MEDIKAMENTOZNI POBAČAJ

prekid trudnoće tabletama

RANI POBAČAJ

Medikamentozni pobačaj uključuje uzimanje dvaju različitih lijekova u razmaku od 48 sati. Radi se o neinvazivnoj metodi koja se može napraviti do 10. tjedna trudnoće. Učinak lijeka će biti sličan ranom prirodnom pobačaju.

Progesteron je ženski spolni hormon, čija je osnovna funkcija sprječavanje menstruacije i time održavanje trudnoće.

Liječnik će vam dati tabletu koja se naziva mifepriston (tj. u prodaju pod nazivom mifegyne®), koja onemogući djelovanje hormona progesterona, na način da blokira hormon koji čini sluznicu maternice pogodnom za oplođeno jajašce. Mifepristone uz to uzrokuje ljuštenje sluznice maternice i plodne vrećice s embrijem. Vrat maternice se otvara i maternica se steže. Upotreba mifepristona uzrokuje propadanje trudnoće (stanje slično spontanom prekidu trudnoće). 

Nakon uzimanja prve tablete, bit ćete u mogućnosti otići kući i možete nastaviti sa svojim normalnim, svakodnevnim aktivnostima. 

Nakon što uzmete prvu tabletu, žena za dva dana dolazi na kontrolni ultrazvuk. Velika većina ih tada mora popiti još jednu jer se, u principu, s prvom ne dovršava cijeli postupak.

Drugi lijek iz obitelji prostaglandina, misoprostol, se daje kao nastavak postupka nakon dva dana (48 sati), poput vaginaleta u maternicu (4 tbl.), kako bi se pojačali učinci mifepristona. U roku od 4 do 6 sati od uzimanja prostaglandina, sluznice maternice se razgrađuje zajedno sa embrijem, kroz krvarenje iz vagine. Kako se njegovim djelovanjem kontrahira maternica, dolazi do bolova. Zbog bolova je moguće uzimati i lijekove protiv bolova.

Tablete koje se koriste tijekom ranog medicinskog pobačaja mogu izazvati povraćanje ili proljev. 

Nekoliko dana vam ne savjetujemo spolne odnose, teški fizički rad ili naprezanje, kupanje u kadi ili bazenu i upotrebu tampona zbog povečanog rizika za infekcije. Preporučuje se tuširanje.

Oko 20-30% posto žena nakon tableta ipak završi na kiretaži jer ne izađe sve van

Sljedeća menstruacija se obično pojavi za 4-5 tjedana po zahvatu.

U slučaju, da se radi o patološkoj trudnoći (“missed abortion” ili  “blighted ovum”), sljedeću trudnoću možete planirati 3 mjeseca poslije zahvata.

RIZICI I KONTRAINDIKACIJE

Ako se istodobno s lijekom Mifegyne® uzimaju drugi lijekovi, potrebno je razmotriti moguće interakcije. Stoga, ako uzimate druge lijekove, važno je unaprijed obavijestiti liječnika/icu.

Kada se ne mogu koristiti mifepriston i prostaglandini?
To se odnosi na:

– kronično zatajenje bubrega
– prirođena porfirija
– teška, neliječena ili neizlječiva astma
– poznata alergija na mifepriston, prostaglandin ili neku drugu komponentu tableta
– poremećaj krvarenja; trenutni tretman lijekovima za razrjeđivanje krvi, poput marcumara ili heparina
– ležeća spirala (mora se prethodno ukloniti)

KASNI POBAČAJI

Kasni medicinski pobačaj (od 13. tjedna trudnoće)

Osim za namjerno izazivanje ranih pobačaja kod urednih trudnoća, mifepriston i prostaglandin također se mogu koristiti za pobačaj kasnije u trudnoći.

Lijekovi poput mifepristona (RU 486) i prostaglandina koriste se ponekad za izazivanje namjernog pobačaja, osobito nakon 16 tjedna trudnoće, jer dilatacija i evakuacija u ovom stadiju trudnoće mogu izazvati ozbiljne komplikacije, poput ozljede maternice i crijeva.

Prostaglandin se ubrizgava u maternicu, uzrokujući da se snažno otvori kao kod porođaja. To može trajati između šest i 12 sati. Obično ćete morati prenoćiti u bolnici. Ponekad je potrebno više od jedne doze prostaglandina.

Tako se tablete mogu koristiti i u slučaju smrti ploda u maternici. Daje se u kombinaciji s lijekom Mispregnol 400. Ta dva lijeka omogućuju ženama izbor manje stresnog i manje rizično načina prekida neželjene trudnoće – žena ovako ne mora ići na kiretažu, neugodno struganje maternice i njezinog sadržaja.