PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Priopćenje za medije ženske mreže Hrabre sestre, 3. lipnja 2022.:
 
Najnoviji slučaj iskustva pacijentice u KBC Osijeku zgrozio je javnost, ali ne i nas, članice ženske mreže Hrabre sestre, koje smo već toliko puta podržale žene koje su se odlučile na prekid trudnoće.
 
Kroz naš rad smo imale priliku vidjeti kako se zdravstveni sustav odnosi prema ženama, osim svijetlih primjera profesionalnosti i brižnosti prema pacijenticama za koje imamo samo riječi hvale, tu su i oni sramotni primjeri poigravanje s tjednima trudnoće, namjerno odugovlačenje s pregledima, odbijanje davanja anestezije, lijekova protiv bolova. Slušale smo o medicinskim djelatnicima koji se osjećaju dovoljno moćni i bitni, pa se upliću u život njima nepoznatih žena; iako ih nitko nije pitao za mišljenje nameću svoje stavove ili dobacuju neumjesne komentare znajući da time ponižavaju žene kad su one najranjivije. Neka se ovim osjećaju prozvani svi koji to čine, pa i oni koji znaju za takva ponašanja, ali u ime lažne kolegijalnosti okreću glavu i šute.
 
Slučaj mlade žene iz Zagreba koju nakon obavljenog cjelokupnog pregleda u bolnici osoblje šalje kući da odmori bez da su joj otkrili da je trudna. Kašnjenje menstruacije objašnjeno je kao posljedica covida, tjedni su prolazili pa tako i 12. tjedan do kada je zakonski dopušten pobačaj u RH (10 tjedana poslije začeća). U bolnici u Zagrebu potom nije više bilo moguće napraviti pobačaj, pa smo ju kroz žensku mrežu Hrabrih sestara vodile u inozemstvo kako bi isti obavila.
 
Zatim aktualan slučaj mlade žene iz Osijeka koja je nakon kirurškog zahvata u bolnici tek na pregledu kod privatnog ginekologa saznala da je plod u njoj netaknut te joj je naknadno u istoj bolnici odbijen zahtjev za pobačaj. Isto ju je ponukalo na kontaktiranje nas, Hrabrih sestri, koje smo joj pomogle u obavljanju pobačaja u inozemstvu. Takvi slučajevi samo su primjeri u stotinama drugih, manje ili više bolnih po pacijentice.
 
Ovdje se ne radi o tome biste li vi ikada napravili pobačaj ili ne. Ovdje se čak i ne radi o pitanju priziva savjesti liječnika. Radi se o tome da svaka žena ima pravo na legalan, a time stručan i siguran pobačaj prema Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. i prema Rješenju Ustavnog suda broj U-I-60/1991 i dr. od 21. veljače 2017. o ne prihvaćanju prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom spomenutog Zakona kojim se Hrvatskom saboru dao rok od dvije godine da donese novi Zakon u skladu s utvrđenjima Ustavnog suda što Hrvatski sabor nije do današnjeg dana ispoštovao. Time se vladajuća većina opasno narugala temeljima ravnopravnosti društva, temeljima prava žena.
 
Svakoj pacijentici jamči se opće i jednako pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, sukladno općeprihvaćenim stručnim standardima i etičkim načelima, u najboljem interesu pacijentice uz poštivanje njenih osobnih stavova. U svakoj bolnici u Republici Hrvatskoj mora postojati mogućnost dolaska liječnika na poziv, ukoliko nije stalno zaposlen, koji se ne poziva na priziv savjesti.
 
Ako nitko ne dovodi u pitanje ženinu razboritost kad odluči roditi, podignuti i odgojiti dijete, onda nema razloga sumnjati u njezinu razboritost u trenutku kad žena odluči prekinuti trudnoću, iz samo njoj prihvatljivih razloga, bez potrebe da nam se opravdava i bez naše osude.
 
Mi, hrabre sestre, smo skupina žena koja postoji jer je netko odlučio da žene u Hrvatskoj nemaju pravo na tjelesnu autonomiju, dostojanstvo i medicinsku skrb. Mi postojimo jer zdravstveni sustav ne funkcionira koliko god to izazivalo neugodnosti za ministra Beroša i premijera Plenkovića. Vjerujte, ženama je neugodnije, jer one sa strahom odlaze u bolnice ili prolaze torture.
 
Mi vjerujemo ženama! I mi ne odustajemo od ove borbe!”