MEDIKAMENTOZNI POBAČAJ

prekid trudnoće tabletama

Koju vrstu prekida trudnoće ćete izabrati ovisi u kojem ste tjednu trudnoće (gestacijska dob), tj. ovisi o starosti ploda, koja se računa u tjednima i danima i to od prvog dana zadnje menstruacije (pobačaj je u Hrvatskoj legalan do kraja 12. tjedna) – a utvrđuje se ultrazvukom. Ne brinite, stručnjaci/kinje su vrlo obzirni/e prema tim situacijama i pobrinut će se da vam iskustvo bude što manje stresno i uznemiravajuće. Ako pacijentica ne želi vidjeti sliku na ultrazvuku, liječnik/ica će okrenuti monitor u drugom smjeru.

Osim medikametoznog pobačaja (tabletama) postoji i kirurški pobačaj.

Liječnik/ca će Vam objasniti prednosti i rizike svakog od postupaka i onda ćete – ovisno i o mogućim zdravstvenim teškoćama, lijekovima koje uzimate, alergijama, prethodnim operacijama, zahvatima i trudnoćama –  sami moći donijeti odluku koja Vam je metoda najprihvatljivija.

Nakon prekida trudnoće žene s negativnim Rh faktorom primaju injekciju Rh0(D) imuni globulin protiv stvaranja antitijela kako sljedeća trudnoća ne bi bila ugrožena.

RANI POBAČAJ

Medikamentozni pobačaj uključuje uzimanje dvaju različitih lijekova u razmaku od 48 sati.

Radi se o neinvazivnoj metodi koja se može napraviti do 10. tjedna trudnoće (od dana začeća ili do 12. tjedna trudnoće od prvog dana posljednje menstruacije). Učinak lijeka će biti sličan ranom prirodnom pobačaju.

Progesteron je ženski spolni hormon, čija je osnovna funkcija sprječavanje menstruacije i time održavanje trudnoće.

Liječnik/ica će vam dati tabletu koja se naziva mifepriston (tj. u prodaji pod nazivom mifegyne®), koja onemogućava djelovanje hormona progesterona, na način da blokira hormon koji čini sluznicu maternice pogodnom za oplođeno jajašce. Mifepristone uz to uzrokuje ljuštenje sluznice maternice i plodne vrećice s embrijem. Vrat maternice se otvara i maternica se steže. Upotreba mifepristona uzrokuje propadanje trudnoće (stanje slično spontanom prekidu trudnoće). 

Nakon uzimanja prve tablete, bit ćete u mogućnosti otići kući i možete nastaviti sa svojim normalnim, svakodnevnim aktivnostima

Dva dana kasnije idete na kontrolni ultrazvuk. Velika većina žena tada mora popiti još jednu tabletu, jer se, u principu, s prvom ne dovršava cijeli postupak prekida trudnoće.

Drugi lijek iz obitelji prostaglandina, misoprostol (Mispregnol), se daje kao nastavak postupka nakon dva dana (48 sati), poput vaginaleta u maternicu (4 tbl.), kako bi se pojačali učinci mifepristona. U roku od 4 do 6 sati od uzimanja tableta, sluznica maternice se razgrađuje zajedno s embrijem, kroz krvarenje iz vagine. Kako se misoprostolom steže maternica, dolazi do bolova (jačina bolova je poput osrednjih bolova kod menstruacije). Zbog bolova je moguće uzimati i lijekove protiv bolova.

Tablete koje se koriste tijekom ranog medicinskog pobačaja mogu izazvati povraćanje ili proljev. 

Ako ste trudni duže vrijeme, krvarenje će biti nešto intenzivnije. Ipak, liječnici/ice pripremaju žene na mogućnost malih ugrušaka koji će izbaciti skupa s bijelom vrećicom u kojoj se fetus razvija. Ako je riječ o nešto dugotrajnijoj trudnoći, stručnjaci/kinje će učiniti sve kako žena ne bi vidjela ništa što bi ju moglo uznemiriti. U nekim slučajevima, žene imaju potrebu za istiskivanjem i to je sasvim normalno, ali čak i ako se radi o pobačaju trudnoće u kasnijoj fazi, liječnici/ice se trude ukloniti sav sadržaj koji bi pacijenticu potencijalno mogao uznemiriti i prije nego ga ona uopće može vidjeti.

Savjetujemo vam da se nekoliko dana suzdržite od spolnih odnosa, teškog fizičkog rada ili naprezanje, kupanja u kadi ili bazenu i upotrebe tampona zbog povečanog rizika za infekcije. Preporučuje se tuširanje.

Oko 20-30% posto žena nakon tableta mora ići i na kiretažu, jer ponekad nešto još ostane u maternici.

Sljedeća menstruacija se obično pojavi za 4-5 tjedana po zahvatu.

U slučaju, da se radi o “zadržanom pobačaju” tj. patološkoj trudnoći (“missed abortion” ili  “blighted ovum”), sljedeću trudnoću možete planirati tri mjeseca poslije zahvata. Kod tzv. zadržanog pobačaja plod odumre, ali ne dođe do spontanog izbacivanja iz tijela trudnice, već mrtvi plod i trofoblast ostaju u maternici. Takav pobačaj je potrebno što ranije otkriti i ukloniti plod.

RIZICI I KONTRAINDIKACIJE

Ako se istodobno s lijekom Mifegyne® uzimaju drugi lijekovi, potrebno je razmotriti moguće interakcije. Stoga, ako uzimate druge lijekove, važno je unaprijed obavijestiti liječnika/icu.

Kada se ne mogu koristiti mifepriston i prostaglandini?
To se odnosi na:

– kronično zatajenje bubrega
– prirođena porfirija
– teška, neliječena ili neizlječiva astma
– poznata alergija na mifepriston, prostaglandin ili neku drugu komponentu tableta
– poremećaj krvarenja; trenutni tretman lijekovima za razrjeđivanje krvi, poput marcumara ili heparina
– ležeća spirala (mora se prethodno ukloniti)

KASNI POBAČAJ

Kasni medicinski pobačaj (od 13. tjedna trudnoće)

Osim za namjerno izazivanje ranih pobačaja kod urednih trudnoća, mifepriston i misoprostol također se mogu koristiti za pobačaj u kasnijoj trudnoći.

Lijekovi poput mifepristona (RU 486) i prostaglandina koriste se ponekad za izazivanje namjernog pobačaja, osobito nakon 16 tjedna trudnoće, jer dilatacija i evakuacija u ovom stadiju trudnoće mogu izazvati ozbiljne komplikacije, poput ozljede maternice i crijeva.

Prostaglandin se ubrizgava u maternicu, uzrokujući da se snažno otvori kao kod porođaja. To može trajati između šest i 12 sati. Obično ćete morati prenoćiti u bolnici. Ponekad je potrebno više od jedne doze prostaglandina.

Tako se tablete mogu koristiti i u slučaju smrti ploda u maternici. Daje se u kombinaciji s lijekom Mispregnol 400. Ta dva lijeka omogućuju ženama izbor manje stresnog i manje rizično načina prekida neželjene trudnoće – žena ovako ne mora ići na kiretažu, neugodno struganje maternice i njezinog sadržaja.