MEDIKAMENTOZNI POBAČAJ

prekid trudnoće tabletama

Koju vrstu prekida trudnoće ćete izabrati ovisi u kojem ste tjednu trudnoće (gestacijska dob), tj. ovisi o starosti ploda, koja se računa u tjednima i danima i to od prvog dana posljednje menstruacije (pobačaj je u Hrvatskoj legalan do kraja 12. tjedna) – a utvrđuje se ultrazvukom. Ne brinite, stručnjaci/kinje su vrlo obzirni/e u tim situacijama i pobrinut će se da Vam iskustvo bude što manje stresno i uznemiravajuće. Prema preporukama struke, liječnik/ica treba okrenuti monitor u drugom smjeru od pacijentice.

Osim medikametoznog pobačaja (tabletama) postoji i kirurški pobačaj.

Liječnik/ca će Vam objasniti prednosti i rizike svakog od postupaka i onda ćete – ovisno i o mogućim zdravstvenim teškoćama, lijekovima koje uzimate, alergijama, prethodnim operacijama, zahvatima i trudnoćama –  sami moći donijeti odluku koja Vam je metoda najprihvatljivija.

Nakon prekida trudnoće žene s negativnim Rh faktorom primaju injekciju Rh0(D) imuni globulin protiv stvaranja antitijela kako sljedeća trudnoća ne bi bila ugrožena.

RIZICI I KONTRAINDIKACIJE

Ako se istodobno s lijekom Mifegyne® uzimaju drugi lijekovi, potrebno je razmotriti moguće interakcije. Stoga, ako uzimate druge lijekove, važno je unaprijed obavijestiti liječnika/icu.

Kada se ne mogu koristiti mifepriston i prostaglandini?
To se odnosi na:

– kronično zatajenje nadbubrežne žlijezde,
– prirođena porfirija,
– teška, neliječena ili neizlječiva astma,
– poznata alergija na mifepriston, prostaglandin ili neku drugu komponentu tableta,
– poremećaj krvarenja; trenutni tretman lijekovima za razrjeđivanje krvi, poput marcumara ili heparina
– ležeća spirala (mora se prethodno ukloniti),
– vanmaterična trudnoća

mnoga istraživanja su isključila žene s teškim medicinskim problemima poput bolesti srca i jetre. 

Provjerite ovdje sve informacije o rizicima i svakako se posavjetujte s liječnikom/icom koji će Vam odobriti tj. dati tablete.

RANI POBAČAJ

Medikamentozni pobačaj uključuje uzimanje dvaju različitih lijekova u razmaku od 48 sati.

Radi se o neinvazivnoj metodi koja se preporučuje za trudnoće do kraja 9. tjedna (od prvog dana posljednje menstruacije). Učinak lijeka je sličan ranom prirodnom pobačaju.

Progesteron je ženski spolni hormon, čija je osnovna funkcija sprječavanje menstruacije i time održavanje trudnoće.

Liječnik/ica će Vam dati tabletu (200 mg) koja se naziva mifepriston (tj. u prodaji pod nazivom mifegyne®), koja onemogućava djelovanje hormona progesterona, na način da blokira hormon koji čini sluznicu maternice pogodnom za oplođeno jajašce. Mifepristone uz to uzrokuje ljuštenje sluznice maternice i plodne vrećice s embrijem. Vrat maternice se otvara i maternica se steže. Upotreba mifepristona uzrokuje propadanje trudnoće (stanje slično spontanom prekidu trudnoće). 

Nakon uzimanja prve tablete, bit ćete u mogućnosti otići kući i možete nastaviti sa svojim normalnim, svakodnevnim aktivnostima (do uzimanja sljedeće ture tableta).

Velika većina žena mora popiti još jednu vrstu tableta, jer se, u principu, s prvom ne dovršava cijeli postupak prekida trudnoće. 

Drugi lijek iz obitelji prostaglandina: 4 tablete (200 mg svaka) misoprostola (Mispregnol) se uzima (u bolnici ili kod kuće) kao nastavak postupka nakon 24 do 48 sati.

4 tablete stavite pod jezik i tamo držati dok se ne rastope. Možete gutati svoju slinu (nakon 30 minuta možete ispljunuti bilo koje ostatke tableta).

Ako više volite koristiti tablete misoprostola vaginalnim putem, stavite sve 4 tablete (ili za početak samo 2, pa potom kasnije, po potrebi ostale) što dublje moguće u vaginu, kao tampon. Ovo je najlakše napraviti ako ležite. Nakon toga treba ležati u krevetu dva sata, kako tablete ne bi ispale iz rodnice. Nakon ta dva sata potrebno je iduća dva sata hodati kako bi gravitacija učinila svoje.

Ako se tablete stavljaju pod jezik, možete imati više grčeva u trbuhu nego ako ih stavite u vaginu.

U bolnicama znaju koristiti gel Prepidil koji se stavlja vaginalno, na cerviks kako bi ga opustio i omekšao, što pomaže prilikom procesa (gel je potrebno držati u frižideru na niskoj temperaturi). Prvo vaginalno aplicirajte gel uz pomoć aplikatora, a zatim stavite tablete.

Prvi lijek, mifepriston, inače ne uzrokuje nikakve nuspojave prije uzimanja misoprostola, iako neke žene mogu iskusiti lagano krvarenje ili mučninu.

U roku od 4 do 6 sati od uzimanja misoprostola, sluznica maternice se razgrađuje zajedno s embrijem, dolazi do kontrakcija i grčeva u maternici i krvarenja, tj. uklanjanje trudnoće kroz vaginu. Krvarenje najčešće počne u roku od četiri sata od uzimanja tableta, ali ponekad počne i ranije ili kasnije. Sve je to normalno. Krvarenje je često prvi znak da je pobačaj započeo. Ako se pobačaj nastavi, krvarenje i grčevi postaju jači. Krvarenje je često obilnije od normalne menstruacije te je pojava ugrušaka normalna. Što je trudnoća viša, to će krvarenje i grčevi biti jači. Ako se pobačaj završi, krvarenje i grčevi će prestati. Trenutak pobačaja se može prepoznati po vrhuncu krvarenja i dodatnim grčevima i boli. Većina žena koje smo podržale sutradan nisu imale ni bolove ni grčeve i osjećale su se dobro.

Krvarenje se može nastaviti i jedan do tri tjedna nakon pobačaja, ili čak i duže. Menstruacija se obično vrati nakon 4 do 6 tjedana. 

Svako žensko tijelo je drukčije. Tako se i bol razlikuje od osobe do osobe. Neke žene imaju jake grčeve slične trudovima, dok neke osjećaju puno manje boli. Zato uvijek koristite lijekove za bolove, a započnite s njima kad uzmete Misoprostol. Po mogućnosti uzmite Ibuprofen, Naproxen ili Diclofenac. U uputi o lijeku provjerite maksimalnu dnevnu dozu. Paracetamol je manje učinkovit, ali se može kombinirati s drugim lijekovima. Termofor s toplom vodom ili hladni oblog na trbuhu ili donjem dijelu leđa također često pomaže.

Nuspojave poput mučnine, povraćanja, proljeva, glavobolje, vrtoglavice (gubljenja svijesti) i valova vrućine ili umjerena temperature su normalne. Pazite da zbog mučnine ne povratite tablete (ne brinite se, ako se to dogodi i pobačaj ne bude do kraja uspio, ići ćete po dodatne tablete). Neke žene imaju obilna krvarenja i do 48 sati i imaju ugruške danima ili tjednima nakon uzimanja misoprostola. Ovo je uobičajeno i bezopasno, osim ako tijekom više od dva sata natopite više od dva maxi uloška po satu ili ako ugrušci postanu veći od naranče te ako imate visoku temperaturu koja se i nakon nekoliko sati ne spušta – onda idite na hitnu! Normalno je da Vašem tijelu treba neko vrijeme da u potpunosti isprazni maternicu.

Krvarenje i bol ne znače uvijek da se trudnoća završila. Kod 1 od 100 žena se trudnoća nastavi. 

Važno je napraviti uzv pregled i provjeriti je li pobačaj završen te je li je maternica prazna ili test na trudnoću iz urina 3 tjedna nakon uzimanja lijekova. Na taj način možete biti sigurni da je pobačaj bio uspješan. Ako napravite test na trudnoću prije isteka 3 tjedna, rezultat može biti lažno pozitivan, pošto su trudnički hormoni i dalje u Vašem tijelu.

Dugotrajni rizici za zdravlje ne postoje.

Zaostali sadržaj nakon uzimanje tableta
 

Oko 20-30% posto žena nakon tableta mora ići i na kiretažu, jer ponekad nešto još ostane u maternici.

Zaostali sadržaj je sigurni izvor infekcije, radi se o stranom biološkom tijelu koje se raspada u utrobi – radi se o zdravstvenoj ugrozi.

Odite odmah u najbližu hitnu i ne dajte se uvjeriti da idete kući i čekate. Obratite se i nama.
 
U hitnoj morate u potpunosti otkriti detalje svoje zdravstvene situacije i lijekove koje uzimate.
 

Kod tzv. zadržanog pobačaja, tj. patološke trudnoće (“missed abortion” ili  “blighted ovum”), plod odumre, ali ne dođe do spontanog izbacivanja iz tijela trudnice, već mrtvi plod i trofoblast ostaju u maternici. Takav pobačaj je potrebno što ranije otkriti i ukloniti plod. 

Savjetujemo vam da se nekoliko dana suzdržite od spolnih odnosa, teškog fizičkog rada ili naprezanje, kupanja u kadi ili bazenu i upotrebe tampona zbog povećanog rizika za infekcije. Preporučuje se tuširanje.

Prekid trudnoće tabletama i dojenje
 
Iako na uputama o korištenju lijeka navedeno da je kontraindiciran s dojenjem nakon konsultacije drugih izvora zaključak je da su koncentracije preniske da bi imale neki utjecaj. U najgorem slučaju možete pričekati 5-24 sata do idućeg podoja ili baciti mlijeko proizvedeno u prvih 5 sati.
 

Doziranje prema protokolu Svjetske zdravstvene organizacije za medikamentozni prekid trudnoće

Za medikamentozni pobačaj prije 12. tjedna trudnoće preporučuje se jednokratne peroralne (kroz usta) primjene mifepristona u dozi od 200 mg i nakon 36–48 sati vaginalne ili bukalne (topi se ispod jezika) primjene misoprostola u dozi od 800 mcg. Nakon 6 sati od primjene prve doze mizoprostola učini se procjena stanja ginekološkim i ultrazvučnim pregledom te u slučajevima nedovršenog pobačaja nastavlja se svaka 3 sata s primjenom mizoprostola bukalnim putem u dozi od 400 mcg do najviše 4 dodatne primjene (2400 mcg kumulativne doze misoprostola). Kombinacijom navedenih lijekova u 860 slučajeva postignuta je uspješnost od 99% (N=851) prekida trudnoće, a u 9 (1,0%) neuspjelih slučajeva prekid trudnoće dovršen je sljedećeg dana kirurškim putem. Ukupna stopa ostatnog tkiva trofoblasta (tzv. rezidua) u navedenoj studiji iznosila je 1,9%. 

izvor

Žene koje su uzimale misoprostol manje od 24 sata nakon mifepristona imali su veće stope neuspjeha u usporedbi sa ženama koje su čekale 1-2 dana. Za trudnoće nakon 9 tjedana, ponavljanje jedne doze misoprostola čini ga učinkovitijim. Za induciranje pobačaja između 10. i 11. tjedna trudnoće, protokol Nacionalne federacije za pobačaj (NAF) uključuje rutinsku drugu dozu misoprostola od 800 mcg četiri sata nakon prve doze. Ako mifepriston nije dostupan, WHO preporučuje oralno ili vaginalno uzimanje misoprostola od 800 mcg. Uspješnost samog misoprostola za pobačaj u prvom tromjesečju iznosi 78%.

izvor

KASNI POBAČAJ

Kasni medicinski pobačaj (od 13. tjedna trudnoće)

Osim za namjerno izazivanje ranih pobačaja kod urednih trudnoća, mifepriston i misoprostol također se mogu koristiti za pobačaj u kasnijoj trudnoći.

Lijekovi poput mifepristona (RU 486) i prostaglandina koriste se ponekad za izazivanje namjernog pobačaja, osobito nakon 16 tjedna trudnoće, jer dilatacija i evakuacija u ovom stadiju trudnoće mogu izazvati ozbiljne komplikacije, poput ozljede maternice i crijeva.

Prostaglandin se ubrizgava u maternicu, uzrokujući da se snažno otvori kao kod porođaja. To može trajati između šest i 12 sati. Obično ćete morati prenoćiti u bolnici. Ponekad je potrebno više od jedne doze prostaglandina.

Tako se tablete mogu koristiti i u slučaju smrti ploda u maternici. Daje se u kombinaciji s lijekom Mispregnol 400. Ta dva lijeka omogućuju ženama izbor manje stresnog i manje rizično načina prekida neželjene trudnoće – žena ovako ne mora ići na kiretažu, neugodno struganje maternice i njezinog sadržaja.

Ako ste trudni duže vrijeme, krvarenje će biti nešto intenzivnije. Ipak, liječnici/ice pripremaju žene na mogućnost malih ugrušaka koji će izbaciti skupa s bijelom vrećicom u kojoj se fetus razvija. Ako je riječ o nešto dugotrajnijoj trudnoći, stručnjaci/kinje će učiniti sve kako žena ne bi vidjela ništa što bi ju moglo uznemiriti. U nekim slučajevima, žene imaju potrebu za istiskivanjem i to je sasvim normalno, ali čak i ako se radi o pobačaju trudnoće u kasnijoj fazi, liječnici/ice se trude ukloniti sav sadržaj koji bi pacijenticu potencijalno mogao uznemiriti i prije nego ga ona uopće može vidjeti.