MOŽETE RODITI
NAKON POBAČAJA!

Prema istraživanju objavljenom u Europskom journalu ginekologije i reproduktivne biologije, pobačaj nije povezan s višim rizikom od neplodnosti u budućnosti. 

Medikamentozni pobačaj i spontani pobačaj imaju iste medicinske rizike. S obzirom da ste za medikamentozni pobačaj spremniji, zapravo ste više usredotočeni na prevenciju i liječenje komplikacija, kada je to potrebno. Spontani pobačaj se obično događa neočekivano i može se dogoditi u svim okolnostima.

Istraživanja objašnjavaju da ako osoba koja nikada nije rodila napravi medikamentozni pobačaj u ranoj trudnoći koristeći Mifepriston i Mizoprostol, neće imati nikakvih problema tijekom buduće željene trudnoće.

Postoji vrlo mali rizik za vašu plodnost i buduće trudnoće ako razvijete infekciju maternice ako se ona ne liječi brzo. Infekcija bi se mogla proširiti na vaše jajovode i jajnike – poznata kao zdjelična upalna bolest (PID).

PID može povećati rizik od neplodnosti ili izvanmaternične trudnoće, gdje se jaje implantira izvan maternice. No većina infekcija se liječi prije nego što dosegnu ovu fazu, a često ćete dobiti antibiotike prije pobačaja kako biste smanjili rizik od infekcije.

Potražite savjet liječnika što je prije moguće ako osjetite bilo kakve znakove infekcije nakon pobačaja, kao što su: jaka bol, visoka temperatura (groznica), smrdljivi vaginalni iscjedak.

izvor

Možete zatrudnjeti nakon pobačaja!

Zapravo, ako u ovom trenutku ne želite zatrudnjeti, važno je početi koristiti kontracepciju čim ponovno započnete spolne odnose!

Mnoge žene mogu zatrudnjeti odmah nakon pobačaja, pa biste trebali odmah početi koristiti kontracepciju ako ne želite zatrudnjeti. Liječnik ili medicinska sestra u bolnici ili klinici trebali bi razgovarati s Vama o kontracepciji u vrijeme kada imate pobačaj.

Koliko brzo nakon pobačaja možete zatrudniti?

Ovulacija se može dogoditi već dva tjedna nakon pobačaja. To znači da žena može ponovno zatrudnjeti prije sljedeće menstruacije. Međutim, menstrualni ciklusi variraju u duljini, a žene s kraćim ciklusima mogu ovulirati prije.

Drugi čimbenik koji utječe na vrijeme ovulacije je trajanje trudnoće prije pobačaja. Ako je trudnoća bila dulja, žena možda neće ovulirati nekoliko tjedana nakon pobačaja. To se može dogoditi kada se hormoni trudnoće zadržavaju u tijelu.

Kako biste izbjegli trudnoću ubrzo nakon pobačaja, koristite kontracepciju.

Prema Američkom koledžu opstetričara i ginekologa, žena može koristiti bilo koju metodu kontracepcije, uključujući intrauterinu uložak, odmah nakon završetka trudnoće.

Sve žene koje se pitaju jesu li zatrudnjele ubrzo nakon pobačaja trebaju napraviti test na trudnoću. Ako je rezultat pozitivan, posjetite liječnika koji može utvrditi postoji li nova trudnoća, odnosno postoje li zaostali hormoni trudnoće.