što su nakon tog ponedjeljka liječnici bez priziva savjesti odlazili na godišnji te se pobačaj u bolnici kroz nekoliko idućih tjedana ne obavlja.