iskustva iz austrije

GRAZ

Dosta kasno sam saznala da sam trudna; kad sam došla na pregled kod mog ginekologa bila sam u 10. tjednu (prema veličini ploda na ultrazvuku). Rečeno mi je da je u toj dobi pobačaj u Hrvatskoj nemoguć i da je najbolje da iznesem trudnoću. 

Ipak smo se suprug i ja odlučili potražiti drugo rješenje. Na vašim stranicama smo pronašli podatke o klinici Femina – Med u Grazu i kontaktirali ih. S njima smo se čuli mailom, sva komunikacija je bila na engleskom. Vrlo informativno i profesionalno, sve smo dogovorili u četiri maila. Zahvat je dogovoren za četiri radna dana od prvog javljanja. 

Na dogovoreni dan i sat (veljača 2023.) sam došla u kliniku. Klinika se nalazi u samom centru grada; ulazi se u unutarnje dvorište zgrade i potom penje na drugi kat. Sve jasno označeno. Išla sam sama, iako je jedna osoba mogla biti sa mnom. Dočekala me sestra s kojom sam prošla jednostavnu birokraciju, a potom sam obavila razgovor s anesteziologom i kirurgom (to je bio dr. Glasner). Sva dokumentacija i razgovori su bili na engleskom, njemački ne razumijem. Tamo su mi utvrdili rh grupu jer nisam imala određenu krvnu grupu. Nije potrebno donijeti nikakvu dokumentaciju sa sobom, ali ponesite ako mislite da je nešto bitno.

Po razgovorima su me smjestili u sobu i dali upute kako da se pripremim za zahvat. Morala sam sa sobom donijeti kratku majicu i čarape, to dvoje odjenuti (bez gaća). Smjestili su me na kolica, intimne dijelove pokrili ručnikom i prevezli do sobe za zahvat. Zahvat se odvija na stolici sličnoj kao kod ginekoloških pregleda. U sobi su bili kirurg i anesteziolog. Metoda pobačaja je bila vakuum aspiracija pod općom anestezijom. Anestezija se daje u venu i djeluje momentalno.

Probudila sam se u sobi za zahvate bez da sam znala koliko je vremena prošlo niti osjetila bilo što. Rekli su mi da je zahvat trajao nekih 15-20 minuta. Prebacili su me u sobu i ostavili da spavam/odmaram. Nakon nekih 15 minuta me prvi put pogledala sestra, nakon desetak anesteziolog, potom opet sestra koja mi je donijela vodu i tablete šećera te na kraju ginekolog koji me pregledao i maknuo vaginalnu gazu. Prije zahvata sam dobila upute o boli nakon zahvata, mogućem krvarenju (količini, obliku i slično), a antibiotike ne daju jer smatraju da nije potrebno ukoliko se ne pojavi visoka temperatura u narednim danima.

Nakon sat vremena od zahvata nisam osjećala nikakvu bol niti sam krvarila i sama sam otišla iz klinike. Ukupno sam bila tamo nekih 2,5 sati. Suprug me vozio tamo i natrag. U narednim danima isprva nisam osjećala nikakvu bol niti sam krvarila (ni najmanje), ali je četvrtog dana po zahvatu počelo krvarenje i povremena bol (grčevi) kao kod jače menstruacije što je trajalo dva dana. 

Ultrazvuk mi nisu radili ni prije ni poslije zahvata, a dva tjedna nakon zahvata treba obaviti kontrolni pregled. Može se i kod njih po cijeni od 60 eura. Zahvat se plaća i ja sam platila 820 eura jer nisam trebala injekciju za rh negativne. U tom slučaju je 900 eura. Dobila sam papire o tome koji je zahvat izveden, u kojem dobu (11+3) i gdje, kako ne bih imala neprilika kod domaćeg ginekologa zbog sumnje na nelegalan zahvat. 

Htjela bih reći da prilikom boravka u klinici nisam vidjela ni jednu drugu pacijenticu iako sam vidjela njihove kapute pored mog. Klinika itekako pazi na privatnost. Cijelo iskustvo je bilo nadasve ugodno, koliko to može biti s obzirom na zahvat, okolinu u kojoj živimo i razinu hormona u tijelu u takvim trenucima. Svakako bih preporučila svima koji prođu rok od 10 tjedana u Hrvatskoj, a ne nailaze na razumijevanje zdravstvenih djelatnika. Ako imate još kakvih pitanja za koja mislite da su bitna, slobodno mi pišite. Stranica mi je puno pomogla, voljela bih Vam se barem malo odužiti na ovaj način.

Dodatak hrabrih sestara: 

  1. 1. U Republici Hrvatskoj se pobačaj na zahtjev žene može obaviti do kraja 12 tjedana od prvog dana posljednje menstruacije (u Zakonu piše do kraja 10 tjedana od začeća vidi objašnjenje ovdje).
  2. 2. Obavljanje pobačaja u inozemstvu nije zabranjeno tj. kažnjivo u Hrvatskoj.

GRAZ

Dobro veče, u petak sam imala termin, dobila sam tabletu, bila sam u 9. tjednu po ultrazvuku. Bolovi su mi krenuli u subotu veče, dosta sam patila, dok mi sve nije izašlo, doslovno sam ležala u kadi, dok sve ne izađe, jer drugačije nije išlo… al ok sam sad, imam malo bolove i malo krvarim! Bila sam se prepala kako što, al uspjelo mi je!
Hvala vam od srca za sve!
Ako bi se slučajno još netko javio iz Austrije, a nije u mogućnosti platiti zahvat, može se javiti ženama iz Changes for Women. Tu u Grazu košta 653€.