Kirurški pobačaj

VRSTE POBAČAJA

Koju vrstu prekida trudnoće ćete izabrati ovisi u kojem ste tjednu trudnoće (gestacijska dob), tj. ovisi o starosti ploda, koja se računa u tjednima i danima i to od prvog dana zadnje menstruacije.

Liječnik/ca će Vam objasniti prednosti i rizike svakog od postupaka i onda ćete sami donijeti odluku koja Vam je metoda najprihvatljivija.

SUKCIJSKA ASPIRACIJA

U prvih 12 tjedana trudnoće najčešće primjenjivana metoda je SUKCIJSKA ASPIRACIJA ili VACUUM – isisavanje tkiva iz tjelesnih šupljina pomoću aparata na principu pumpe ili brizgalicom. Ova metoda se koristi kod ranog pobačaja, nepotpunog spontanog pobačaja tj. kako bi se odstranilo suvišno tkivo zaostalo u maternici, ili za dobivanje uzorka iz sluznice maternice (biopsija endometrija). 

Kod sukcijske aspiracije moguće je birati između opće anestezije i lokalne, koja će umrtviti samo grlić maternice.

  1. 1. Manualna vakuumska aspiracija (MVA)
  2.  
  3. (“mini sukcija” ili menstrualna ekstrakcija) metoda je pobačaja koja se sastoji od odstranjenja sadržaja folikule uz pomoć sukcije (usisavanja) koristeći ručnu štrcaljku.
  4.  
  5. Ona se može koristiti u vrlo ranoj trudnoći i ne zahtjeva širenje grlića maternice. Prednost ove metode je što izaziva minimalna oštećenje zidova maternice i kanala grlića maternice.

2. Električna vakuumaspiracija (EVA) 

  1. metoda je pobačaja koja se sastoji od odstranjenja sadržaja folikule uz pomoć sukcije (usisavanje) koristeći električnu pumpu.

Kiretaža je postupak kojim se kiretom (oštrim medicinskim instrumentom u obliku žlice) uzdužnim pokretima struže sluznica maternice sa svim materijalom koji se u šupljini maternice nalazi. 

Ova metoda se koristi prilikom pobačaja (spontanih ili namjernih) u svrhu odstranjenja ploda ili zaostalih komadića tkiva trudnoće, kod nepravilnih krvarenja ili u slučaju sumnje na zloćudnu bolest maternice. 

Da bi se moglo prodrijeti do sluznice maternice potrebno je prvo proširiti grlić maternice postupkom dilatacije

DILATACIJA – Širenje grlića maternice može biti neugodan i bolan postupak, tako da se obavlja u lokalnoj (a može i u općoj) anesteziji. 

Lokalna anestezija ubrizgava se kroz vaginu u grlić maternice i kanal grlića maternice. Tijekom zahvata ste pri svijesti. Mogu se pojaviti bolovi koji su slični menstrualnim grčevima i jaki kao za vrijeme menstruacije.

Opća anestezija se daje u venu i uobičajeno je kratkotrajna. Prije anestezije razgovarate s anesteziologom. Tijekom zahvata niste pri svijesti, zahvat je bezbolan.

Ne dozvolite da vam liječnik/ca vrši postupak bez anestezije ili ako vam anestezija nije počela djelovati. Nemojte se ustručavati upozoriti liječnika/cu da ne želite nastaviti sa zahvatom ako vam nije dao/la anesteziju (iznimka ako ste alergični na anestetike) ili ne želi čekati da anestezija počne djelovati.

Cijeli postupak obično traje do petnaest minuta, ali može trajati duže. Žene u bolnici ostaju nekoliko sati nakon zahvata, a za taj dan se preporučuje mirovanje.

Većina žena će se od postupka oporaviti već sljedeći dan. Neredovita krvarenja normalna su pojava nekoliko dana nakon zahvata. Mogući su bolovi u zdjelici i donjem dijelu leđa. Vaš liječnik će vam prepisati određenu dozu antibiotika i možete uzeti nešto protiv bolova.

Dilatacija i evakuacija se obično rade tijekom drugog tromjesečja. Postupak je sličan kiretaži ali se tu koristi vakuum ekstraktor ili aspirator i još neki drugi instrumenti poput forcepsa ili kliješta da bi se u potpunosti odstranio sadržaj maternice. Budući da se taj zahvat izvodi u višem stadiju trudnoće, samim time je kompliciraniji i može potrajati i malo duže (i do 30-ak minuta).

U sprječavanju mogućih kasnih komplikacija potrebno je tijekom sljedećih dva tjedna izbjegavati spolne odnose, uporabu tampona kao i kupanje u kadi ili bazenu. Tuširanje je dopušteno, ovisno o općem zdravstvenom stanju. Kontrolni pregled se obavlja dva tjedna nakon zahvata.

O rizicima kod provođenja dilatacije i kiretaže pročitajte na stranicama Poliklinike Harni.