TIJEK pobačajA

Sam Mifepriston obično ne uzrokuje nikakve nuspojave prije uzimanja Mizoprostola, iako neke žene mogu doživjeti lagano krvarenje ili mučninu.

Nakon primjene Mizoprostola trebali biste očekivati ​​krvarenje i grčeve. Krvarenje obično započne unutar četiri sata nakon upotrebe tableta, ali ponekad započne i kasnije.

Nekim se ženama krvarenje i grčevi, a također i druge nuspojave poput mučnine, povraćanja, proljeva, glavobolje, vrtoglavice i valunga, mogu javiti ubrzo nakon uzimanja Mizoprostola.

Krvarenje je često prvi znak da je pobačaj započeo. Ako se pobačaj nastavi, krvarenje i grčevi postaju ozbiljniji. Krvarenje je često obilnije od normalne menstruacije, a može biti i ugrušaka. Što se trudnoća dulje razvija, to će grčevi i krvarenja biti jači. Ako je pobačaj završio, krvarenje i grčevi će se smanjivati. Trenutak pobačaja prepoznat ćete po najvećem gubitku krvi, najjačom boli i najžešćim grčevima.

Obično, krvarenje će lagano trajati jedan do tri tjedna nakon pobačaja, ali to vrijeme može varirati. Uobičajena menstruacija vraća se obično nakon četiri do šest tjedana.

Najjače krvarenje obično se javlja 2-5 sati nakon primjene Mizoprostola i obično se smanjuje unutar 24 sata. Najintenzivniji grčevi i krvarenja obično traju 3-5 sati, ali mogu trajati i kraće ili duže. Neke žene jako krvare i do 48 sati, a mogu izbacivati ugruške danima, pa čak i tjednima nakon uzimanja M izoprostola. To je uobičajeno i nije opasno, osim ako tijekom jednog sata uspijete natopiti više od dva velika higijenska uloška i tako dva sata za redom, ili ako izbacujete teške ugruške veće od naranče.

Normalno je da vašem tijelu treba vremena kako bi potpuno ispraznilo maternicu. Tijelo svake žene je drugačije.

Ako ne počnete krvariti u roku od 4 sata nakon što ste uzeli Mizoprostol, trebali biste uzeti još 2 tablete. Ako i dalje ne prokrvarite u iduća 24 sata, a sigurni ste da ste trudni, ili imate izvanmaterničnu trudnoću, ili vasa trudnoća još uvijek traje (nije prekinuta). Trebali biste napraviti pregled ultrazvukom. Ako krenu komplikacije poput vrućice, nesvjestice ili ekstremnih bolova u trbuhu, odmah biste trebali potražiti liječničku pomoć jer moguće da je došlo do puknuća jajovoda, u slučaju da je riječ o izvanmaterničnoj trudnoći. Ako jest, liječnik će je liječiti. Taj se postupak ne smatra pobačajem i neophodan je kako bi se spasio život žene. Ako ultrazvuk pokaže nastavak trudnoće, možete ponovno obaviti medikamentozni pobačaj.

Žene većinu vremena mogu vidjeti krv i tkivo na higijenskim ulošcima ili u zahodu. (Vrlo mali) embrij obično se ispusti zajedno s krvlju i tkivom na takav način da žene to i  ne primijete. Međutim, moguće je da biste mogli vidjeti (vrlo mali) zametak. Ovisno o duljini trudnoće, može biti vidljiva mala gestacijska vrećica s nešto tkiva oko sebe. Na primjer, ako ste trudni samo pet do šest tjedana, neće biti vidljive vrećice. Nakon devetog tjedana možda ćete moći pronaći vrećicu u krvi i moguće je da vidite embrij. S trudnoćom od 8 ili 9 tjedana, embrij je veličine oko 2,5 cm. To može biti uznemirujuće.

Više znanstvenih podataka:

U trudnoći od 6 ili 7 tjedana, embrij ima otprilike 6, 35 do 13 milimetara, a s 9 tjedana oko 30 milimetara. Embrij izbačen tijekom medikamentoznog pobačaja nije izričito vidljiv jer se izbacuje zajedno s drugim trudničkim tkivom i krvlju.

No žene koje su to doživjele, iskreno su osjećale da je to nešto s čime se mogu nositi kod kuće. Mnogi su preferirali vlastiti odabir pratitelja koje su mogli imati u vlastitom domu i mogućnost korištenja vlastitih zahodskih prostorija. Svjetska zdravstvena organizacija sugerira da samoupravljanje medicinskim pobačajem može biti osnaživanje jer pojedinci mogu cijeniti osjećaj kontrole nad postupkom i udobnost u svom mjestu.

Medikamentozni pobačaj obično uzrokuje nuspojave poput bolova i grčeva te krvarenje praćeno gubitkom krvnih ugrušaka i tkiva. Također se mogu pojaviti mučnina, povraćanje, proljev, glavobolja, vrtoglavica i valunzi ili vrućica.

Povišena temperatura koja započinje ubrzo nakon primjene Mizoprostola i traje manje od 24 sata i niža je od 38 C česta je nuspojava. Ako vrućica traje duže od 24 sata ili je viša od 38 C trebate potražiti liječničku pomoć.

Alergijska reakcija na lijek može uzrokovati urtikariju (svrbež ili plikove na koži). Pogledajte ovdje.

Ako su vaše nuspojave ekstremne, možda je došlo do komplikacija. Pogledajte pitanje “Kako znate je li došlo do komplikacija i što biste trebali učiniti?” ako mislite da imate neuobičajene nuspojave.

Više znanstvenih podataka:

Većina žena će osjetiti bol i grčeve tijekom medikamentoznog pobačaja, posebno nakon korištenja Mizoprostola. U većini znanstvenih studija na tu temu, većina žena opisuje bol kao samo malo jaču od boli koju osjećaju tijekom menstruacija.

Neke će žene osjetiti mučninu, povraćanje ili proljev, no smatra se da je to u istoj mjeri učinak rane trudnoće kao što je i Mifepristona ili Mizoprostola. Obično ove nuspojave prolaze same od sebe i ne zahtijevaju liječničku pomoć. Glavobolja, blaga vrtoglavica, vrućica i valunzi simptomi su koji bi također trebali nestati sami od sebe.

Medikamentozni pobačaj uspješan je kada se trudnoća prestane razvijati i kada ne postoji potreba za dodatnom medicinskom njegom. Istraživanje je pokazalo da će 99,5% žena koje naprave medikamentozni pobačaj s Mifepristonom i Mizoprostolom u prvih 9 tjedana trudnoće imati uspješan i potpun pobačaj koji prekida trudnoću. Samo 3% žena trebat će dodatnu medicinsku njegu. U 97% obavljenih pobačaja ženska će tijela ukloniti sve ostatke prirodno i bez ikakvih drugih medicinskih intervencija. Važno je da razumijete da je pobačaj proces. Potrebno je vrijeme da se maternica isprazni i da pobačaj bude potpun. Normalno je da se krvarenje i izbacivanje ugrušaka nastavljaju 1-3 tjedna pa čak i duže. Tijelo svake žene je drugačije.

Ako imate ekstremne bolove, dugotrajna jaka krvarenja, abnormalni iscjedak iz rodnice ili vrućicu, to bi mogli biti znakovi da je došlo do komplikacija i da biste trebali otići liječniku. Također biste trebali otići liječniku i napraviti pregled ultrazvukom nakon uzimanja tableta za pobačaj , a ako sumnjate u uspješnost pobačaja.

Mnoge žene mogu znati kad je pobačaj uspješan. Osjećaju da su simptomi trudnoće (mučnina, osjetljive grudi, potreba za mokrenjem) nestali, ili su vidjeli da je embrij izašao . Već nakon nekoliko dana od pobačaja  možete pregledom ultrazvukom saznati jesu li lijekovi djelovali i je li vaša trudnoća prekinuta. Rani pregled ultrazvukom reći će vam je li trudnoća završila, ali najbolje je pričekati 10 dana nakon primjene Mifepristona kako biste otišli na pregled jer je samo 23% pobačaja potpuno završeno nakon 7 dana.

Kućni test na trudnoću s urinom može se napraviti tek 3 tjedna nakon uzimanja lijekova, jer su prije 3. tjedna hormoni trudnoće još uvijek prisutni u vašem tijelu i test bi mogao pokazati nepouzdan, lažno pozitivan rezultat. Vašem će tijelu možda trebati nekoliko dana ili tjedana (do sljedeće menstruacije) da u potpunosti izbaci zaostalo tkivo i krv. Ultrazvuk će pokazati što je još ostalo u maternici. Neki će liječnici preporučiti vakuumsku aspiraciju, ali ako nemate bolova, vrućice ili znakova infekcije, bolje je pričekati i pustiti da se tijelo prirodno očisti. Aspiracija vakuumom invazivan je postupak koji uključuje rizike i može biti bolan.

Više znanstvenih podataka:

Istraživanje je pokazalo da žene često ispravno procjenjuju jesu li njihovi medicinski pobačaji završeni ili ne, posebno s protokolima koji uključuju Mifepriston. Istraživanjem uspoređujući kliničko praćenje i samoprocjenu ishoda nakon medicinskog pobačaja utvrđeno je da samoprocjena nije inferiorna u odnosu na rutinsko praćenje i stoga može uštedjeti resurse.

Alergijska reakcija može uzrokovati različite simptome, od blagih do ozbiljnih.

Blaga lokalna reakcija može se osjetiti kao svrbež, mali mjehurići ili bol u ustima ili oko njih. Ona će nestati sama po sebi nakon što se lijekovi razgrade.

U blažoj alergijskoj reakciji možete imati trnce u rukama, začepljenje nosa i otečene oči te osip i svrbež kože. Ako imate takve reakcije bolje je da više ne upotrebljavate Mizoprostol. Za liječenje ovih simptoma možete koristiti lijekove iz skupine antihistaminika (na primjer claritine).

U vrlo rijetkim slučajevima ozbiljne alergijske reakcije možete početi osjećati pritisak u prsima, vrtoglavicu, natečenost lica, nedostatak daha i kolaps. Ako imate ove simptome, morate odmah otići u bolnicu jer se radi o vrlo opasnoj situaciji.