Podržite
hrabre sestre!

Otvoreno pismo ženske mreže "Hrabre sestre"
udruge Centar za građansku hrabrost

To što se dogodilo Mireli Čavajdi kojoj su liječnici odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. tjednu, unatoč malformacijama ploda, ne smije se više dogoditi nijednoj ženi u Hrvatskoj. Ne smije se više dogoditi da žena koja se odlučila na prekid trudnoće pomisli da je sama, bez ikakvih prava i bez prave podrške.

Ona nije sama, nije jedina, ima našu podršku, podršku Hrabrih sestara ne samo u riječima ispisanim na društvenim mrežama, izgovorenim na prosvjedima, nego i u djelima, u svakodnevici. Ako nam se žena javi s odlukom da želi prekinuti trudnoću – mi smo tu da je podržimo, informiramo, pratimo i štitimo. Ponekad je dovoljan odgovor na upit poslan mailom, a često smo i nekoliko tjedana u kontaktu sa ženom, bodreći je tijekom cijelog postupka. Neke smo žene pratile i u Nizozemsku. 

Budite i vi dio naše ženske mreže Hrabre sestre, podržite naš aktivizam – prijavite se preko kontaktnog obrasca u podupiruće članstvo! 

Prestanimo se zgražati nad time na što nam sustav zdravstvene skrbi za žene sliči. On je stoljećima stvarnost za velik broj žena: onih na liječničkom pregledu, na porodu, na medicinski potpomognutoj oplodnji ili na prekidu trudnoće. Dok se istovremeno borimo da država i medicinska struka konačno preuzmu odgovornost u zaštiti prava žena, prestanimo se zgražati, učinimo i mi nešto. Ako želite da se sustav religijski nametnute stigmatizacije i urotničke šutnje medicinske struke konačno uruši, pridružite nam se u borbi za pravo žena na prekid trudnoće, što uključuje:

• pravo žene na reproduktivno zdravlje,  što podrazumijeva i pravo na prekid trudnoće, u društvu koje ne osuđuje i ne stigmatizira

• pravo na informacije temeljene na znanstvenim činjenicama, objašnjene razumljivim jezikom, profesionalno iznesene u obimu koji je potreban ženama kako bi mogle izabrati između ponuđenih legalnih mogućnosti

• pravo žene (pacijentice) na profesionalnost i obazrivost medicinskog osoblja, koje uvažava njezino dostojanstvo i odluku o prekidu trudnoće

• istinu, a ne laž, predrasude, mitove, manipulaciju i moralno patroniziranje

Želite li sudjelovati u borbi za reproduktivna prava i zdravlje žena ustupite nam dio svog vremena tako što ćete poduprijeti aktivizam nas hrabrih sestara!

  1. 1. Informirajte se o pobačaju – naša webstranica hrabra.com i naši webinari nude vam dovoljno materijala i priliku da upoznate medicinske, ali i pravne osnove prekida trudnoće u Hrvatskoj.
  2. 2. Svoje znanje o prekidu trudnoće dijelite s drugima – bez stigme i osude otvoreno govorite o prekidu trudnoće.
  3. 3. Ženi koja razmišlja ili se odlučila na prekid trudnoće ponudite istinsko razumijevanje i podršku, bez moralnog patroniziranja i zastrašivanja.
  4. 4. Dekontaminirajte ženomrzački govor u javnom prostoru – usudite se ulaziti u raspravu s neistomišljenicima, na društvenim mrežama ne morate čak ni pobijati njihove argumente, dovoljno je da pored njihovih moralnih osuda stoje vaše riječi empatije i razumijevanja za ženine odluke – za sve one koji se ne usude javiti, a misle isto kao i vi. Za sve one žene koje su prošle prekid trudnoće.
  5. 5. Informirajte se o radu „Hrabrih sestara“ – pročitajte naše izvješće za 2021. godinu.
  6. 6. Informirajte druge o ženskoj mreži „Hrabre sestre“ – širite informaciju o postojanju whatsapp aplikacije na našoj web stranici preko koje se žene danonoćno mogu javiti za savjet i podršku.
  7. 7. Dijelite naše objave sa naše FB stranice ili Instagram profila: objasnite ili podsjetite što njima želimo poručiti. Mi ćemo se potruditi više izvještavati, više ne smijemo šutjeti.
  8. 8. Podržite nas financijski – naša podrška je besplatna, u teškim financijskim situacijama znamo preuzeti troškove smještaja/prijevoza ili samog zahvata, svaka vaša donacija je dobro došla!
  9. 9. Činite sve to pomalo, kako vam vrijeme dozvoljava, ali češće, ne gubite nit, budite ustrajni – bitno je da što više žena sazna o svojim pravima i o podršci koju nudimo.
  10. 10. Probudite želju za aktivizmom među istomišljenicima. Potaknite druge da čine isto što i vi.