Komplikacije za vrijeme pobačaja

Ako se u prvih 12 tjedana trudnoće medikamentozni pobačaj nosi vrlo mali rizik od komplikacija. Taj je rizik jednak onome kada žena ima spontani pobačaj. Liječnik može lako liječiti te probleme. Na svakih 100 žena koje izvrše medicinski pobačaj, 2 ili 3 žene morat će otići liječniku, na prvu pomoć ili u bolnicu radi daljnje medicinske njege.

Ovo su moguće komplikacije, njihovi simptomi i liječenje:

Jaka krvarenja (javljaju se u manje od 1% medikamentoznih pobačaja)

  • Simptom: krvarenje koje traje duže od 2 sata a koje natopi više od 2 maxi higijenska uloška iu jednom satu. Osjećaj vrtoglavice može biti znak prevelikog gubitka krvi. To je opasno za vaše zdravlje i morate se obratiti liječniku.
  • Liječenje: vakuumska aspiracija (kiretaža.) Kad je moguće žena bi trebala uzeti 2 Mizoprostola pod jezik dok je kod kuće, a neposredno prije odlaska u bolnicu. U vrlo rijetkim slučajevima (manje od 0,2%) potrebna je transfuzija krvi.
  •  

Nepotpuni pobačaj

  • Simptomi: jaka ili neprestana krvarenja i / ili neprestana jaka bol.
  • Liječenje: 2 tablete Mizoprostola ili / i vakuumska aspiracija (kiretaža)
  •  

Infekcija

  • Simptom: ako imate povišenu temperaturu (više od 38 C) dulje od 24 sata, ili imate temperaturu veću od 39 stupnjeva, moguće je da je došlo do infekcije kojoj je potrebno liječenje.
  • Liječenje: antibiotici i / ili vakuumska aspiracija.

Ako mislite da je došlo do komplikacija odmah se obratite liječniku. Ako živite u zemlji u kojoj je pobačaj protuzakonit i nemate liječnika kojemu vjerujete, još uvijek možete pristupiti medicinskoj skrbi. Ne morate reći medicinskom osoblju da ste pokušali izazvati pobačaj, možete im reći da ste imali spontani pobačaj. Liječnici su dužni pomoći u svim slučajevima i znaju kako se nositi s pobačajem.

Simptomi spontanog pobačaja i pobačaja s tabletama potpuno su isti i liječnik neće moći vidjeti niti testirati ikakve dokaze medikamentoznog pobačaja, sve dok su tablete potpuno otopljene. Ako ste koristili Mizoprostol pod jezikom, kako i preporučuje naš protokol, tablete bi se trebale otopiti u roku od 30 minuta. Ako ste tablete uzimali vaginalno, prstom provjerite jesu li otopljene. Tragovi tableta mogu se naći u rodnici do četiri dana nakon umetanja.

Kod manje od 1% žena ne dođe do prekida trudnoće već se ona nastavlja. To se može utvrditi testom za trudnoću nakon 3 tjedna, ili ultrazvukom nakon tjedan dana. Ako medikamentozni tretman pobačaja nije uspio, postoji mali porast rizika od urođenih oštećenja ploda poput deformacija šaka ili stopala i problema sa živcima. Da biste tretirali (prekinuli) nastavljenu trudnoću morate ponoviti postupak medikamentoznog pobačaja, ili se podvrgnuti kirurškom pobačaju.

Više znanstvenih podataka:

Istraživanje je pokazalo da vrlo malo ozbiljnih komplikacija proizlazi iz medikamentoznih pobačaja u usporedbi s brojem žena koje su doživjele uspješan medikamentozni pobačaj. U nekoliko slučajeva kada je potrebna kirurška intervencija poput kiretaže (vakuumska aspiracija), ona se može obaviti u istim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju kirurške pobačaje.

Duljina trudnoće                                   % žena koje su trebale dodatnu medicinsku njegu

0- 49 dana  (0-7 tjedana)                        2%

40-63 dana (7-9 tjedana)                       2,5%

64-70 dana (9-10 tjedana)                     2,7%

71-77 dana (10-11 tjedana)                    3,3%

77-84 dana (11-12 tjedana)                    5,1%

85-91 dan (12-13 tjedana)                     8%

(Daljnja medicinska njega sastoji se od vakuumske aspiracije za trudnoću koja nije prekinuta, ili za nepotpuni pobačaj.)

Infekcije nakon medikamentoznog pobačaja vrlo su rijetke. Ako osjetite slabost, mučninu, povraćanje, proljev, vrućicu koja traje više od 24 sata ili je viša od 38 C, bol u trbuhu, ako vam je trbuh osjetljiv, ako jako ili dugo krvarite, ili ako imate iscjedak iz rodnice koji je neugodna mirisa, moguće da je došlo do infekcije i trebali biste odmah otići liječniku. Infekciju treba liječiti antibioticima.

Vrućica koja započinje ubrzo nakon primjene Mizoprostola i traje manje od 24 sata i niža je od 38 C česta je nuspojava. Ako vrućica traje duže od 24 sata ili je veća od 38 C trebate potražiti liječničku pomoć.

Medikamentozni pobačaj sigurnija je alternativa na mjestima gdje su kirurške metode opasne za zdravlje žene ili na mjestima na kojima je dostupnost sigurnog pobačaja ograničena. Rizik od infekcije veći je pri porodu nego kod medikamentoznog pobačaja.

Više znanstvenih podataka:

Većina studija medicinskog pobačaja nije izvijestila o infekcijama, iako je nekoliko njih spomenulo izolirane slučajeve. Istraživanje je zaključilo da je infekcija nakon medicinskog pobačaja rijedak događaj, koji se javlja u <1% od preko 46.400 slučajeva. To je niže od učestalosti infekcije nakon kirurškog pobačaja ili porođaja. Zabilježeno je deset slučajeva zaraze od 80.000 žena koje su medicinski pobacile koristeći mifepriston u Sjedinjenim Državama.

Najčešća vrsta infekcije zabilježene nakon pobačaja je endometritis, koji je infekcija sluznice maternice i genitalnog trakta. Može uključivati infekciju reproduktivnih organa i mokraćnog sustava. Clostridium sordellii sepsis je još jedna vrsta infekcije nakon pobačaja koja je izuzetno rijetka. Clostridium sordellii također može uzrokovati fatalne infekcije kod žena koje su tek rodile. Ova infekcija e pogađa samo žene koje imaju medikamentozni pobaöaj. Kod Clostridium sordellii treba posebno paziti na neobične i prepoznatljive znakove i simptome povezane s tim infekcijama – odsutnost vrućice, ali prisutnost hipotenzije, hemokoncentracije, izljeva u više seroznih šupljina i jaka leukocitoza.

Nepotpuni pobačaj je pobačaj koji je samo djelomično uspješan. Trudnoća je završila – fetus se neće razviti, ali vaše je tijelo izbacilo samo dio tkiva i produkata trudnoće. Ako imate dugotrajno krvarenje, preobilno krvarenje (puno jače od redovite menstruacije), bolove u trbuhu koji ne nestaju nakon nekoliko dana uzimanja Mizoprostola, bol koja je neizdržva, groznicu, krvarenje se nastavlja i nakon tri tjedna, ili vas boli kada pritisnete trbuh, moguće je da se radi o nepotpunom pobačaju. Ako imate bilo koji od ovih simptoma morate otići u bolnicu ili liječniku kako biste obavili pregled ultrazvukom i zbog eventualnog liječenja. To je prijeko potrebno jer tkivo i krv koji ostaju u tijelu mogu uzrokovati jaka krvarenja ili infekciju. Liječenje nepotpunog pobačaja svugdje je legalno.

U zemljama u kojima žene mogu biti kazneno gonjene zbog pobačaja, nije potrebno reći medicinskom osoblju da ste sami pokušali potaknuti pobačaj, možete reći da ste spontano pobacili. Ne postoje testovi koji mogu pokazati da je žena učinila medikamentozni pobačaj. Izuzetno je važno liječiti nepotpuni pobačaj. Liječenje nepotpunog pobačaja naziva se vakuumska aspiracija ili “kiretaža”. Svaka klinika koja je opremljena za rješavanje komplikacija pobačaja također može pomoći ženama s nepotpunim pobačajem, jer su simptomi isti. Ponekad liječenje s dvije dodatne tablete Mizoprostola bude dovoljno.

 

Koliko su česti nepotpuni pobačaji kod medikamentoznih pobačaja?

Trajanje trudnoće                                             % nepotpunih pobačaja

0-77 dana                                                         1,6%

78-83 dana                                                       2,6%

83-91 dana                                                       3,4%

Vakumska aspiracija ili kiretaža kirurška je intervencija kojom se uklanja sadržaj maternice. Ponekad je taj postupak neophodan, ako dođe do komplikacija nakon medikamentoznog ili spontanog pobačaja.

Međutim, u nekim zemljama liječnici uobičajeno izvode kiretažu iako to iz medicinskih razloga možda uopće nije potrebno.

NE TREBATE vakuumsku aspiraciju ako ultrazvuk pokaže da u maternici još uvijek imate nekih sitnih zaostataka (nepotpuni pobačaj), ili ako još uvijek krvarite i nakon 3 tjedna, ali NEMATE nikakve bolove, povišenu temperature, niti jako krvarenje. Mali ostaci u maternici mogu se liječiti dodatnim dozama Mizoprostola (2 tablete), ili možete pričekati sljedeću menstruaciju pri kojoj će se maternica najvjerojatnije očistiti / isprazniti. Redovita menstruacija vraća se 4 do 6 tjedana nakon medikamentoznog pobačaja. Nakon normalne menstruacije u maternici vam se ne bi trebalo  nalaziti zaostalo tkivo. Međutim, u slučaju da imate vrućicu, neprestane bolove i jako krvarenje bit će potrebna kirurška intervencija koja se naziva vakuumska aspiracija.

Neki liječnici još uvijek rade samo postupak koji se naziva  diletacija i kiretaža, ili oštra kiretaža. To se nikako ne bi trebalo raditi!  Stoga pitajte liječnika koji će postupak obaviti jer bi trebao izvesti vakuumsku aspiraciju, a ne oštru kiretažu ili diletaciju i kiretažu (vakuumska aspiracija je manje bolna, manje rizična i s manje komplikacija).

Sve zahvate treba raditi u lokalnoj ili općoj anesteziji!

Napomena: Riječ “kiretaža” može se koristiti za označavanje “kirurškog pražnjenja maternice”, što se može činiti vakuumskom aspiracijom ili oštrom kiretom. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, oštra kireta ne bi se više trebala koristiti za pobačaje u prvom tromjesečju trudnoće (12 tjedana). Budući da bi ova formulacija mogla biti zbunjujuća, radije ne koristimo riječ “kiretaža” kada govorimo o “kirurškom pražnjenju maternice”, već samo tada kada se “u postupku koristi oštra kireta”. Međutim, neki liječnici još uvijek koriste riječ “kiretaža” kada govore o “vakuumskoj aspiraciji”.

Više informacija:

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, „ako se žena osjeća dobro, niti dugotrajno krvarenje niti prisutnost tkiva u maternici (kako je otkriveno ultrazvukom) nisu indikacije za kiruršku intervenciju. Preostali produkti začeća izaći će van tijekom naknadnih vaginalnih krvarenja. Kirurško pražnjenje maternice može se provesti ako je krvarenje preobilno ili dugotrajno, uzrokuje anemiju ili ako postoje dokazi o infekciji.”

Ako rezultati ultrazvučnog pregleda pokažu zaostalo tkivo u maternici, ali osjećate se dobro, najbolje je pričekati još nekoliko tjedana. Ako počnete uočavati znakove komplikacija, odmah se obratite  liječniku. Ako sumnjate na komplikacije, pročitajte “Kako znate je li došlo do komplikacija i što biste trebali učiniti?

U slučaju dijagnosticiranih komplikacija, mogla bi biti potrebna vakuumska aspiracija. Diletacija i kiretaža mogu se koristiti samo ako vakuumska aspiracija nije dostupna. Vakuumska aspiracija novija je i mnogo sigurnija kirurška metoda i uvijek biste je trebali tražiti ako imate mogućnost izbora između vakuumske aspiracije i oštre kiretaže.

Neprekinuta trudnoća je trudnoća koja se nastavlja razvijati i nakon primjene Mifepristona i Mizoprostola. U ovom slučaju pobačaj nije uspio, a žena ostaje trudna. Čak i ako krvarite, još uvijek možete biti trudni. Krvarenje ne znači da ste uspješno pobacili. Ako i dalje imate simptome trudnoće, poput bolnih dojki ili mučnine, moguće je da ste i dalje trudni. Trebali biste napraviti pregled ultrazvukom u roku od tjedan dana ili napraviti test na trudnoću 3 tjedna nakon medikamentoznog pobačaja kako biste potvrdili da je trudnoća prekinuta. Većina testova za trudnoću koje napravite 3 tjedna nakon medikamentoznog pobačaja pouzdani su. Potrebno je pričekati 3 tjedna nakon pobačaja jer hormoni trudnoće mogu ostati u tijelu i mogu učiniti test na trudnoću lažno pozitivnim. Ako je trudnoća i dalje u tijeku (nakon što ste učinili medikamentozni pobačaj) možete pokušati ponoviti postupak ili napraviti kirurški pobačaj.

Iako je rizik vrlo nizak (manji od 1 na 1000 slučajeva), Mizoprostol može povećati rizik od malformacija fetusa kada se koristi tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Ako je moguće, ženama kod kojih nije došlo do prekida trudnoće savjetujemo kirurški ili medikamentozni pobačaj radi prekida trudnoće.

Istraživanja su pokazala da se rizik od nastavka trudnoće mijenja prema duljini trudnoće tijekom medikamentoznog pobačaja.

Duljina trudnoće                                                             % neprekinute trudnoće

 

1-49 dana                                                                     0,1%

50-77 dana                                                                   0,5%

78-83 dana                                                                   3,1%

84-91 dana                                                                   5,1%

Ako trudnoća nije prekinuta nakon primjene Mizoprostola, povećava se rizik od rađanja djeteta s fetalnim malformacijama. Izloženost fetusa Mizoprostolu može dovesti do malformacija poput defekata na lubanji i abnormalnosti udova i živčanog sustava (nazvanog Mobiusov sindrom). Međutim, taj je rizik mali: manje od 10 na 1000.

Taj rizik ne postoji kod uzimanja Mizoprostola nakon 12. tjedna trudnoće!

Ako je moguće, savjetujemo ženama kod kojih nije došlo do prekida trudnoće da se podvrgnu kirurškom ili ponovnom medikamentoznom pobačaju kako bi prekinule trudnoću te kako bi u potpunosti izbjegle rizik od rođenja djeteta s malformacijama.

Više informacija:

Istraživanja tvrde da će se fetus koji je bio izložen samo Mifepristonu, a koji nije pobačen i dalje normalno razvijati.

Zbog ograničenja oko distribucije Mifepristona mnoge žene moraju koristiti samo Mizoprostol, iako je manje učinkovit. Omogućavajući učinkovitiji postupak s oba lijeka, služba za pomoć pri pobačaju Žena na webu čini postupak kućnog medikamentoznog pobačaja sigurnijim i smanjuje vjerojatnost da će se trudnoća nastaviti i rezultirati rađanjem novorođenčadi s malformacijama.

Sadržaj harmonike