SVE ĆE BITI U REDU

medikamentozni pobačaj u Karlovcu

Nakon dva pozitivna testa za trudnoću shvatila sam da sam trudna. Saznala sam to na najgori mogući dan, kasno poslijepodne na Staru godinu. Nakon prvotnog šoka, suza i straha odmah sam tražila na internetu kome se obratiti za bilo kakav savjet ili pomoć jer u takvoj situaciji sam se našla prvi put. Sama i bez podrške. Znala sam samo da za to nisam spremna.

Nisam imala previše znanja ni o klasičnom prekidu trudnoće, a kamo li o medikamentoznom koji je relativno nova metoda u Hrvatskoj. Usprkos osjećaju nemoći, strahu i želji da odustanem od svega i poželim da me nema slučajno sam naišla sam stranicu Hrabre sestre. Iako sam bila očajna jer sam do tada pročitala svakakva iskustva i internetske priče žena o prekidima trudnoće javila sam se na broj koji je pisao na stranici. Nisam imala što izgubiti. Svijet mi je ionako bio srušen na glavu.

Pošto je bio vikend nisam očekivala nikakav odgovor do radnog dana. Na moje iznenađenje isti dan samo koji sat kasnije sam dobila odgovor i telefonski se čula sa jednom hrabrom sestrom koja me je prvenstveno saslušala i utješila.

Ne mogu vam opisati koliko vam znači jedna topla riječ ili samo rečenica “Sve će biti u redu“. U tome trenutku nisam mogla vjerovati da postoje osobe koje mogu stati uz tebe, pružiti podršku i pomoć, ne osuđivati te zbog tvoje odluke nego te posavjetovati i pratiti te svaki dan. Kada si tužna, ljuta, bezvoljna ili misliš da ti je cijeli svijet stao na glavu. Moja hrabra sestra je bila uz mene svaki dan.

Nakon razgovora, po preporuci hrabre sestre naručila sam se u OB Karlovac, a surfajući i istraživajući vrste prekida trudnoće odabrala sam medikamentozni prekid.

Jako me je bilo strah taj dan kada sam zvala da dogovorim termin jer sam očekivala osudu i neprimjerene komentare osoblja. Mogu samo reći da sam bila jako u krivu. Glavna sestra koja se javila na telefon je bila izrazito ljubazna, objasnila mi je postupak, trajanje i sve što trebam ponijeti i prvi i drugi dan.

Prvi dan kada sam došla na pregled i UZV bila sam dočekana i primljena u roku 2 minute. Osoblje je izrazito ljubazno, u čekaonici nema prozivanja po dijagnozama kao nažalost u nekim drugim bolnicama. Doktorica me je pregledala, napravila UZV te nakon plaćanja sam dobila 3 tablete Mifegyne koje sam popila kada sam stigla kući.

Ne moram vam ni opisivati koliko sam jedva čekala taj drugi dio postupka jer sam bila jako psihički opterećena i željela sam samo da se sve što prije završi. Nakon uzimanja Mifegyna, nakon cca 15 sati, sam prokrvarila. Meni ništa strašno, jer sam naviknula na svoje malo obilnije menstruacije.

Kada je napokon došao taj dan za drugi dio postupka bila sam u bolnici već u 7:30 sati. Ponijela sam si pidžamu, hranu, sok i naoružala se pozitivnim mislima.

Puno mi je značila samo poruka moje hrabre sestre koja je napisala da misli na mene. Znate li vi što to znači u takvom trenutku? Moja obitelj ne misli na mene, a žena koja me nikad u životu nije vidjela mi takvu poruku napiše.

Kada sam se smjestila u sobu dobila sam tabletu Mispregnol u 8 sati. Nakon nekih 45 minuta su krenuli bolovi, po mojoj procjeni malo jači od menstrualnih pa sam zvala sestru da dobijem nešto protiv bolova. Naravno osoblje me je čitavo vrijeme obilazilo, bila sam sama u svojoj sobi, doktor koji je taj dan vodio moj postupak je također dolazio provjeriti kako sam. U 11:30 sati sam išla ponovno na UZV – utvrdili su da nema rezidua te da nakon što mi doktor napiše nalaz mogu kući.

U tom trenutku vam ne mogu opisati osjećaj sreće, olakšanja iako sam bila sva izlomljena i psihički i fizički od bolova, krvarenja i putovanja (živim 2 sata vožnje od Karlovca), bilo mi je neopisivo lakše. Na kraju nisam mogla sama sebi vjerovati da je sve konačno završilo i da mi je pomogla osoba koju uopće ne poznam niti sam ikada prije čula za nju.

Ovo svoje iskustvo pišem zbog svih budućih djevojaka i žena koje se odluče na prekid trudnoće, znajte da niste same. Znam da ćete isto kao i ja bjesomučno tražiti po netu šta, kako i gdje, psovati, plakati i lupati glavom od zid. Ali reći ću vam samo onu rečenicu koja je meni falila i koju mi nitko od moje obitelji koja je bila upoznata sa situacijom nije rekla, nego jedna jedina žena koja je bila uz mene.

Sve će biti u redu“.

Postoje hrabre sestre koje će biti uz vas iako nemaju pojma ništa o vama. Bez osude, bez glupih pitanja, bez sumnje u vas.