Vrste kirurškog pobačaja

Koju vrstu prekida trudnoće ćete izabrati ovisi u kojem ste tjednu trudnoće (gestacijska dob), tj. ovisi o starosti ploda, koja se računa u tjednima i danima i to od prvog dana posljednje menstruacije (pobačaj je u Hrvatskoj legalan do kraja 12. tjedna) – a utvrđuje se ultrazvukom. Ne brinite, stručnjaci/kinje su vrlo obzirni/e prema tim situacijama i pobrinut će se da Vam iskustvo bude što manje stresno i uznemiravajuće. Prema preporukama struke, liječnik/ica treba okrenuti monitor u drugom smjeru od pacijentice.

Ovdje su spomenute kirurške vrste pobačaja, osim kirurškog postoji i medikamentozni pobačaj

Liječnik/ca će Vam objasniti prednosti i rizike svakog od postupaka i onda ćete – ovisno i o mogućim zdravstvenim teškoćama, lijekovima koje uzimate, alergijama, prethodnim operacijama, zahvatima i trudnoćama –  sami moći donijeti odluku koja Vam je metoda najprihvatljivija.

Nakon prekida trudnoće žene s negativnim Rh faktorom primaju injekciju Rh0(D) imuni globulin protiv stvaranja antitijela kako sljedeća trudnoća ne bi bila ugrožena.

SUKCIJSKA ASPIRACIJA

U prvih 12 tjedana trudnoće najčešće primjenjivana metoda je SUKCIJSKA ASPIRACIJA ili VACUUM – isisavanje tkiva iz maternice pomoću aparata na principu pumpe ili brizgalicom. Ova metoda se koristi kod ranog pobačaja, nepotpunog spontanog pobačaja tj. kako bi se odstranilo suvišno tkivo zaostalo u maternici, ili za dobivanje uzorka iz sluznice maternice (biopsija endometrija). 

Kod sukcijske aspiracije moguće je birati između opće anestezije i lokalne, koja će umrtviti samo grlić maternice.

  1. 1. Manualna vakuumska aspiracija (MVA)
  2.  
  3. (“mini sukcija” ili menstrualna ekstrakcija) metoda je pobačaja koja se sastoji od odstranjenja sadržaja folikule uz pomoć sukcije (usisavanja) koristeći običan aparat pumpu ili injekcijsku špricu na vakuum.
  4.  
  5. Ona se može koristiti u vrlo ranoj trudnoći i ne zahtjeva širenje grlića maternice. Prednost ove metode je što izaziva minimalna oštećenje zidova maternice i kanala grlića maternice.

2. Električna vakuumaspiracija (EVA) 

  1. metoda je pobačaja koja se sastoji od odstranjenja sadržaja folikule uz pomoć sukcije (usisavanje) koristeći električnu pumpu.
  2.  
  3. Ovisno o tjednu trudnoće kanal vrata maternice možda se mora malo ili više proširiti metalnim štapićima (ili uopće ne). Zatim se u maternicu uvodi tanka kanila. Njome se usisa tkivo ploda. Zahvat traje pet do deset minuta. Zahvat može prouzročiti grčevite bolove koji su jednaki bolovima na početku jake mjesečnice.

Svjetska zdravstvena organizacija kao kiruršku metodu izbora preporuča metodu vakumske aspiracije pomoću mehaničke ili električne pumpe za pobačaje do 12-14. tjedna trudnoće (od prvog dana posljednje ženine menstruacije). Za kasnije pobačaje preporuča se dilatacija grlića maternice i kiretaža.

Ova metoda se koristi prilikom pobačaja (spontanih ili namjernih) u svrhu odstranjenja ploda ili zaostalih komadića tkiva trudnoće, kod nepravilnih krvarenja ili u slučaju sumnje na zloćudnu bolest maternice. 

Kiretaža je postupak kojim se kiretom (oštrim medicinskim instrumentom u obliku žlice) uzdužnim pokretima struže sluznica maternice sa svim materijalom koji se u šupljini maternice nalazi. Sukcija i forceps (porodnička kliješta) koriste se u svrhu odstranjenja produkata začeća a zatim se maternicu može nježno ostrugati kako bi se bilo sigurno da je kompletno tkivo odstranjeno. 

DILATACIJA – Da bi se moglo prodrijeti do sluznice maternice potrebno je prvo proširiti grlić maternice (koji je normalno širok oko 5-6 mm, do kojih 9-10mm, koliko je dovoljno za korištenje potrebnih medicinskih instrumenata u svrhu obavljanja zahvata) postupkom dilatacije.

Upravo dilatacija je najbolniji dio zahvata, jer se u tom dijelu maternice nalazi najveća koncentracija živčanih vlakana odgovornih za bol, te je isti i najosjetljiviji dio procedure za samog operatera. Zato se preporučuje da se obavlja u regionalnoj (a može i u općoj) anesteziji.

Regionalna anestezija ubrizgava se kroz vaginu u grlić maternice i kanal grlića maternice. Tijekom zahvata ste pri svijesti. Mogu se pojaviti bolovi koji su slični menstrualnim grčevima i jaki kao za vrijeme menstruacije.

Ginekolozi/ginje izvode kiretažu u regionalnoj anesteziji bez prisutnosti anesteziologa. Za pojedine pacijentice (otprilike 30% pacijentica) regionalna anestezija je sasvim dovoljna. Ako se regionalna anestezija pokaže nedovoljnom ili se unaprijed ustanovi da pacijentica nije za takvu vrstu anestezije, zove se anesteziolog/inja.

Opća anestezija se daje u venu i uobičajeno je kratkotrajna. Prije anestezije prethodi razgovor s anesteziologom/injom o detaljima i rizicima anestezije. Prije opće anestezije ne smijete jesti niti piti. Tijekom zahvata pacijentica nije pri svijesti, a zahvat je bezbolan. 

Ne dozvolite da vam liječnik/ca vrši postupak bez anestezije ili ako vam anestezija nije počela djelovati. Nemojte se ustručavati upozoriti liječnika/cu da ne želite nastaviti sa zahvatom ako vam nije dao/la anesteziju (iznimka ako ste alergični na anestetike) ili ne želi čekati da anestezija počne djelovati.

Cijeli postupak obično traje do petnaest minuta, ali može trajati duže. Žene u bolnici ostaju nekoliko sati nakon zahvata, a za taj dan se preporučuje mirovanje.

Većina žena će se od postupka oporaviti već sljedeći dan. Neredovita krvarenja normalna su pojava nekoliko dana nakon zahvata. Mogući su bolovi u zdjelici i donjem dijelu leđa. Vaš liječnik će vam prepisati određenu dozu antibiotika i možete uzeti nešto protiv bolova.

Dilatacija i evakuacija se obično rade tijekom drugog tromjesečja. Postupak je sličan kiretaži ali se tu koristi vakuum ekstraktor ili aspirator i još neki drugi instrumenti poput forcepsa ili kliješta da bi se u potpunosti odstranio sadržaj maternice. Budući da se taj zahvat izvodi u višem stadiju trudnoće, samim time je kompliciraniji i može potrajati i malo duže (i do 30-ak minuta). Ova metoda se u kasnijoj trudnoći češće koristi od lijekova u svrhu namjernog pobačaja jer je stopa ozbiljnih komplikacija niža.

Ako dođe do neočekivanih situacija ili nastupe komplikacije (npr. teško krvarenje, ozljeda) koje se ne mogu predvidjeti, može postati potrebno učiniti opsežniji kirurški zahvat kako bi se spriječile daljnje komplikacije – abdominalna incizija (laparotomija) ili abdominalna endoskopija (laparoskopija).

Kod laparotomije trbušna šupljina se otvori poprečnim rezom u liniji pubičnih dlaka (‘bikini’ rez); kod laparoskopije se učini nekoliko malih rezova u pupku i u donjem trbuhu i otvori se trbušna stijenka do maternice.

Kirurg u takvoj situaciji nema izbora i ne može prekinuti operaciju kako bi raspravio potrebnu promjenu zahvata sa pacijenticom. Stoga se od pacijentice traži da eksplicitno unaprijed da pristanak za operativni zahvat u svrhu sprječavanja daljnjih komplikacija i fatalnih posljedica, ukoliko bi u danom trenutku bio potreban.

Kiretaža je ambulantni zahvat te se preporučuje da pacijentica osigura da netko dođe po nju i bude sa njom tijekom prvih 24 sata nakon zahvata.

Zbog naknadnog djelovanja primijenjenih lijekova pacijentica smije tek nakon 24 sata ponovno sudjelovati u cestovnom prometu odnosno osobno upravljati vozilom ili biciklom, raditi sa tvorničkim strojevima, baviti se opasnim aktivnostima i piti alkohol. 

Na sam dan zahvata treba izbjegavati fizički napor!

U slučaju DC zbog propale trudnoće ili spontanog pobačaja potrebno je na kontrolnom pregledu isključiti postojanje izvanmaternične trudnoće, što se javlja iznimno rijetko.

U slučaju dijagnostičke kiretaže (kiretaža za otkrivanje i utvrđivanje bolesti ili u terapijske svrhe) ovisno o PHD nalazu mogu biti potrebne daljnje kontrole i liječenje. O tome se pacijentica može posavjetovati s liječnikom/icom.

U sprječavanju mogućih kasnih komplikacija potrebno je tijekom sljedećih dva tjedna izbjegavati:

  • • tampone, koristite uloške. Svrha pobačaja jest ta da sav sadržaj neometano izađe. Ako krvarenje postane toliko intenzivno da ga je nemoguće kontrolirati, važno je odmah kontaktirati liječnika/icu.
  • • seksualne odnose tjedan dana nakon pobačaja, a već nakon prvog seksa šanse za trudnoću jednako su visoke kao i prije pobačaja.

• kupanje u kadi ili bazenu. Tuširanje je dopušteno, ovisno o općem zdravstvenom stanju.

Kontrolni pregled se obavlja dva tjedna nakon zahvata.

O rizicima kod provođenja dilatacije i kiretaže pročitajte na stranicama Poliklinike Harni.

Ako nakon pobačaja bilo koje vrste, nakon izlaska iz bolnice, imate teška krvarenja, boli vas ili imate visoku temperaturu, odmah potražite liječničku pomoć!