KLINIKE ZA POBAČAJ
U AUSTRIJI

Ženska mreža “Hrabre sestre” pruža emocionalnu podršku i sveobuhvatnu pomoć ženama pri prekidu trudnoće.

Sloveniji se prekid trudnoće na zahtjev žene obavlja do isteka 10 (deset) tjedana (od prvog dana posljednje menstruacije). Nakon isteka deset tjedana prekid trudnoće može se obaviti uz obrazloženu molbu bolničkoj komisiji koja (ovisno o bolnici) istog dana ili u toku tjedna odlučuje o pristiglim molbama i u velikoj mjeri ih odobrava. 

HrvatskojSrbiji i Bosni i Hercegovini se prekid trudnoće na zahtjev žene obavlja do isteka 12 (dvanaest) tjedana (od prvog dana posljednje menstruacije). U posebnim slučajevima komisije mogu ženama odobriti prekid trudnoće i nakon isteka 12 tjedana. Praksa pokazuje da je u Hrvatskoj najteže dobiti odobrenje komisije, za razliku od Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine gdje se u molbama mogu navesti i socio-ekonomski razlozi za prekid trudnoće (preporučujemo bolnice SB Brežice u Sloveniji ili Plava bolnica Centar u Tuzli).

Ako želite legalno prekinuti trudnoću nakon 12 tjedana do isteka 22 (dvadesetdva) tjedana trudnoće to možete učiniti u Nizozemskoj, tj. u Amsterdamu

U Austriji se prekid trudnoće na zahtjev žene obavlja do isteka 14 tjedana (od prvog dana posljednje menstruacije). Ako imate iskustvo pobačaja u Austriji, molimo Vas da ga s nama podijelite. Svako iskustvo nam je dragocjeno.

Kontaktirajte nas putem whatsapp aplikacije ili mailom.

Mi smo u kontaktu s navedenim klinikama i govorimo njemački. Sve ćemo Vam objasniti, pomoći Vam zakazati termin te pronaći smještaj, a po potrebi i pratiti Vas. Ako niste u financijskoj mogućnosti platiti pobačaj (ili prijevoz i smještaj), također nam se obratite.

GRAZ i KLAGENFURT

+43 (0) 676 – 77 28 082

pon. – petak: 09:00 – 17:00

 

Parkiralište: u podzemnom parkiralištu robne kuće Kastner i Öhler u neposrednoj blizini ili u podzemnom parkiralištu na Andreas Hofer Platzu
Parkiralište: u podzemnom parkiralištu u neposrednoj blizini

Uvjet za pobačaj u ovoj klinici: imati uzv s (max.) 12 tj.+0 (CRL tj. duljina ploda = 53)

Cijene prekida trudnoće su:

  • Medicinski pobačaj s Mifegyne i Cyprostol: 620 eura
  • Vakuum aspiracija pod sonografskom kontrolom: 650 eura
  • Opća anestezija: 170 eura
Prim Dr Andrew Glasner, specijalist ginekologije i porodništva

Potpuna diskrecija, empatična skrb i vrhunska stručnost – to je ono što predstavlja Femina-Med centar za izvanbolnički pobačaj. Centri Femina-Meda se nalaze u Klagenfurtu i u povijesnom Generalhofu u srcu Graza i imaju najsuvremenije operacijske sale te ugodan ambijent daleko od tipične “bolničke atmosfere“.

Medicinsko osoblje na čelu s dr. Andreasom Glasnerom detaljno će Vas posavjetovati o različitim metodama prekida trudnoće; nude medikamentozni pobačaj tabletama i izuzetno nježnu i sigurnu kiruršku metodu vakuumske aspiracije (sukcije) u kratkoj općoj anesteziji. Zajedno s iskusnim anesteziologom dr. Glasner osobno provodi kirurški zahvat kako biste uvijek bile sigurne da se liječite na najvišoj medicinskoj razini. Intraoperacijski ultrazvuk omogućuje dodatnu kontrolu kvalitete.

Nakon zahvata imate ekskluzivnu sobu za oporavak u kojoj možete uživati ​​u potpunoj privatnosti. Ovdje se možete u miru opustiti i nakon otprilike sat vremena, bez bolova, napustiti ordinaciju.

SALZBURG I BEČ

Gynmed klinika u sklopu gradske bolnice (Salzburger Landesklinik, SALK)

Klinika se nalazi u Zgradi I, iza ljekarne, ulaz I4. Pratite natpis “Gynmed Ambulance”.Tel: +43 699 178 178 05
e-mail: 

Radno vrijeme: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak od 8 do 13 sati

Put do Salzburga – na hrvatskom

Gynmed klinika – Wien

Klinika je udaljena svega dvije minute hoda od Westbahnhof (željezničke stanice). Od tuda skrenite desno, prijeđite Marianhilferstraße i nastavite niz Marianhilfergürtel. Klinika je druga zgrada na desnoj strani.

Tel: +43 699 178 178 00
e-mail: 

Radno vrijeme: ponedjeljak – petak od 8 do 13 sati

Karta Beča – na hrvatskom

Da ne biste nepotrebno dolazili tj. da ne biste bili preko 14. tj., pri zakazivanju termina morate pri naručivanju poslati posljednji uzv koji imate. Također morate doći dan prije samog zahvata da biste dobili tabletu koja omekšava cerviks . Zahvati se vrše utorkom i četvrtkom (znači, morate već ponedjeljkom tj. srijedom do kraja radnog vremena doći po svoju tabletu). 

Cijena prekida trudnoće:

Pobačaj se naplaćuje paušalno i bez dodatnih troškova, bez obzira na metodu:

Do 10. tjedna trudnoće 560

Od 10. do 14. tjedna trudnoće 600

(U Gynmed Ambulatorium Vienna postoji blagajna i bankomat)

Ovi troškovi uključuju sljedeće usluge:

• Savjet o neželjenoj trudnoći

• Savjet o najprikladnijoj metodi prekida trudnoće za Vas

• Lijekovi u slučaju medicinskog prekida ili kirurškog zahvata, uključujući anesteziju (opća ili lokalna anestezija)

• Određivanje krvne grupe i po potrebi tzv. rhesus injekcija

• Naknadna njega

Dr. Christian Fiala

„Vrlo je jednostavno. Svakim pobačajem zapravo je spašen život jednoj ženi. Jasno je kako su jedna jajna stanica i jedan spermij već živi. Ali ne predstavljaju „život“. Ovi pojmovi netočno se rabe u javnim debatama, naročito od strane vjerskih fanatika. Embrij je embrij, a dijete je dijete. Nitko za dijete neće reći kako je to „mlada stara osoba“. Isto tako, ne može se za embrij reći da je dijete.”

Voditelj tima je dr.sc. Christian Fiala, spec. ginekologije i opstetricije.

U timu je nekoliko liječnika, ženskih i muških (specijalista ginekologije i porodništva i anesteziologije), medicinskih sestara, psihologa. Svi imaju bogato iskustvo u radu sa ženama s neželjenom trudnoćom.

Prvi su u Austriji počeli s medikamentoznim pobačajem, u siječnju 1999. Od tada je to standardni postupak u toj klinici. (www.abtreibung.at)

Njihovo bogato iskustvo, kako savjetodavno, tako i praktično, jamstvo su kako ćete biti zbrinuti prema svim načelima suvremene medicine i humanosti. Vaša dobrobit njihov je imperativ.

Usluge dostupne su prema svim i istim načelima i ženama koje dolaze iz drugih zemalja.

Što je bitno znati prije zahvata?

Tri metode dovršenja trudnoće

Kada se jednom donese odluka ZA pobačaj, moguće je odlučiti se za jednu od 3 metode:

• Medikamentozni pobačaj do 9. tjedna

• Kirurški pobačaj aspiracijom do 14. tjedna

• Kirurški pobačaj uz opću anesteziju

Sa svim metodama ova klinika ima više nego dovoljno iskustva. Sve su sigurne, visoko učinkovite, s malo neželjenih nuspojava i komplikacija. Ni jedna metoda nije bolja od druge; razlika je u detaljima i načinu izvođenja. 

Što je bitno znati nakon zahvata?

Danas C. Fiala širom svijeta drži predavanja i izdaje brojne tekstove o ovoj tematici. Predsjednik je Međunarodnog udruženja stručnih društava za pobačaj i kontracepciju (FIAPAC) i član nekoliko sličnih udruženja. Godine 2005. stekao je titulu doktora znanosti na Karolinska sveučilištu u Švedskoj, a tema doktorske disertacije bila je „Unaprijediti medikamentozni pobačaj“.

Njegovo, za sada zadnje postignuće je Muzej za kontracepciju i pobačaj u Beču, www.muvs.org. Jedan sasvim poseban muzej i jedinstven u svijetu. U 4 prostorije prikazana je kontrola rađanja kroz povijest, kao duga i teška borba. Na bijelim i ružičastim ekranima prikazuju se tekstovi i slike iz kojih se može naučiti sve o kontracepciji, testovima za trudnoću i pobačaju – od prvih prezervativa načinjenih od životinjskih crijeva do prve „antibaby“ pilule, „Enovid“, kao i svih vrsta intrauterinih uložaka, spirala, od kojih su neke vrlo neobičnih oblika. Također, mogu se vidjeti i razni instrumenti za obavljanje pobačaja, ali i šivaće igle i žbice od bicikala koje su korištene do 1960-ih, jer boljih instrumenata nije bilo.

„Želio bih da se mračna prošlost ne ponovi. Smrtnost od pobačaja nije prirodna katastrofa, nego rezultat zatvaranja oči pred problemom od strane političara“, kaže C. Fiala.