Što je pobačaj?

medicinska definicija pobačaja

Od 2001. godine u Hrvatskoj je za pobačaj prihvaćena medicinska definicija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Međunarodne federacije ginekologa i opstetričara (FIGO), koja pobačaj opisuje kao…

  1. • prekid trudnoće prije navršenog 22. tjedna (od prvog dana ženine posljednje menstruacije) ili
  2.  
  3. • prekid trudnoće kod težine fetusa manje od 500 grama
  4.  
  5. (medicinska definicija nije isto što i pravna definicija legalnog pobačaja!)

Navedena starost/težina fetusa je izabrana kao granica, jer do tada embrio/fetus najčešće ne može postići dovoljan stupanj razvoja za samostalan život izvan tijela žene (fetus ne može uspostaviti funkciju disanja zraka iz atmosfere). Neke zemlje kao granicu uzimaju 28. tjedan embrionalnog razvoja i težinu fetusa 1000 g ili manje.

Većina djece rođene s 23 i 24 tjedna ni danas ne preživljava niti uz najsofisticiranije mjere intenzivnog liječenja. Također su nezrela djeca vrlo male porođajne težine, u ranim tjednima trudnoće, u slučaju preživljavanja izložena značajnim rizicima neuroloških oštećenja, oštećenja vida i sluha i mentalne retardacije.

Spontani pobačaj se definira kao gubitak klinički prepoznate trudnoće, same od sebe, prije navršenih 22 tjedana embrionalnog razvoja i s težinom fetusa manjom ili jednakom 500g. Na svakih 100 oplođenih jajnih stanica rađa se tek 10-20 djece sposobne za život izvan maternice.

Zanimljiv je podatak da je u zadnjih 20 godina (od 1994-2014.) u Hrvatskoj udio spontantih pobačaja u ukupnom broju svih pobačaja porastao s 11% na 48,4% (67% spontani prekidi trudnoće : 33% inducirani prekidi trudnoće), a da nikakvo stručno objašnjenje nije dano za tu pojavu.

Biokemijska trudnoća nastane kada zametak odumre odmah nakon stvaranja, a prije usađivanja u maternicu. Ona završi i prije nego što ju je moguće uočiti na ultrazvuku (najranije oko pet tjedana od prvog dana posljednje menstruacije). Vrlo su česte, gotovo 50 do 60 % svih trudnoća završava kao biokemijska trudnoća. Može se dokazati samo putem krvi, prema pozitivnim vrijednostima beta HCG-a (hormona trudnoće) iz krvi uz pomoć osjetljivih laboratorijskih testova na hCG. Takva trudnoća sama po sebi završi spontanim pobačajem i u tim slučajevima nije potrebna kiretaža. Menstruacija nakon biokemijske trudnoće može biti obilnija i s ugrušcima, praćena jačim bolovima nego inače, ali to nije pravilo.

Vrste IZAZVANOG pobačaja

Izazvani pobačaj je medicinski postupak kojim se trudnoća prekida namjerno, ili izvođenjem kirurškog zahvata (kirurški pobačaj) ili primjenom farmaceutskih sredstava (medikamentozni pobačaj).

Oba medicinska postupka koriste se i kod onih spontanih pobačaja kod kojih nije došlo do kompletnog pražnjenja maternice (tzv. nepotpuni pobačaj – abortus incompletus), ili je mrtvi plod zadržan u maternici (zadržani pobačaj – abortus retentus, missed abortion) ili u nekim drugim medicinskim okolnostima vezanim uz patologiju trudnoće.

izvor

MEDIKAMENTOZNi POBAČAJ

Kirurška metoda: ASPIRACIJA

Kirurška metoda: Dilatacija i Kiretaža (ili DIlatacija i evakuacija)

KASNI POBAČAJ