Medikamentozni pobačaj

Za prekid trudnoće do 12.  tjedana trudnoće lijekove biste trebali koristit kako slijedi:

  • Prvo biste trebali popiti jednu tabletu Mifepristona.
  • 24 sata kasnije stavite 4 tablete Mizoprostola pod jezik i držite ih tamo 30 minuta, dok se tablete ne otope. Normalno gutajte slinu. Nakon 30 minuta možete ispljunuti ostatke tableta, ukoliko vam je nešto ostalo ispod jezika.
  •  

Čvrsto vam savjetujemo da Mizoprostol uzmete tako da ga stavite pod jezik.

Na taj se način ne mogu naći ostaci tableta u slučaju da trebate ići u bolnicu. Ne postoje krvni testovi koji mogu pokazati da ste uzeli Mizoprostol, pa neće biti načina da se dokaže da ste pokušali pobaciti.

  • Ako krvarite manje nego što ste očekivali i niste sigurni je li pobačaj započeo , 3 sata nakon upotrebe Mizoprostola stavite nove 2 tablete Mizoprostola pod jezik i držite ih tamo 30 minuta dok se tablete ne otope. Nakon 30 minuta možete ispljunuti sve ostatke tableta.
  • Ako krvarenje ne započinje, a imate još tableta Mizoprostola, možete nastaviti uzimati još 2 tablete Mizoprostola pod jezik i držati ih 30 minuta dok se tablete ne otope. Nakon 30 minuta možete ispljunuti ostatke tableta.
  • To možete ponoviti do najviše 5 doza Mizoprostola ukupno.

 

24 sata nakon što ste uzeli Mifepriston, tablete Mizoprostol mogu se koristiti na jedan od tri načina: pod jezikom, vaginalno ili ih stavite u prostor između obraza i desni. Sve su metode jednako učinkovite u izazivanju pobačaja. Međutim SVI Mizoprostoli moraju se koristiti na isti način.

Čvrsto vam savjetujemo da Mizoprostol uzmete tako da ga stavite pod jezik. Na taj se način ne mogu naći ostaci tableta u slučaju da trebate ići u bolnicu. Ne postoje krvni testovi koji mogu pokazati da ste uzeli Mizoprostol, pa neće biti načina da se dokaže da ste pokušali pobaciti.

U zemljama u kojima se žene mogu sudski goniti zbog pobačaja nije potrebno reći medicinskom osoblju da ste pokušali samostalno potaknuti pobačaj. Možete reći da ste imali spontani pobačaj. Liječnik NE MOŽE vidjeti razliku. Liječenje je također isto. Liječenje se sastoji od kiretaže, također poznate i kao vakuumska aspiracija, tijekom koje će liječnik ukloniti preostalo tkivo iz maternice. Liječnici imaju obvezu pomoći u svim slučajevima.

Ako više volite koristiti tablete vaginalno, trebate prstima staviti tablete Mizoprostola što dublje, skroz do mjesta gdje maternica započinje. Ako se postupak zakomplicira, a živite na mjestu gdje bi vas bolničko osoblje moglo prijaviti policiji, pažljivo provjerite vaginu prstima kako biste utvrdili jesu li se sve tablete pravilno otopile. Uklonite sve preostale, neotopljene komade tableta i odmah zatim idite u bolnicu. Tabletama je obično potrebno četiri dana da se potpuno otope.

Za više informacije, pogledajte ovdje.

Žene na webu savjetuju vam da koristite Misoprostol 24 sata nakon gutanja tablete Mifepriston. Međutim, može se koristiti i kasnije, do 72 sata nakon gutanja Mifepristona.

Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje o režimu koji započinje s mifepristonom od 200 mg, a nakon 1-2 dana slijedi 800 mcg mizoprostola. Minimalni preporučeni interval između primjene mifepristona i mizoprostola je 8 sati.

Više znanstvenih podataka:

Istraživanje je pokazalo da za žene u trudnoći od 8 tjedana ili manje Mizoprostol djeluje s jednakom učinkovitošću bilo da se uzima 12 sati, 24 sata, 48 sati ili čak 72 sata nakon primjene Mifepristona. Iako upućujemo žene da uzimaju Mizoprostol 24 sata nakon primjene Mifepristona i da slijede sve upute za njegovu pravilnu uporabu, ako ga žena uzme malo ranije ili malo kasnije, to ne utječe na ishod medikamentoznog pobačaja.

Ako iz nekog razloga uzmete Mifepriston, a zatim odlučite da nećete uzeti Mizoprostol moglo bi se dogoditi nekoliko stvari.

  • Mogli biste doživjeti potpuni pobačaj, čak I ako niste uzeli Mizoprostol.
  • Mogli biste doživjeti tzv. zadržani pobačaj (propušteni pobačaj), što znači da fetus više nije živ, ali proizvodi trudnoće (krv, tkivo) ne napuštaju vaše tijelo. To se mora tretirati vakuumskom aspiracijom.
  • Također je moguće da se vaša trudnoća i nastavi. Ako u tom trenutku odlučite da želite zadržati trudnoću, malo je vjerojatno da će Mifepriston uzrokovati kasnije fetalne malformacije.

Više znanstvenih podataka:

Istraživanja sugeriraju da će se fetus koji je bio izložen samo Mifepristonu i koji nije pobačen i dalje normalno razvijati.

Bolje je ne dojiti tijekom prvih 5 sati nakon uzimanja Mifepristona i nakon primjene Mizoprostola. Najbolje je baciti mlijeko proizvedeno u prvih 5 sati.

Više znanstvenih podataka:

Moguće je da bi se metaboliti Mifepristona ili Mizoprostola mogli izlučiti u majčino mlijeko, pa je dobro da žene koje doje bace mlijeko koje su proizvele tijekom medikamentoznog pobačaja.

Žene su plodne oko 40 godina. Neke žene naprave više od jednog pobačaja zbog različitih razloga, na primjer, kontracepcija zakaže, neke žene ne mogu birati kada će imati seksualne odnose, ili zato što su kontracepcija ili podaci o njoj nedostupni.

Siguran pobačaj ili više od jednog sigurnog pobačaja imaju manji rizik po zdravlje žene i njezinu mogućnost rađanja djece u budućnosti od spontanog pobačaja.

Ne biste trebali piti alkohol ili uzimati drogu, jer to može utjecati na vašu prosudbu. Možete jesti hranu i piti tekućinu kao i obično. Međutim, kako neke žene osjećaju mučninu zbog Mizoprostola, možda biste trebali jesti nešto lagano.

Zašto također preporučujemo uzimanje jedne dodatne doze od 2 mizoprostola 3-4 sata nakon prve doze?

Znanstvena istraživanja pokazala su da je pobačaj s kombinacijom Mifepristona i Misoprostola siguran i učinkovit za kućnu uporabu do 12 tjedana trudnoće.

Za trudnoće do 10 tjedana trudnoće, istraživanje pokazuje da je uzimanje 1 tablete Mifepristona (200 mg) i 4 tablete Misoprostola (po 200 mcg) pod jezik 24 sata kasnije siguran i učinkovit način uzimanja lijekova, bez ponovljene doze Misoprostola. Nedavna istraživanja telemedicinskog pobačaja, međutim, također ukazuju da čak i u ranoj trudnoći kraćoj od 10 tjedana, dodatna doza od 2 mizoprostola, korištena 3 do 4 sata nakon prve doze, rezultira manje trudnoćom u tijeku i manje nepotpunim pobačajima.

Žene na webu slijede Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o sigurnom medicinskom pobačaju. Većina pakiranja sadrži 1 tabletu Mifepristona i do 8 tableta Misoprostola 200 mcg za žene za koje se očekuje da će biti manje od 10 tjedana trudnoće kada žele napraviti medicinski pobačaj. Na taj je način druga doza Misoprostola dio standardnog režima. Dodatna doza od 2 mizoprostola 200 mcg također se može koristiti za liječenje jakog krvarenja ili nepotpunog pobačaja.

Žene koje su dulje od 10 tjedana trudne primit će 1 tabletu Mifepristona (200 mg) i 12 tableta Misoprostola (200 mg) koje treba koristiti u ponovljenim dozama. U tom će slučaju osoba dobiti e-poštu s detaljnim informacijama o načinu upotrebe dodatnih tableta Misoprostola.

U nekim je zemljama Misoprostol dostupan samo u tabletama od 400 mcg. Kada se ove tablete koriste za medicinski pobačaj, dozu korištenog misoprostola treba prepoloviti.