Kontracepcija

odgovorno seksualno ponašanje – pregled

Djevojkama i mladićima u ranoj adolescenciji (negdje do 15. godine života) ne savjetuje se da ulaze u spolne aktivnosti jer su i fizički i psihički nedovoljno zreli za to.

Oko 85% spolno aktivnih osoba koje ne koriste kontraceptive zatrudni u roku od godinu dana.

NE PREPORUČUJEMO!

Ne koristite pobačaj kao način kontracepcije. 

Vađenje penisa prije ejakulacije iz rodnice (tzv. “prekinuti snošaj”) i povremena apstinencija (tzv. “prirodna metoda kontracepcije”) ne sprječavaju trudnoću niti širenje spolno prenosivih bolesti!

PREKINUTI SNOŠAJ” je nepouzdana metoda jer mala količina sperme može isteći i prije ejakulacije, a samo jedan spermij je dovoljan za oplodnju. 

PRIRODNA METODA” se ne preporučuje za zaštitu od neplanirane trudnoće, jer je potrebno precizno bilježenje podataka. Ne mogu ju koristiti žene s neredovitim ciklusima kao i sve mlade djevojke kod kojih je prošlo premalo vremena od prve menstruacije da bi mogle dobro poznavati svoj menstrualni ciklus i točno predvidjeti duljinu sljedećeg menstrualnog ciklusa. Različita stanja (upale, stres i sl.) također mijenjaju znakove koji se prate.

Možete zatrudnjeti i tijekom dojenja, otprilike 10 dana nakon poroda, pa čak i tijekom menstruacije.

Ovdje možete pročitati više o nekoliko oblika kontracepcije.

Ovdje možete provjeriti koja je kontracepcijska metoda najprikladnija, a koja rizična ako imate određena zdravstvena stanja.

Neželjenu trudnoću možete spriječiti:

  • – potpunom apstinencijom
  • – upotrebom kontraceptiva
  •  
  • Ako ste seksualno aktivni i ne želite zatrudnjeti, uvijek koristite kontracepciju.

METODE KONTRACEPCIJE:

Nijedna metoda kontracepcije ne pruža 100% zaštitu.

Kondom od lateksa jedina je kontracepcijska metoda koja se smatra vrlo učinkovitom u smanjenju rizika od spolno prenosivih infekcija (SPI). Kontracepcijske pilule, implantati i spirale ne štite od spolno prenosivih infekcija.

Kada počnete koristiti kontracepciju, razmotrite mogućnost provjere spolnog zdravlja, uključujući HIV. Imajte na umu da spolno prenosive infekcije nemaju uvijek simptome.

ZA ŽENU

DIJAFRAGMA je gumeni disk sa savitljivim rubom koji pokriva vrat maternice i mora se koristiti zajedno sa spermicidima. Dostupna je samo na recept, a liječnik treba odredit veličinu. Dijafragma štiti šest sati i ne biste je trebali vaditi najmanje šest sati nakon odnosa, ali ne smijete je držati duže od ukupno 24 sata.

ORALNA KONTRACEPCIJA štiti od trudnoće kombiniranim djelovanjem hormona, estrogena i progestina. Hormoni sprečavaju ovulaciju. Tablete se moraju uzimati svaki dan prema uputama i ne djeluju nakon povraćanja ili proljeva. Nuspojave pilule mogu biti mučnina, glavobolja, osjetljivost dojki, debljanje, neredovito krvarenje i depresija.

DEPO-PROVERA je hormonska kontracepcija koja se ubrizgava u mišić ruke ili stražnjice svaka tri mjeseca. Da bi ostala učinkovita, injekciju je potrebno ponoviti svaka 3 mjeseca. Menstruacija može postati neredovita, a ponekad čak i nestati.

IMPLANTATI (poput Norplanta ili Implanona) sastoje se od malih gumenih cjevčica koje se kirurški ugrađuju ispod kože nadlaktice, gdje oslobađaju kontracepcijski steroid, levonorgestrel. Djeluju od 3 do 5 godina. Nuspojave uključuju promjene menstrualnog ciklusa, debljanje, osjetljivost dojki i gubitak koštane mase.

BAKRENA SPIRALA je uređaj u obliku slova T koji u maternicu ugrađuje liječnik/ica. Spirala može ostati na mjestu 5- 10 godina i ima jednu od najnižih stopa neuspjeha od svih kontracepcijskih metoda. Ponekad spirala može ispasti. Žene bi trebale svaki mjesec nakon menstruacije provjeriti prstom osjećaju li i dalje končiće spirale. Nuspojave mogu uključivati ​​abnormalna krvarenja i grčeve, ali to se obično događa samo tijekom i neposredno nakon umetanja.

HORMONSKA SPIRALA s malim hormonskim (progestogenim) rukavom. To je jedan od najučinkovitijih oblika kontrole rađanja. Dalje, uz gore spomenute karakteristike spirale, može ostati ugrađena 5 godina, ali nema nuspojava jakog krvarenja. Kako većina žena ima oskudniju menstruaciju s puno manje krvarenja (neke potpuno izgube menstruaciju), koristi se i kao terapija za žene s obilnim krvarenjima.

ŽENSKA STERILIZACIJA vrši se kirurški. Jajovodi se podvežu, sprječavajući doticaj jajnih stanica sa spermatozoidima i sprječavajući buduću trudnoću. To je trajni oblik kontracepcije.

ŽENSKI KONDOM izrađen je od meke gume i za jednokratnu je uporabu. Kao kontracepcijska metoda mehaničkog sprječavanja za žene lako se ubacuje u rodnicu prije seksa i sprječava izravan kontakt rodnice sa sjemenom, zaraznim genitalnim iscjetcima i genitalnim lezijama. Oblikovan je poput duge cijevi ili plašta, s jednim zatvorenim i jednim otvorenim krajem, a na svakom kraju nalazi se savitljivi prsten koji mu pomaže da ostane na mjestu nakon što se umetne u rodnicu. Kondomi su najučinkovitija metoda smanjenja rizika od zaraze virusima koji uzrokuju AIDS i druge spolno prenosive infekcije (SPI).

HITNA KONTRACEPCIJA mora se primijeniti u roku od 3 ili 5 dana od nezaštićenog seksa, ovisno o  vrsti, međutim, što se prije koristi, to će biti učinkovitija. Sprječava neplaniranu trudnoću odgađajući ovulaciju. Većina kombiniranih kontracepcijskih pilula (estrogeni i progesteron) također se mogu koristiti. Uzmite jednu dozu od 100 µg etinilestradiola (= 2 do 4 kontracepcijske pilule unutar 72 sata od nezaštićenog seksa, ovisno o količini etinilestradiola u svakoj tableti), a drugu dozu 12 sati kasnije.

PILULA ZA DAN POSLIJE je vrsta jhitne kontracepcije koja se koristi za prevenciju neželjene trudnoće kod žena koje su imale nezaštićeni spolni odnos ili u slučaju zatajenja neke od regularnih metoda kontracepcije (puknuti prezervativ, preskočeno uzimanje kontracepcijske pilule i slično). Pilulu ”za dan poslije” najbolje je uzeti što prije nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja neke od korištenih metoda kontracepcije, najbolje unutar 12 sati. Pilule ”za dan poslije” dostupne su u slobodnoj prodaji i ne zahtijevaju liječnički recept.

ZA MUŠKARCA

KONDOMI su obično izrađeni od lateks gume i koriste se jednokratno. Nekima je dodan spermicid koji ubija spermu. Djeluju kao mehanička prepreka, sprječavajući izravan vaginalni kontakt sa sjemenom, infektivne genitalne iscjetke i genitalne lezije. Kondomi su najučinkovitija metoda za smanjenje rizika od zaraze virusima koji uzrokuju AIDS i druge spolno prenosive infekcije (SPI). Prije spolnog odnosa važno je pravilno staviti kondom.

STERILIZACIJA MUŠKARACA, također poznata kao vazektomija, brza je operacija izvedena u lokalnoj anesteziji s mogućim manjim post-kirurškim komplikacijama, poput krvarenja ili infekcije. Sposobnost erekcije i ejakulacije ne nestaju. Sjemene stanice su samo vrlo mali dio (1%) tekućine (ejakulata) i muškarac neće primijetiti nikakvu razliku u ejakulaciji. Tijelo će apsorbirati stanice sperme.

Različiti kontraceptivi prema njihovoj učinkovitosti:       

Procijenjena učinkovitost

Muški lateks kondom                                                    86%

Ženski kondom                                                            79%

Dijafragma sa spermicidom                                           80%

Oralni kontraceptivi                                                      preko 95%

Injekcija (Depo-Provera)                                              preko 99%

Implantat (Norplant, Implanon)                                     preko 99%

Spirala                                                                        98-99%

Kirurška sterilizacija                                                    preko 99%

Hitne kontracepcije                                                      75%

(izvor: Women on Web)

Više o kontracepciji: