Moje iskustvo

u kratkim crtama…

Spremna na sve kako smo pričale… moram vam reći da je osoblje bilo profesionalno, s dozom empatije, žene koje su željne upoznati me sa situacijom, sa time što očekivati, što dalje napraviti (otići na ultrazvuk nakon šta stane krvarenje, a prije iduće menstruacije). Kad sam tablete dobila u ruke nisam znala da li ih želim baciti u smeće ili popit istog trena… reset apsolutni se dogodio… ali sam se sabrala i tempirala si kada mi je pogodno da dodatno ne uzimam godišnji van ova dva dana… nakon prve dvije tablete mi nije bilo ništa, ali idući dan (24 poslije sam pila druge dvije) je počelo krvarenje, ali i jaki bolovi, a sljedeći dan ugrušci. I tad sam pila tablete i ležala i molila se samo… stvarno vjerujem da je nekim ženama ovo uobičajena bolna i obilna mjesečnica. kroz cijeli prethodni tjedan krvarim i imam te ugruške koji izlaze, glava boli tablete ne pomažu, ali radim i mogu obavljat posao nisam jako loše. Samo se vrtim oko wc dosta… Još uvijek traje, ali od vikenda je prestao trbuh boljeti… (Petrova, 2/2022.)

Pozdrav, samo da vam se javim, bila sam danas u Karlovcu, dobila tablete i popila ih. Tamo je sve bilo super i svi su bili ljubazni, osjećala sam se kao da nisam ni došla radi toga, baš je bilo ugodno. Uglavnom, sve u svemu super, jedva čekam petak da se to što prije obavi. Držite fige

… (privatna) ginekologica kaže da ako beta hcg opada da to znači da se radi o spontanom pobačaju, tj. da trudnoća neće uspjeti. i dalje tvrdi da se radi o novoj trudnoći, ali kad sam joj rekla da sam povraćala nakon uzimanja tablete je rekla da vrlo vjerojatno može biti da tablete nisu obavile svoje.
ne moram na hitnu niti kiretažu, rekla je da će se to kroz tjedan dana obaviti samo od sebe. idući tjedan u srijedu moram ponovno vaditi beta hcg i u četvrtak idem kod nje na pregled. kaže u slučaju velikih izljeva krvi i jako jakih bolova na hitnu u vinogradsku, da im mogu pokazati njezine podatke i da me ona šalje.
imamo dobre vijesti: nema više prokrvljenosti, beta hcg opada, još uvijek nije otišlo ali za 14 dana bih trebala imati menstruaciju i rekla je da ce najkasnije tada otići. idući tjedan ponovno vadim krv, čekam menstruaciju i onda ponovno odlazim na uzv da vidimo je li sve otišlo (Petrova).

Došla sam u 8:15h, oko 09:00h sam bila u sobi, između 11h i 12h se sve dogodilo. Imala sam obilno krvarenje nakon zahvata, no ne dugo, trajalo je do navečer. Promijenila sam 3 uloška i to je to. Boljelo me kao jaka menstruacija nekih 2 sata nakon zahvata a zatim je bilo sve u redu.

Bila sam hrabra, sigurna, mirna, nevjerojatno smirena i tješila sam djevojku koja se tresla od straha pred ulazom na operacijsku fotelju, i hrabrila jednu stariju gospođu koja je mislila da smo mi svi tamo spontani. Ja sam ju pustila da tako misli da ju ne uznemirim. 

Nisam doživjela nikakvu neprijatnost, niti fizičku niti od strane žena u sobi niti od osoblja bolnice. Kad smo dobili ručak, doduše bljutav i skroman, ali jedan od najboljih koje sam ikada u životu pojela  i bol se smanjila… Jer je prijalo izmučenom tijelu, jer je sve bilo humano, toplo i normalno, jer smo si svi poželjeli dobar tek i jer smo dobro. Pola sata nakon jela smo dobile otpusna pisma i otišle doma. Očekivala sam puno gori ishod i postupak a ostat će neutralano pozitivno sjećanje na to sve skupa. Zatim veliko olakšanje, pa možda i mir (Merkur, 04/2022)

Pohvala svim radnicima tamo, i doktorima i sestrama. Svi su toliko ljubazni, ne osuđuju niti ispituju razlog zašto se ide na pobačaj. Lijepo vam sve objasne i upute u sve. Dok sam bila u bolnici nakon drugih tableta, sestra i doktorica su me obilazile svakih pola sata i provjeravale jesam li dobro. Još jednom sve pohvale! (Sisak, 4/2022)

Poštovane, želim Vas informirati ako će to nekom ubuduće pomoći, da sam danas u OB Šibenik obavila medikamentozni pobačaj, te za liječnika i sestre na moje opće iznenađenje imam samo riječi hvale. Naručila sam se telefonski prije 2 dana za danas. Inače isti košta 2.000,00 kn. Inače sam iz Splita i nitko tamo nije htio obaviti pobačaj, već su me uputili u Šibenik. Nadam se da sam nekom pomogla (10/22).

Samo da vam javim da smo u petak zvali Šibenik i da su nam rekli da dođemo u ponedjeljak. Rezervirali već smještaj od nedjelje, došli u ponedjeljak i doktora za koji su rekli da će bit dežuran nema niti je dežuran. U ponedjeljak ih pitamo kad će biti i kažu da dođemo u srijedu. Dođemo danas, čekamo i čujemo kako će doktor pregledati neke trudnice i ja ih pitam za pregled kod njega da bi mi rekli on nije danas tu (iako smo čuli da će doći pregledati CTG od nekih trudnica). Zovemo opet odijel i u plaču im kažem da nam već 3. put govore krivo za termin, na što mi gospođa kaže: “ja vam nemam što drugo reć nego da nije dežuran i nemam još raspored kako rade”, dok je druga osoba u ponedjeljak pogledala raspored i rekla da će biti danas.

Odustali smo od Šibenika i odlučili ići za Podobnika jer više ne znamo jer nas netko namjerno zavlači ili se nešto drugo događa, ali moram priznat jako loše iskustvo (10/22).

Prije svega, htjela sam vam zahvaliti na ovome što radite. Vaša stranica mi je dala puno informacija i ohrabrenja oko abortusa. Zahvaljujem vam ovim putem, a također i jednom donacijom koju sam vam poslala na račun.

Htjela sam samo kratko podijeliti svoje iskustvo pobačaja. Ja sam svoju neželjenu trudnoću prekinula jučer medikamentozno u KBC-u Rijeka, i htjela bih istaknuti da je zaista sve bilo u redu, apsolutno svaki doktor i sestra su bili korektni, profesionalni i ljubazni i nisam se niti u jednom trenutku osjetila osuđivano, stigmatizirano, čak naprotiv, svi su pokazali razumijevanje i podršku. Moram priznati da sam unaprijed imala strah od potencijalne osude, pokušaja odgovaranja ili slično, međutim nije se dogodilo ništa ni slično tome.

Hvala vam još jednom na svemu što radite, drago mi je da postoje udruge kao što ste vi.

Srdačan pozdrav i sve najbolje (12/22)

Evo mene i mog iskustva. Dakle išla sam u četvrtak u Petrovu, sve po vašim uputstvima, nalaz krvne grupe sam imala od prije, na ultrazvuk sam došla druga na red. (…) Taj dan i od tih prvih tableta mi nije bilo ništa, drugi dan sam osjetila lagano grčenje maternice i strahovala što me čeka kad popijem one druge. Popila sam i njih, i nakon 15 min su počeli lagani grčevi i krvarenje, nakon sat dva je to sve prešlo u mučninu i bolove, bolnije od menstruacije ali stvarno ništa ne izdrživo. Ja sam stvarno očekivala grozote da ću prolaziti, ali riječima doktora rana trudnoća (6 tj.) ne bi vas trebalo boliti i krvariti ćete maksimalno tjedan dana. Drugi dan mi je bilo super, pa se dan kasnije krvarenje pojačalo i dan nakon isto. I osjećam stezanje maternice, al opet nije bolno kao nakon poroda. U nedjelju ujutro morala sam nazad u Petrovu da primim onu inekciju jer sam -0 krvna grupa. Evo krvarenje još traje, 29.12. sam naručena kod svog ginekologa na pregled i mislim da će sve biti ok. Evo ne znam da li sam trebala pisat sve ove detalje. I da najvažnije pohvala svim doktorima i sestrama u Petrovoj, nitko od njih nije bio bezobrazan, nitko mi nije uputio čak ni krivi pogled i to mi je uvelike olakšalo situaciju. A isto tako i sve informacije koje sam dobila od vas, to me je definitivno spasilo od bespotrebnog lutanja i traženja, ovako sam sve znala i na sve bila spremna. I evo još jedno veliko hvala što postojite i na vašoj podršci i lijepim riječima.