Mi smo hrabre sestre

mi smo emocionalna podrška i pratilja ženama
koje se odluče na prekid trudnoće

Ženska mreža “Hrabre sestre” je volonterska mreža žena osnovana krajem rujna 2020. godine koja ženama prilikom prekida trudnoće nudi povjerenje, podršku i pratnju.

Pobačaj postoji otkad žene rađaju, i baš kao što stoljećima žene ženama pomažu pri porodima, žene podržavaju žene ili im pomažu pri pobačajima. Nijedna žena prekid trudnoće ne bi trebala prolaziti sama, ako to ne želi. 

Uvjerene smo da se svakoj ženi, neovisno o njenim društveno-političkim stavovima, svjetonazoru, obrazovnom ili financijskom statusu, njenim dosadašnjim iskustvima i odlukama, može i treba pružiti podrška. U društvu u kojem toksičan glas protivnika pobačaja i mrzitelja žena postaje sve glasniji, hrabra sestra čuje, razumije, suosjeća i na svaki drugi način podržava odluku o vlastitom tijelu, zdravlju i životu svake žene koja takvu odluku donosi.

Hrabra sestra je nepokolebljiva u svojim stavovima oko prava na pobačaj i staložena prema provokacijama protivnika pobačaja. Ona ima sposobnost stjecanja povjerenja i izgradnje odnosa kako bi se žena, koja joj se obrati, osjećala smireno i samopouzdano. Hrabra sestra će pružiti i znanstveno utemeljene informacije iz medicine i bezuvjetnu emocionalnu i psihološku podršku ženi koja želi prekinuti trudnoću.  

DRŽAVA OSIGURAVA SLOBODU, MALOGRAĐANŠTINA NAMEĆE STIGMU,
A HRABRA SESTRA PRUŽA SOLIDARNOST

Solidarnost hrabre sestre započinje činom kojim iskreno prihvaća odluku žene o njenom tijelu i zdravlju, prihvaća njeno iskustvo, njene vrijednosti i stavove, koji su doveli do njene odluke o prekidu trudnoće.

Vjerujemo, razumijemo.

Biti solidarna ne znači samo razumijevanje i suosjećanje, nego podrazumijeva aktivnu solidarnost sa ženom koja je zatražila podršku. Biti solidarna znači svjesno prihvatiti činjenicu da živimo u društvu zajedno s protivnicima pobačaja, prizivačima savjesti, klečavcima, mrziteljima žena i brojnim nasilnicima… onima koji će upotrijebiti svoju moć, između ostalog, kontrolom ženskog tijela. Zato je bitno da žene imaju kontrolu nad vlastitim tijelom, što uključuje kontrolu i moć odlučivanja nad reproduktivnim organima. 

U svijetu nasilja i kontrole nad ženskim tijelima nepatvorena i nesebična ženska solidarnost znači da se svakoj ženi može i treba pružiti ruka, utočište u razumijevanju, podrška u prisutnosti, pouzdanost u informacijama. Zato smo se povezale u solidarnu mrežu Hrabrih sestara, i svakodnevno doprinosimo borbi za reproduktivna prava žena.

Odgovornost hrabre sestre je pružiti bezuvjetnu podršku i zaštitu ženi u njezinim reproduktivnim pravima. Žensko pravo na reproduktivno zdravlje podrazumijeva prihvaćanje ženine odluke da ne želi roditi i da ne želi biti odgovarana od svoje odluke, niti zastrašivana od protivnika/ca prava na pobačaj.

Fokus hrabre sestre je dobrobit žene, njoj pruža sigurno i osnažujuće okruženje, lišeno samodopadnosti, koju često primjećujemo upravo kod protivnika pobačaja.

Medicinsko osoblje zaduženo je za medicinski zahvat prema etičkim i stručnim principima medicine, a hrabra sestra osnažuje ženu prema principima ženske solidarnosti: povjerenje, podrška i pratnja.

Vjerujemo da svaka žena koja se obrati ženskoj mreži “Hrabre sestre” donosi odluku koja je u tom trenutku najbolja za nju. I na tu odluku žena, i samo žena, ima pravo!

Na našoj web stranici, na socijalnim mrežama, u našem logu i kao cvjetne krune u kosi naših hrabrih sestara, prepoznat ćete cvijet božura. Cvijeće koristimo kao pozitivan simbol; čovječanstvo se rađa iz utrobe žene, što znači da su seksualni i reproduktivni organi žene bit ili cvijeće čovječanstva. 

PROGLAS HRABRIH SESTARA

U svijetu gdje se ženi ne vjeruje,

gdje ju se ne poštuje,

gdje joj se oduzimaju ljudska prava,

gdje ju se ponižava, mrzi, iskorištava,

sakati, siluje, tuče i ubija…

u tom svijetu ti budi ona koja ženi vjeruje.

Zato što razumiješ.

Zato što osjećaš.

Zato što znaš.

Budi ona, koja ne ponižava,

koja ne mrzi i ne iskorištava.

Budi ona koju se tiče,

koja se uz nju bori.

Budi ona,

koja osjeća,

koja osnažuje.

Budi njena hrabra sestra.

05/2021.