OTVORENO O POBAČAJU

Panel rasprava OTVORENO O POBAČAJU

Dana 31.05.2022. ženska mreža „Hrabre sestre“ pozvala je na panel raspravu „Otvoreno o pobačaju“ s panelisticama: Dr. Jasenka Grujić, Helena Rašić Radauš, Ana Kolar i Nada Peratović. One su, bez stigme, osuđivanja i laži, govorile o pobačaju kao “pravu žene na život, samoodređenje, dostojanstvo i reproduktivno zdravlje“ (kao što je navedeno u Rješenju Ustavnog suda iz 2017. godine).

Moderatorica:

PETRA SALARIĆ je dizajnerica, znanstvenica, stručnjakinja za tabu teme i aktivistica na području dizajna za opću dobrobit, promjene ponašanja i dizajna za emocije. Temom pobačaja počela se baviti u listopadu 2021. kroz edukaciju za abortion doula NGO Dopo Support u Engleskoj. Hrabrim sestrama se priključila u siječnju 2022. gdje vodi online grupu podrške.

PANELISTICE:

Dr. sc. JASENKA GRUJIĆ je specijalistkinja za ginekologiju i porodništvo, koja se već pola stoljeća bavi medicinom. Godinama je najglasnija liječnica koja u Hrvatskoj otvoreno i dosljedno zagovara pravo na pobačaj. Doktorica Grujić je članica Inicijative za regulaciju priziva savjesti u medicini pokušavajući unaprijediti ženska reproduktivna prava. Od 1994. počela je s radom u vlastitoj ginekološkoj ordinaciji u Zagrebu.

HELENA RAŠIĆ RADAUŠ je magistrirala psihologiju, a edukaciju iz psihoterapijskih pravaca započela je kroz Kognitivno bihevioralnu terapiju. Pronašla se u Terapiji usmjerenoj na suosjećanje gdje se uključuje u daljnju edukaciju i superviziju. Poseban naglasak stavlja na rad s osobama i parovima koji prolaze kroz medicinski potpomogutnu oplodnju, nose se s problemom neplodnosti ili gubitkom trudnoće, a o savjetovanju neplodnih osoba i parova drži i edukaciju za stručnjake.

ANA KOLAR je dugogodišnja blogerica i kolumnistica na više različitih portala. Njene kolumne i tekstovi su nerijetko o temama o kojima se ne priča i ne piše. Krajem 2020. izašla je u javnost s vlastitim iskustvom pobačaja zajedno s još dvije žene čime su pomaknule granice i otvorile javan diskurs na temu pobačaja na zahtjev.

NADA PERATOVIĆ je pravnica, aktivistkinja i osnivačica humanističke i feminističke udruge Centar za građansku hrabrost te od 2020. godine ženske mreže Hrabre sestre.

Ženska mreža „HRABRE SESTRE“ nudi moralnu podršku, sve bitne informacije i pratnju ženama koje se odluče na prekid trudnoće. Žensku mrežu čine 50 aktivnih i educiranih hrabrih sestara širom Hrvatske i 55 podupirućih članova i članica. Hrabre sestre su do sada pomogla 75 žena. Priključite se podupiručem članstvu mreže: https://hrabra.com/clanstvo/

Sadržaj

00:00:45 Predstavljanje panelistica i moderatorice

00:03:44 Medicinske odrednice pobačaja – Jasenka Grujić

00:20:03 Pravne odrednice pobačaja – Nada Peratović

00:24:13 Psihološke odrednice pobačaja – Jasenka Grujić, Nada Peratović, Ana Kolar

00:35:23 Psihološko savjetovanje i psihološke odrednice pobačaja –Helena Rašić Radauš

00:41:20 Mitovi o pobačaju – Jasenka Grujić, Helena Rašić Radauš, Nada Peratović

00:47:45 Kontracepcija – Jasenka Grujić

00:56:00 Sterilizacija – Helena Rašić Radauš

01:00:00 Iskustvo pobačaja – Ana Kolar

01:16:54 Priziv savjesti – Jasenka Grujić

01:21:16 Kako pomoći ženama koje imaju pobačaj? Kako žene same sebi mogu pomoći? – Jasenka Grujić, Ana Kolar, Nada Peratović

01:40:50 Pitanja i odgovori

01:58:00 Završetak panela