Mjere opreza

Ne biste trebali koristiti lijekove ako:

  • Vas netko prisiljava da prekinete trudnoću.
  • niste sigurni želite li prekinuti trudnoću.
  • prvi dan vaše zadnje menstruacije bio je prije više od 10 tjedana.
  • ako imate alergiju na Mifepriston, Mizoprostol ili prostaglandin
  • imate jednu od sljedećih bolesti: kroničnu insuficijenciju nadbubrežne žlijezde, hemoragični poremećaj ili poremećaje / bolesti krvarenja, naslijeđenu porfiriju. (teško je da imate jednu od ovih bolesti, a da to još ne znate)
  • imate izvanmaterničnu trudnoću
  • ne možete doći do bolnice ili centra za prvu pomoć u roku od sat vremena.
  • sami ste – trebali biste zamoliti partnera, prijatelicu ili drugu pouzdanu osobu da ostane s vama dok koristite lijekove.

Ako imate kontracepcijsku spiralu savjetujemo vam da je uklonite prije upotrebe lijekova, ako je moguće.

Kontraindikacije su stanja ili situacije koje vas mogu spriječiti da sa sigurnošću uzmete Mifepriston-Mizoprostol. To su općenito stvari koje već znate o sebi.

Provjera ovih kontraindikacija na internetu vrlo je slična postupku pregleda tijekom osobnog posjeta pacijenta liječniku. Liječnik obično sazna za kontraindikacije tako što pacijentu postavlja pitanja kako bi saznao ima li koje od relevantnih zdravstvenih stanja.

Možda nećete znati jeste li alergični na koji od lijekova ili ne, ali alergijske reakcije na te lijekove su rijetke (0,008%) i vrlo su blage.

Više znanstvenih podataka:

Žene obično znaju imaju li spiralu, hemoragične poremećaje ili kronično zatajenje nadbubrežne žlijezde; jesu li podvrgnute dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima; imaju li alergiju na Mifepriston, Mizoprostol ili drugu vrstu prostaglandina. Žena možda neće znati je li alergična na neki od lijekova, ali alergijske reakcije na te lijekove su rijetke. U studiji u kojoj je sudjelovalo 80 000 žena koje su koristile Mifepriston-Misoprostol, 6 žena (0,008%) imalo je blage alergijske reakcije (osip) nakon što su uzimale mifepriston. U ovih 6 slučajeva žene su razvile osip / urtikariju na koži koji izrazito svrbe. Sve su se žene liječile oralnim antihistaminicima i uzimale su Mizoprostol bez daljnjih problema.

Kontraindikacije za Mifepriston-Misoprostol, osim gestacijske dobi, rijetke su. Oni se temelje na anamnezi i stoga ih osoba obično već zna.

Izvanmaternična trudnoća je trudnoća koja se razvija izvan maternice, obično u jajovodu. Ta je situacija opasna po život, jer ako trudnoća ode predaleko može uzrokovati pucanje jajovoda. To se uvijek mora liječiti operacijom ili lijekovima. Medikamentozni pobačaj ne utječe na trudnoću izvan maternice!  

Ultrazvukom možete sa sigurnošću utvrditi je li vaša trudnoća unutar maternice. Ako za prekid trudnoće koristite Mifepriston i Mizoprostol, a ne napravite prije toga pregled ultrazvukom, uvijek postoji mogućnost da se radi o neotkrivenoj izvanmaterničnoj trudnoći. Ako nakon uzimanja Mizoprostola ne počnete krvarit i izbacivat tkivo moguće je da se radi o izvanmaterničnoj trudnoći. Ako imate iznenadne ili trajne jake bolove u trbuhu ili leđima (uglavnom s jedne strane), ako osjećate da ćete se onesvijestiti ili ako se onesvijestite, ili ako osjećate bol u predjelu ramena, možda se radi o izvanmaterničnoj trudnoći I puknuću jajovoda i trebali biste odmah otići u bolnicu. Izvanmaternična trudnoća liječi se svugdje, čak i na mjestima gdje je pobačaj ozbiljno ograničen.

Više znanstvenih podataka:

Trudnica koja ima bilo koji od sljedećih simptoma, može imati vanmateričnu trudnoću: bolovi u trbuhu ili zdjelici, grčevi na jednoj strani zdjelice, male količine neobičnih vaginalnih krvarenja, bol u dojkama, mučnina ili bolovi u donjem dijelu leđa.

Veći rizik od vanmaterične trudnoće uključuje povijest ranijih bolesti: trudnoća tijekom korištenja spirale, ranijih vanmaterična trudnoća, ožiljaka od prošlih infekcija ili operacija ženskih organa, ožiljaka nakon puknuća slijepog crijeva.

Izvanmaternična trudnoća javlja se kada se oplođeno jajašce ne implantira i ne raste u maternici kao i obično, već se ugrađuje i počinje rasti negdje drugdje, obično u jajovodu. Jajovod je sićušni prolaz kroz koji oplođena jajna stanica prolazi od jajnika do maternice. Ako se trudnoća nastavi, embrij će rasti i postati prevelik za jajovod, što će uzrokovati pucanje jajovoda. Vanmaterična trudnoća ne može se prekidati, a ako se ne liječi, postoji rizik od jakog unutarnjeg krvarenja uslijed puknuća jajovoda, što može biti opasno po život.

Pobačaj u medicini koji koristi Mifepriston-Misoprostol ne uzrokuje vanmateričnu trudnoću, ali ju i ne liječi. Ako se vanmaterična trudnoća ne liječi, embrij se može nastaviti razvijati izvan maternice čak i nakon uzimanja Mifepristona i Misoprostola.

Nema dokaza koji upućuju na to da medikamentozni pobačaj dovodi do neobičnih komplikacija za žene u izvanmaterničnoj trudnoći.

 

Kontracepcijska spirala mala je zavojnica od oko 3 cm koju liječnik umeće u maternicu kako bi spriječila trudnoću. Žena koja ima bakrenu kontracepcijsku spiralu i trudna je mora napraviti pregled ultrazvukom jer je rizik od izvanmaternične trudnoće veći. Ako ultrazvuk pokaže da je trudnoća u maternici savjetujemo uklanjanje spirale prije pobačaja

Savjetujemo vam da svakako budete uz nekog od povjerenja kada radite pobačaj tabletama. Međutim, ako se ipak odlučite za medikamentozni pobačaj kad ste sami, on nije nužno opasan. Vodite računa da u blizini imate telefon ili da ste u mogućnosti na neki drugi način kontaktirati medicinske radnike. Trebali biste razmisliti o tome da nekome (susjedi, članu obitelji, ili nekome tko je u blizini) kažete da se ne osjećate dobro i da ćete malo odmoriti. Možete ih zamoliti da kasnije, tijekom dana, a nakon što upotrijebite Mizoprostol, provjere kako ste. Tako će netko znati ako se pobačaj zakomplicira i moći će vam pomoći, ali ne mora znati da ste napravili medikamentozni pobačaj. Možete reći da mislite da ste imali spontani pobačaj.

Više znanstvenih informacija:

Istraživanje je pokazalo da su stopa uspjeha i sigurnosni ishodi kućne upotrebe tableta za pobačaj slični onima kod osobne njege pobačaja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrđuje da je samoupravljanje medicinskim pobačajem sigurno, izvedivo i prihvatljivo. Prema Smjernicama WHO-a o intervencijama samopomoći, samoupravljanje medicinskim pobačajem neinvazivno je i isplativo, a također poboljšava autonomiju pojedinaca.

Ako osjetite nenormalno ozbiljne nuspojave (dugotrajne ili jake bolove, krvarenje, grčeve, vrućicu, mučninu, povraćanje, proljev), dobro je imati nekoga sa sobom tko može potražiti liječničku pomoć za vas.

Apsolutno je potrebno biti udaljena od bolnice / prve pomoći najviše jedan sat, u slučaju da izgubite previše krvi. Isti je slučaj kad žena ima spontani pobačaj ili rađa. Nije neophodno da živite u urbanom području kako biste učinili medikamentozni pobačaj. Gotovo u svim područjima s pristupom internetu u blizini će se nalaziti i centar za prvu pomoć.

Bolnice i centri za prvu pomoć moraju imati osnovnu medicinsku opremu i osoblje. Ta oprema i stručnost jednako su potrebni za pomoć ženama koje imaju komplikacije povezane sa spontanim pobačajem ili porodom.

Više znanstvenih podataka:

„Medikamentozni pobačaji mogu se sigurno odvijati čak i u najosnovnijim uvjetima, sve dok je medicinska pomoć ženama koje imaju komplikacije ili neuspješan pobačaj pri ruci.Tehnike koje se obično koriste za rješavanje takvih komplikacija slične su onima koje se koriste za rješavanje spontanih pobačaja. Stoga operacijska dvorana nije preduvjet da biste se odlučili za medikamentozni pobačaj u postojećem medicinskom okruženju. „Cjelokupna usluga kirurškog pobačaja nije potrebna kako bi se omogućio medikamentozni pobačaj, međutim vakuumska aspiracija trebala bi biti dostupna. Aspiracija vakuumom može se obaviti i bez električne energije, koristeći ručni vakuumski aspirator. Dakle, električna energija nije potrebna za pomoć ženama s komplikacijama.

Nesteroidni protuuplani lijekovi (NSAID) poput Ibuprofena i Diklofenaka najučinkovitija su sredstva protiv bolova. Ako ih ne možete dobiti, pomažu i Paracetamol, ako je dostupan s kodeinom, ili Tilenol (acetaminofen).

Molimo vas pročitajte upute za korištenje na pakiranju tableta protiv bolova koje ste dobili kako biste znali koje su maksimalne doze koje možete koristiti.

Nekim ženama bolovi poput grčeva u maternici mogu biti snažni, a drugima ne. Teško je znati koji je vaš slučaj. Kao mjeru predostrožnosti predlažemo vam da uzimate tablete protiv bolova otprilike 1 sat prije Misoprostola, jedući malo.

Možete uzeti još jednu dozu lijekova protiv bolova 4 sata nakon prve.

NEMOJTE koristiti antispazmotike (tablete protiv grčeva). Kako Mizoprostol čini da se maternica kontrahira kako bi iz sebe izbacila trudnoću, antispazmotici mogu ometati proces pobačaja.