Analiza financijskih struja(nja) - novcem protiv feminizma

Prema najnovijem izvješću Foruma Europskih Parlamentaraca (EPF-European Parliamentary Forum), većinski financijeri europskih antifeminističkih organizacija su ruski oligarsi i kršćanska desnica iz Sjedinjenih Američkih Država.

EPF se bavi umrežavanjem parlamentaraca/parlamentarki zainteresiranih za razvoj politike seksualnih i reproduktivnih prava. U spomenutom izvješću je navedeno 120 grupacija koje svojom aktivnošću žele spriječiti dostupnost pobačaja i slobodu odlučivanja u slučaju neželjene trudnoće, osujetiti zaštitu prava LGBTIQ i drugih ugroženih skupina te zaustaviti političku borbu za ravnopravnost žena i muškaraca.

Na temelju dostupnih financijskih izvješća za 54 od navedenih organizacija u razdoblju od 2009 do 2018 godine, vidljivo je da je 81,3 milijuna američkih dolara donirano iz SAD-a, 188,2 milijuna iz Ruske Federacije i 437,7 milijuna s područja EU. Pritom su sredstva uložena s područja EU tokom samo jednog desetljeća gotovo utrostručena.

Terry Reintke, zastupnica stranke Zelenih u Europskom parlamentu, ističe da se lobiranje u prethodnom razdoblju profesionaliziralo i pojačalo. Glavni akteri pokušavaju stvoriti dojam serioznosti svojih zahtjeva, čak i kad u komunikaciji s javnošću služe huškačkim narativom i nerijetko govorom mržnje zbog čega narednih dana, u iščekivanju izglasavanja rezolucije vezane za tzv. Matić-Report, očekuje brojne poruke ispunjenem mržnjom, ali i nebrojene „pravne analize“ o nadležnosti Europskog parlamenta koji, kako tvrde, izjašnjavanjem o pitanjima pobačaja naočigled nadilazi djelokrug vlastitih kompetencija.

Kršćanska desnica kao financijer

Najvažniji europski financijeri se spominju i u izvješću koje je predstavio EPF, naime kršćanske zaklade i umrežene organizacije iz Francuske, Španjolske, Italije i Poljske. Samo od katoličkog udruženja Tradicija, Obitelj i Vlasništvo (već spominjano u hrvatskim medijima u kontekstu hrvatske podružnice udruge Vigilare i fizičara Luke Popova kao administratora već ugašene internetske stranice kontrarevolucija.net) je u razdoblju od 2009. do 2018. godine oko 110 milijuna dolara stavljeno na raspolaganje u već spomenute svrhe, kao i za sudjelovanje u izglasavanju de facto zabrane pobačaja u Poljskoj.

Tokovi novca iz SAD-a se najčešće povezuju s tzv. kršćanskom desnicom, s intenzivnim vezama unutar bivše Trumpove administracije, dok veći dio financijskog kolača otpada na ruske oligarhe, Vladimira Yakunina te Konstantina Malofejeva (poznatog po finaciranju hrvatskih „obiteljaša“ na čelu sa Željkom Markić, a čiju je povezanost potvrdio hakerski kolektiv Šaltaj-Boltaj otkrivši popis uzvanika za gala večeru u hotelu Prezident u Moskvi, 11. rujna 2014. godine.)

Prema pisanju Faktografa, ciljevi “Kontrarevolucije” mogli bi se ukratko opisati rijecima: „Revoluciji se valja othrvati Kontrarevolucijom. Kontrarevolucija je povratak poretka – kršćanske civilizacije, stroge i hijerarhijske, fundamentalno svete, antiegalitarističke i antiliberalne.“

„Revolucija podrazumijeva tri glavna procesa koja dovode do potpunog uništenja Crkve i kršćanske civilizacije, humanizam, renesansu i protestantizam. Smatraju kako je tim društvenim promjenama došlo do ateizma, razvoda i zagovaranja slobodne ljubavi, egalitarističkih politika, protivljenje bogatstvu, tradiciji i rađanju antimonarhijskog i antiaristokratskog duha, te razvoj demokratskih državnih sustava protivnih poželjnom monarhijskom uređenju.“

Zastupnica Reintke tvrdi da je na europskoj razini potrebno sistematično nadgledanje spomenutih procesa kako bi se izbjegla neopažena infiltracija nositelja ovih političkih stavova u državni i politički sustav.

izvor