MREŽA PODRŠKE "HRABRE SESTRE"

Snježana Pavić –  “NEVINA U LUDNICI”

Mreža podrške ‘Hrabre sestre‘ nudi pomoć ženama koje su se odlučile na pobačaj. Odsad i online

Prije 10 godina članice Pussy Riota upale su u moskovsku katedralu i pjevale Majci Božjoj da otjera Putina. Volim ja djecu, kaže 20-godišnja Anamaria Vartolomei u filmu “Događaj”. “Ali ne umjesto života. Bojim se da bih ih zamrzila”. Francuska književnica Annie Ernaux, po čijem je autobiografskom romanu snimljen film “L’événement”, poslije je rodila dvoje djece. Film prikazuje što je sve morala proći žena u Francuskoj šezdesetih ako je htjela prekinuti neželjenu trudnoću, prije nego što su 1975. legalizirali pobačaj: valjda je lakše nabaviti sastojke za atomsku bombu. Film pokazuje da iza ideje zabrane pobačaja ne stoji nikakva ljubav prema djeci, nego maltretiranje žena. Nemilosrdna poruka društva da znaju gdje im je mjesto, a ako se pobune protiv svoje ženske sudbine, posljedica može biti smrt ili trajna invalidnost.

Jugoslavija je legalizirala pobačaj 1952., naše se žene nisu morale boriti za to na ulici poput Francuskinja, mi nismo imali peticiju u kojoj su 343 slavne žene poput Cathérine Deneuve priznalo da su imale pobačaj. Kod nas borba tek počinje, za dostupan pobačaj, protiv manjine koja ženama želi oduzeti pravo da same odlučuju o svom tijelu i životu. Sve znate: nakon sloma Jugoslavije hrvatski ginekolozi su masovno počeli patiti od priziva savjesti, oko pobačaja se stvari kompliciraju toliko da ih niz bolnica uopće ne obavlja. Nije zabranjeno, ali kao da nije ni sasvim legalno, uz velike vjernike koji smatraju da će ih Bog bolje čuti ako mole baš na ulazu u ginekološke klinike, iako je Isus lijepo rekao… da je njih briga što je Isus rekao, ne bi maltretirali žene.

Sve ankete kažu da je riječ o manjini, da je većina građana Hrvatske za pravo žene na izbor. No, ta je manjina glasna i dobro organizirana, od Katoličke crkve i s njima povezanih udruga, dok im u javnosti jedva tko oponira, pa ostavljaju dojam da su bitno jači nego što jesu.

Kad u pretraživač znanstvenog portala Hrčak ubacite pojam “pobačaj”, među autorima prvih dvadesetak znanstvenih radova samo su dvije žene. Možda naši znanstvenici pozivaju braću muškarce na seksualnu apstinenciju, jer je znanstveno dokazano da 100 posto sprečava pobačaj? Žele ih osvijestiti da pobačaj nije nimalo ženska krivnja, jer muškarci uzrokuju 100 posto pobačaja, ma baš svaki? Kako da ne. Naslovi “Pobačaj – nijekanje prava na život”, “‘Ne ubij!’ Sveti zakon Božji”, “Pobačaj: drama savjesti” ciljaju isto: zabraniti ženama da odlučuju o svom tijelu. Zašto? Crkveni poredak, s papom na vrhu i isključivo muškim svećenicima, dugoročno ne može opstati ako su žene doista ravnopravne.

Protiv tog svrstavanja žena u drugotne, kojima će drugi odlučivati o tome hoće li roditi, ustale su hrabre žene humanističko-feminističkog Centra za građansku hrabrost i lani osnovale “Hrabre sestre“, mrežu podrške onima koje se odluče na pobačaj. Danas 40 za to educiranih žena iz cijele Hrvatske daju podršku, psihološku i moralnu, prate ih na liječničke preglede i na sam pobačaj. Obraćaju im se studentice, žene žrtve silovanja ili obiteljskog nasilja, strankinje koje žive u Hrvatskoj, žene koje su morale prekinuti trudnoću zbog malformacije fetusa.

Hrabre sestre sada šire mrežu podrške na internet. “Online grupu podrške smo osmislile kako bismo stvorile sigurno ozračje i prostor za pružanje samopomoći i brige oko vlastitog iskustva s pobačajem. Sve žene koje su prošle, prolaze ili će proći kroz pobačaj, bez obzira na to gdje se na svijetu nalaze, su dobrodošle”, pozivaju.

Sve informacije su na linku https://hrabra.com/grupa-podrske/

izvor