BOSNA I HERCEGOVINA

Meni ste neizmjerno pomogle, do svemira i nazad sam vam zahvalna i bez vas ne znam kako bih. Javljam vam se samo kako bih podjelila s vama svoje iskustvo koje bi moglo pomoci nekom drugom. Naime imala sam 2 abortusa. prvi 1.7.2022., drugi 10.1.2023. Koliko god jadno zvucalo, obje trudnoce su bile s istim deckom s kojim je moja patnja trajala do prije doslovno 2 tjedna. S obzirom da sam se ja dovela dva puta u istu situaciju, htjela sam vam se javiti kako bih bar pomogla nekom drugom. 

Dakle prvi abortus je bio u 5. tjednu. saznala sam da sam trudna 24.6., taj i iduci dan ronila u suzama, nisam jela, spavala, ustajala iz kreveta. Zvala sam ginekologiju Sisak, oni su me doslovno otpilili s recenicom kako je 5 tj prerano da bi se ja mogla odlucit na abortus i kako znam da necu prirodno imat spontani (?)  I okej, odustala sam od Siska. Osijek nitko mi se nije javljao, Vukovar takoder, Zagreb mi je predaleko. Ja uplasena, svijet mi se rusi, roditeljima ne smijem ni spomenit oni bi me tjerali na zadrzavanje trudnoce, novaca nemam ni lipe.

Odlucim reci prijateljici, objasnim situaciju, ona mi kaze da ce posudit mi novac. Tu se trgnem iz depresije i krenem trazit klinike van Hrvatske jer imam osjecaj kao da su svi kod nas toliko puni osuda i mrznje kad kod nazoves za neku informaciju na bilo koju ginekologiju i nitko ti ne zeli pomoc (ali to je samo moje iskustvo). U mom slucaju ja sam se bojala zvat 100 brojeva i ispitivat jer sam bojala osude u tonu glasa s druge strane linije, kao sto sam se bojala reci bilo sta na odgovor koji sam dobila u Sisku.

U hrpi pretrazenih klinika na googlu pronasla sam IVF Centar Balić u Tuzli. Zivim u Slavoniji i do Tuzle imam 2 sata autom. Javila sam im se preko web obrasca, oni su me kontaktirali nazad preko Vibera.  Sve je islo jako brzo kod dogovaranja. Za potvrdu krvne grupe je bila dovoljna knjizica od Crvenog kriza  od darivanja krvi gdje je bilo naznaceno da sam B+. Mogla sam birat lokalnu ili opcu anesteziju. Cijena u lokalnoj je 300 KM, a u opcoj 500 km. Izabrala sam opcu anesteziju. Dakle javila sam im se 28.6., 1.7. sam dobila termin u 14h, nisam smjela nista jest ni pit 6h prije zahvata, ali ja sam popila par gutljalja vode pola sata prije jer nisam mogla izdrzat, vani je bilo preko 36 stupnjeva.

Dosla sam u kliniku, uzeli su moje osobne podatke, popunila sam obrazac na kojem moram navest razlog zbog kojeg idem na zahvat, ja sam napisala nezeljena i neplanirana trudnoca jer mi je to sestra rekla da napisem jer je vidila da sam uplasena, sama i ne znam sta bi sa sobom. Nakon tog sestra me odvela u ordinaciju da se presvucem, ostala sam u svojoj majici a obukla sam njihovu suknju koja se veze sa strane. Nakon 10 min je sestra dosla po mene da idemo u “salu”, prostorija u kojoj je ginekoloski stol. Legla sam, sestre su bile jako ljubazne, stavile mi iglu u venu i ja sam izgubila svijest nakon minute. 

Kad sam se probudila sestra je pricala samnom, rekla mi da je sve proslo uredu. Ostala sam lezati jos 10 minuta, bolovi su bili kao blagi menstrualni. Nakon toga sam se otisla obuc i nazad na recepciju. Od ulaska u kliniku do kraja je proslo sat i pol vremena.

Dobila sam 2 antibiotika i nekakve kapi (svi ljekovi oralni). Rekli su mi da trebam obavit kontrolu za 14 dana i ako zelim kod njih placa se 10 KM, a mogu i bilo gdje di meni odgovara. Trebala sam mirovat i prespavat negdje u Tuzli jer auto nisam smjela vozit ali ja sam otisla kuci odmah jer nisam bila u situaciji da mogu ostat u Tuzli i ne pojavit se kod kuce do iduceg dana. Krvarila sam 5 dana blago bez bolova.

Kad sam dosla na kontrolu doktor bas i nije bio ugodan i ponasao se kao da sam glupa u smislu ccc kako ti se to desilo, zastitit se, kao da ja to sama ne znam i kao da se nisam dovoljno odvratno osjecala, no dobro. Nisam imala nikakvih komplikacija i tu je zavrsilo sve (01/2023.). 

Dobra vecer, evo samo da vam napisem svoje iskustvo, Jutros sam u 12:00 bila naruceba u Poliklinici Sara vita u Sarajevu. Prije mene je bilo dosta trudnica koje su bas rane trudnoce i isle su na zahvat kao na traci, sestra lijepo razgovara s tobom,ne ide u dubiozu, pita samo za razlog i jeste li 100% sigurni. Glavna ginekologinja mislim da je to ta vlasnica ordinacije doceka sa smjeskom i ne ide u detalje samo pita osnovno ko i sestra, kako bi volila zahvat, je li je prva trdnoca itd.

Dosla sam na red zadnja naravno jer svima je zahvat bio laksi nego moj, Pricekala sam nekih sat vremena nakon placanja,platila sam to 900 eura i rekla da mogu obaviti pregled kod svoga ginekologa ako ne mogu putovati opet kod njih… Racun je izdan sve normalno. Uspavali su me skroz, operacija je trajala 15 min i odmah nakon toga se budim, s laganim bolovima kao pred menstruaciju i zbunjenoscu od anestezije,

Nakon sve skupa 10 minuta od budjenja sam bila sposobna sama se obuci, hodati i ici sama do auta, bez ikakvi vrtoglavica i slicno. Kako je voznja trajala 4 sata u mirovanju i nisam krvarila dok sam dosla doma i prvo mokrenje sam izbacila dosta krvi a nakon toga skoro pa nista. Ujutro moram zvati ginekologa da mi prepise sto su mi zapisali i nakon 2 tjedna kontrola, dali mi upute i dostupna mi je na viberu u svako doba.

Svakako evo pisem svoje iskustvo radilo se danima vrime je isticalo, ucinila mi se usluga,docekano s puno ljubavi i razumijevanja. Osjecam se dobro naravno ima mala doza straha da ne bi sta poslo prema zlu jer je prvi put, osjecam samo ocajnu praznocu i kajanje sta sam napravila u smislu kao da ima griznju savjest da mi to dijete nije nista krivo, a u drugu ruku osjecam olaksanje jer puno je pluseva bilo da to ucinim zbog sebe i svoje curice i toga da moram radit, samohrana sam majka, placam sama stan, alimentaciju ne primam, mala je samnom stalno i prije svega ne zelim da mi jos jedno dijete ispasta bez oca. Vama hvala puno na svakom savjetu!!! (06/2023.).