Mi smo hrabre sestre!

Mi smo emocionalna podrška i pratilja ženama koje se odluče na prekid trudnoće

Ženska mreža “Hrabre sestre” je volonterska mreža žena nastala 2020. godine, koja ženama prilikom prekida trudnoće nudi povjerenje, podršku i pratnju.

Pobačaj postoji otkad žene rađaju, i baš kao što žene ženama stoljećima pomažu pri rođenju djece, žene pomažu ženama pri pobačajima. Nijedna žena prekid trudnoće ne bi trebala prolaziti sama (ako to ne želi). 

Uvjerene smo da se svakoj ženi, neovisno o njenim političkim stavovima ili obrazovnom i financijskom statusu, njenim dosadašnjim iskustvima i odlukama, može i treba pružiti podrška; u društvu u kojem toksičan glas protivnika pobačaja i mrzitelja žena postaje sve glasniji, hrabra sestra može čuti, razumijeti, suosjećati i na svaki drugi način podržati odluku o vlastitom tijelu i životu svake žene koja takvu odluku donosi.

Hrabra sestra je nepokolebljiva u svojim stavovima oko prava žena na pobačaj i staložena prema provokacijama protivnika pobačaja. Ona ima sposobnost izgradnje odnosa i stjecanja povjerenja da pomogne ženi da se osjeća smireno i samopouzdano. Hrabra sestra će pružiti i znanstveno utemeljene informacije iz medicine, ali i bezuvjetnu moralnu i psihološku pomoć ženi koja želi prekinuti trudnoću. 

 

DRŽAVA DAJE SLOBODU, MALOGRAĐANŠTINA STIGMU, A HRABRA SESTRA SOLIDARNOST

Solidarnost hrabrih sestra započinje činom kojim iskreno prihvaćamo odluku žene o njenom tijelu, prihvaćamo njeno iskustvo, njezine vrijednosti i stavove koji su doveli do njene odluke. Vjerujemo, razumijemo.

Biti solidarna znači ne samo razumijevanje i suosjećanje, nego aktivno i vidljivo svoje vlastito biće solidarizirati s osobom koja je zatražila podršku. Biti solidarna znači svjesno prihvatiti činjenice da živimo u društvu zajedno s protivnicima pobačaja, prizivačima savjesti, mrziteljima žena, nasilnicima… onima koji će upotrijebiti svoju moć, između ostalog, kontrolom ženskog tijela.

U svijetu nasilja i kontrole nad ženskim tijelima nepatvorena i nesebična ženska solidarnost znači da se svakoj ženi može i treba pružiti ruka, utočište u razumijevanju, podrška u prisutnosti, pouzdanost u informacijama. Zato smo se povezale u solidarnu mrežu hrabrih sestara, i došao je trenutak da doprinesemo borbi za reproduktivna prava žena.

Odgovornost naših hrabrih sestara je pružiti bezuvjetnu podršku i zaštitu ženi s neželjenom trudnoćom u njezinim pravima. To žensko pravo prije svega podrazumijeva prihvaćanje ženine odluke da ne želi roditi dijete, da želi koristiti svoje pravo na legalan pobačaj i da ne želi biti odgovarana od svog nauma, niti zastrašivana od protivnika/ca prava na pobačaj.

Fokus hrabre sestre je dobrobit žene koju prati, njoj treba pružiti sigurno i osnažujuće okruženje, lišeno samodopadnosti, koju često primjećujemo upravo kod protivnika pobačaja.

Medicinsko osoblje zaduženo je za medicinski zahvat prema etičkim i stručnim principima medicine, a hrabra sestra osnažuje ženu prema principima ženske solidarnosti: povjerenje, podrška i pratnja.

Vjerujemo da će svaka žena koja nam se obrati donijeti odluku koja je u tom trenutku najbolja za nju.

PROGLAS HRABRIH SESTARA

 U svijetu gdje se ženi ne vjeruje,

gdje ju se nipodaštava,

gdje joj se oduzimaju ljudska prava,

gdje ju se ponižava, mrzi, iskorištava,

sakati, siluje, tuče i ubija…

u tom svijetu ti budi ona koja ženi vjeruje.

Zato što razumiješ.

Zato što osjećaš.

Zato što znaš.

Budi ona, koja ne ponižava,

koja ne mrzi i ne iskorištava.

Budi ona koju se tiče,

koja se uz nju bori.

Budi ona,

koja osjeća

koja drži,

koja osnažuje.

Budi njena hrabra sestra.

 

05/2021.