10. ili 12. tjedan?!

U Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece stoji da je prekid trudnoće na zahtjev žene u Hrvatskoj dozvoljen do isteka 10 tjedana od dana začeća.

Hrvatski ginekolozi i ginekologinje se u javnim nastupima često pozivaju na tu brojku deset, u nekim slučajevima – iz neznanja ili zlobe – ženama pogrešno saopćavaju u kojem su tjednu trudnoće tj. do kada imaju pravo na legalan prekid trudnoće na zahtjev.

Zato želimo ovdje kratko objasniti zašto je broj “deset” zbunjujuć…

Skoro je nemoguće utvrditi točan trenutak začeća, čak i ako žena zna točan datum zadnjeg spolnog odnosa.

Razlog: Spermiji mogu živjeti u ženskom tijelu do pet dana i čekati da se oslobodi jajna stanica kako bi je mogli oploditi, a i jajna stanica može živjeti do 24 sata nakon što je otpuštena iz jajnika. Prema tome, do začeća može doći i nekoliko dana nakon spolnog odnosa.

Stoga se početak trudnoće koja traje 40 tjedana ili 280 dana zapravo broji od prvog dana ženine posljednje menstruacije (što je obično oko dva tjedna prije ovulacije) i govori se o gestacijskoj dobi tj. o razdoblju do isteka 12 tjedana od prvog dana ženine posljednje menstruacije (što znači točno 11 tjedana + 7 dana) do koje žena ima pravo na legalan prekid trudnoće na zahtjev.

Gestacijska dob

Gestacija je vremensko razdoblje između datuma začeća i datuma porođaja ili koliko dugo trudnoća traje u tjednima. Ona se mjeri od posljednje menstruacije – prvog dana ženine posljednje menstruacije do određenog datuma (poroda), u tjednima.

(Za razliku od fetalne dobi gdje se ultrazvukom određuje starost ploda).

izvor