Vrste kirurškog pobačaja

Koju vrstu prekida trudnoće ćete izabrati ovisi u kojem ste tjednu trudnoće (gestacijska dob), tj. ovisi o starosti ploda, koja se računa u tjednima i danima i to od prvog dana zadnje menstruacije. Ovdje su spomenute kirurške vrste pobačaja, osim njih postoji i medikamentozni pobačaj

Liječnik/ca će Vam objasniti prednosti i rizike svakog od postupaka i onda ćete – ovisno o o mogučim zdravstvenim teškoćama, lijekovima koje uzimate, alergijama, prethodnim operacijama, zahvatima i trudnoćama –  sami moći donijeti odluku koja Vam je metoda najprihvatljivija.

SUKCIJSKA ASPIRACIJA

U prvih 12 tjedana trudnoće najčešće primjenjivana metoda je SUKCIJSKA ASPIRACIJA ili VACUUM – isisavanje tkiva iz maternice pomoću aparata na principu pumpe ili brizgalicom. Ova metoda se koristi kod ranog pobačaja, nepotpunog spontanog pobačaja tj. kako bi se odstranilo suvišno tkivo zaostalo u maternici, ili za dobivanje uzorka iz sluznice maternice (biopsija endometrija). 

Kod sukcijske aspiracije moguće je birati između opće anestezije i lokalne, koja će umrtviti samo grlić maternice.

  1. 1. Manualna vakuumska aspiracija (MVA)
  2.  
  3. (“mini sukcija” ili menstrualna ekstrakcija) metoda je pobačaja koja se sastoji od odstranjenja sadržaja folikule uz pomoć sukcije (usisavanja) koristeći običan aparat pumpu ili injekcijsku špricu na vakuum.
  4.  
  5. Ona se može koristiti u vrlo ranoj trudnoći i ne zahtjeva širenje grlića maternice. Prednost ove metode je što izaziva minimalna oštećenje zidova maternice i kanala grlića maternice.

2. Električna vakuumaspiracija (EVA) 

  1. metoda je pobačaja koja se sastoji od odstranjenja sadržaja folikule uz pomoć sukcije (usisavanje) koristeći električnu pumpu.
  2.  
  3. Ovisno o tjednu trudnoće kanal vrata maternice možda se mora malo ili više proširiti metalnim štapićima (ili uopće ne). Zatim se u maternicu uvodi tanka kanila. Njome se usisa tkivo ploda. Zahvat traje pet do deset minuta. Zahvat može prouzročiti grčevite bolove koji su jednaki bolovima na početku jake mjesečnice.

Svjetska zdravstvena organizacija kao kiruršku metodu izbora preporuča metodu vakumske aspiracije pomoću mehaničke ili električne pumpe za pobačaje do 12-14. tjedna trudnoće (od prvog dana posljednje ženine menstruacije). Za kasnije pobačaje preporuča se dilatacija grlića maternice i kiretaža.

Ova metoda se koristi prilikom pobačaja (spontanih ili namjernih) u svrhu odstranjenja ploda ili zaostalih komadića tkiva trudnoće, kod nepravilnih krvarenja ili u slučaju sumnje na zloćudnu bolest maternice. 

Kiretaža je postupak kojim se kiretom (oštrim medicinskim instrumentom u obliku žlice) uzdužnim pokretima struže sluznica maternice sa svim materijalom koji se u šupljini maternice nalazi. Sukcija i forceps (porodnička kliješta) koriste se u svrhu odstranjenja produkata začeća a zatim se maternicu može nježno ostrugati kako bi se bilo sigurno da je kompletno tkivo odstranjeno. 

DILATACIJA – Da bi se moglo prodrijeti do sluznice maternice potrebno je prvo proširiti grlić maternice (koji je normalno širok oko 5-6 mm, do kojih 9-10mm, koliko je dovoljno za korištenje potrebnih medicinskih instrumenata u svrhu obavljanja zahvata) postupkom dilatacije.

Upravo dilatacija je najbolniji dio zahvata, jer se u tom dijelu maternice nalazi najveća koncentracija živčanih vlakana odgovornih za bol, te je isti i najosjetljiviji dio procedure za samog operatera. Zato se preporučuje da se obavlja u regionalnoj (a može i u općoj) anesteziji.

Regionalna anestezija ubrizgava se kroz vaginu u grlić maternice i kanal grlića maternice. Tijekom zahvata ste pri svijesti. Mogu se pojaviti bolovi koji su slični menstrualnim grčevima i jaki kao za vrijeme menstruacije.

Ginekolozi/inje izvode kiretažu u regionalnoj anesteziji bez prisutnosti anesteziologa. Za pojedine pacijentice (otprilike 30% pacijentica) regionalna anestezija je sasvim dovoljna. Ako se regionalna anestezija pokaže nedovoljnom ili se unaprijed ustanovi da pacijentica nije za takvu vrstu anestezije, zove se anesteziolog/inja.

Opća anestezija se daje u venu i uobičajeno je kratkotrajna. Prije anestezije prethodi razgovor s anesteziologom/injom. Tijekom zahvata pacijentica nije pri svijesti, a zahvat je bezbolan.

Ne dozvolite da vam liječnik/ca vrši postupak bez anestezije ili ako vam anestezija nije počela djelovati. Nemojte se ustručavati upozoriti liječnika/cu da ne želite nastaviti sa zahvatom ako vam nije dao/la anesteziju (iznimka ako ste alergični na anestetike) ili ne želi čekati da anestezija počne djelovati.

Cijeli postupak obično traje do petnaest minuta, ali može trajati duže. Žene u bolnici ostaju nekoliko sati nakon zahvata, a za taj dan se preporučuje mirovanje.

Većina žena će se od postupka oporaviti već sljedeći dan. Neredovita krvarenja normalna su pojava nekoliko dana nakon zahvata. Mogući su bolovi u zdjelici i donjem dijelu leđa. Vaš liječnik će vam prepisati određenu dozu antibiotika i možete uzeti nešto protiv bolova.

Dilatacija i evakuacija se obično rade tijekom drugog tromjesečja. Postupak je sličan kiretaži ali se tu koristi vakuum ekstraktor ili aspirator i još neki drugi instrumenti poput forcepsa ili kliješta da bi se u potpunosti odstranio sadržaj maternice. Budući da se taj zahvat izvodi u višem stadiju trudnoće, samim time je kompliciraniji i može potrajati i malo duže (i do 30-ak minuta). Ova metoda se u kasnijoj trudnoći češće koristi od lijekova u svrhu namjernog pobačaja jer je stopa ozbiljnih komplikacija niža.

U sprječavanju mogućih kasnih komplikacija potrebno je tijekom sljedećih dva tjedna izbjegavati:

  • • tampone, koristite uloške. Svrha pobačaja jest ta da sav sadržaj neometano izađe. Ako krvarenje postane toliko intenzivno da ga je nemoguće kontrolirati, važno je odmah kontaktirati liječnika.
  • • seksualne odnose tjedan dana nakon pobačaja, a već nakon prvog seksa šanse za trudnoću jednako su visoke kao i prije pobačaja.

• kupanje u kadi ili bazenu. Tuširanje je dopušteno, ovisno o općem zdravstvenom stanju.

Kontrolni pregled se obavlja dva tjedna nakon zahvata.

O rizicima kod provođenja dilatacije i kiretaže pročitajte na stranicama Poliklinike Harni.