POMOĆ BEZ PRESEDANA

Mnoge žene u trenutku kad se odluče za pobačaj nemaju bezrezervnu podršku obitelji, partnera i zajednice. Uz to se boje osude, ne poznaju svoja prava, strah ih je da će ih netko prepoznati u lokalnoj bolnici… Jedna od opcija pružanja pomoći u takvim slučajevima su Hrabre sestre, ženska mreža koju je 28. rujna 2020., na Međunarodni dan sigurnog pobačaja, osnovala zagrebačka udruga Centar za građansku hrabrost. Hrabre sestre ženama nude informacije, podršku i pratnju pri prekidu trudnoće, a o razlozima osnivanja govori predsjednica udruge, pravnica Nada Peratović.

* S kojim ste ciljem osnovali Hrabre sestre?

– Ono što nas je u konačnici najviše ponukalo da krenemo s ovim vidom direktnog aktivizma, podrške i ohrabrivanja žena je sramotno ponašanje velikog dijela ginekološke (i općenito medicinske) struke, koja nipodaštava reproduktivna prava žene – ne samo javnim istupima u medijima, nego i u najranjivijim trenucima, kad im se žene obrate. Osim toga, 59% ginekologa koji rade u javnim bolnicama odbijaju pobačaj iz vjerskih razloga. Odgovornost naših hrabrih sestara je pružiti bezuvjetnu podršku i zaštitu ženi s neželjenom trudnoćom u njezinim pravima. Ona prije svega podrazumijeva prihvaćanje ženine odluke da ne želi roditi dijete, da želi koristiti svoje pravo na legalan pobačaj i da ne želi biti odgovarana od svoje odluke, niti zastrašivana od protivnika/ca prava na pobačaj. Pružajući sve potrebne informacije na našoj web stranici hrabra.com te siguran prostor povjerenja i podrške, želimo smanjiti stigmu koja, prema našim procjenama, ima najveći negativan učinak na žensko iskustvo pobačaja.

* Koliko je sestara uključeno u mrežu i po kojim kriterijima ih birate?

– Imamo 50 aktivnih članica iz 17 gradova širom Hrvatske i nekoliko iz inozemstva. Naše hrabre sestre su različite dobi i životnih iskustava, a među njima su medicinske sestre, socijalne radnice, psihologinje, učiteljice, odgajateljice, menadžerice, pravnice, trgovkinje, tajnice, studentice… One su odabrane između 140 žena koje su se prijavile na naša dva poziva za aktivizam, prošle su tromjesečnu edukaciju i razgovore s našim voditeljicama projekta. Kroz edukaciju su stekle osnove iz medicine (trudnoće i prekida trudnoće, vrste pobačaja), psihologije (kako pristupiti ženi koja se odlučila na pobačaj i postaviti vlastite granice) i feminističke etike ženske solidarnosti (kako pružiti nepatvorenu podršku, lišenu osude, omalovažavanja i patroniziranja). Također, upoznale su iskustva aktivistkinja iz drugih zemalja, poput poznate nizozemske ginekologinje Rebecce Gomperts koja je bila naša prva predavačica.

* Koliko je onih kojima ste pomogli, kako i gdje se žene mogu obratiti za pomoć?

– Hrabre sestre su do sada uspješno posavjetovale, podržale i pratile 70 žena. Svaka žena nam je posebna – i iako znamo da će nam se putevi ubrzo razići, u tom trenutku to je posebna vrsta iskrene ženske, rekle bismo sestrinske bliskosti koja nas povezuje. Žene nam se na dva načina mogu obratiti za podršku: putem kontaktnog obrasca ili whatsapp aplikacije, a oboje će pronaći na našoj web stranici. Tamo mogu pronaći i prve važne informacije o vrstama i tijeku postupaka pobačaja, o iskustvima drugih žena te relevantne članke o reproduktivnim pravima. U podršku su najčešće uključene dvije hrabre sestre. Jedna zaprima ženin poziv, pruža bitne informacije, vodi prve podržavajuće razgovore, a zatim ju spaja s drugom hrabrom sestrom koja će je dalje pratiti i biti uz nju na dan samog zahvata. Žene ispraćamo kad ulaze u bolnice i dočekujemo ih nakon kirurških ili medikamentoznih pobačaja te vraćamo njihovim domovima. Ponekad je dovoljan odgovor na upit poslan mailom, a često smo i nekoliko tjedana u kontaktu sa ženom, bodreći je tijekom cijelog postupka. Ponekad je dovoljno samo to da ženi poželimo laku noć – da zna da nije sama, da smo mi uvijek tu za nju. Neke smo žene pratile i u Nizozemsku na pobačaj.

* Jesu li neke među vama i same prošle traumatsko iskustvo pobačaja?

– Neke hrabre sestre su prošle prekid trudnoće – neke bez traume, neke noseći traumu. Uglavnom ne radi svojih odluka, nego radi društva, često medicinskog osoblja, koje se u tom trenutku jako osuđujuće ponijelo prema njima. Odnedavno nudimo online grupu podrške gdje žene otvoreno mogu razgovarati o svom iskustvu pobačaja bez osude, stigme ili omalovažavanja. Za one koji žele znati više, 29. svibnja održavamo webinar podrške namijenjen isključivo ženama koje su prošle ili prolaze kroz pobačaj, a 31. svibnja webinar “Otvoreno o pobačaju”, na kojem ćemo ugostiti će poznate stručnjakinje iz oblasti ginekologije, psihologije i aktivizma.

Gloria-HrabreSestre