Zdravstveni karton

Na pitanje zapisuje li se pobačaj u zdravstveni karton pacijentice i tko sve ima uvid u taj podatak uspjele smo skupiti sljedeće informacije.

Na e-građani svaka osoba ima pristup svom e-kartonu i u postavkama se, barem u teoriji, može odlučiti tko sve ima pravo dobiti nečije podatke. Također na istoj stranici postoji dio gdje bi trebalo pisati tko je od zdravstvenih djelatnika kada i odakle pristupio dokumentaciji.

Trenutno svaka bolnica ima svoj bolnički informacijski sustav (BIS) i njemu se može pristupiti samo unutar bolnice – iznimka je psihijatrijska dokumentacija kojoj je i unutar bolnice izrazito ograničen pristup (provjereno), a navodno se ne može slobodno pristupiti niti ginekološkoj dokumentaciji (još provjeravamo točnost ovog podatka).

Bolnice, u ovom trenu, nisu međusobno povezane tako da se bilo koji nalazi iz jedne bolnice ne mogu vidjeti u drugoj, a niti Vaš obiteljski liječnik nema pristup tome.

Unutar bolnice tj. jednog sustava, postoje različite restrikcije tako da npr. sestre, tehničari, fizioterapeuti i sl. imaju ograničen pristup informacijama – kad otvore karton pacijenta/ice mogu vidjeti da postoji npr. nalaz sa x odjela, ali uglavnom ne mogu vidjeti što u njemu piše.

Po našim saznanjima, potpuno brisanje podataka iz sustava (CEZIHa) nije moguće.

Pobačaj obavljen u inozemstvu se ne upisuje u Vaš zdravstveni karton.