KBC SPLIT

Na prvom UZV-u u poliklinici Cito sam dobila odgovor da apsolutno nitko u Splitu ne radi abortuse te da se obratim bolnici u Šibeniku. Toliko sam se neugodno iznenadila tom informacijom da nisam uopće otišla pitati (provjeriti) na ginekološki u KBC Split. Zamolila sam cimera da pita prijatelja doktora (inače u penziji) je li je to točno i ima li možda kakvu preporuku, ali sam dobila identičan odgovor.

Iskreno dobro šokirana tada, jer sam mislila da ima sigurno ginekologa i to u više privatnih poliklinika (bar je do nedavno tako i bilo što sam pričajući s poznanicama čula), nazvala sam jednog prijatelja, bivšeg zaposlenika KBCa koji mi je predložio da nazovem dr. X (osoba je zaposlena u KBCu). Ne bih se osjećala dobro da se ime koristi ako nije baš potrebno jer su mi pružene sve informacije vezano za proceduru u bolnici. Dalje mi je rečeno da mi je u poliklinici Cito ne samo rečeno krivo već i neistinito jer da baš ta osoba u bolnici obavlja pobačaj tj.daje medikamentozne pilule.

Dvije tablete, prvo jedna pa druga za dan (nije rečeno točno koliko tableta već njihov naziv i djelovanje objašnjeno, iskreno se sad ne sjećam naziva, klasična neka vrsta koja se često spominje na netu), jedna je cca 800kn a druga cca 900kn. Treba se doći prvo po jednu, a idući dan po drugu te na prvi UZV već za nekoliko dana.

Procedura je sljedeća:

  • – KKS + fibrinogen (krvna pretraga)
  • – Krvna grupa (može i starija, bitno je da je se ima s točnim podacima, ime prezime, datum rođenja… )
  • – Pregled anesteziologa (za koji je naglašeno da je poprilično apsurdan uvjet jer u slučaju i da dođe do komplikacija radi se apsorpcija pod lokalnom anestezijom i ne postoji razlog za pregledom anesteziologa, ali eto, takvi su bolnički propisi).


Meni je rečeno da mi ne treba uputnica već da samo dođem kad se dogovorimo nakon što prikupim sve nalaze i da će obavezno biti ponedjeljak ili utorak jer da se samo tada ti zahvati obavljaju, Da li to s uputnicom vrijedi i za slučaj da netko dođe bez prijašnjeg dogovara s doktorom, stvarno ne znam i ne bih htjela da netko bude krivo informiran što se toga tiče. U krajnjoj liniji može se i nazvati bolnicu ili otići tamo te provjeriti.

Sve predradnje se mogu obaviti s uputnicom, a i privatno (kks + fibrinogen cca 12€, krvna grupa cca 40€, pregled anesteziologa cca 60€). Za UZV mi ništa nije rečeno, imala sam ga iz poliklinike Cito (30€) a i pretpostavljam da ga naprave u bolnici.

Tek u Zagrebu sam dobila informaciju da ima ginekologa u Splitu koji rade zahvat, ali privatno (02/2023.).