Trudnoća

Većina žena utvrdi da su trudne ako su seksualno aktivne i propuste menstruaciju. Mučnina, bol u dojkama i umor također su česti simptomi u ranoj trudnoći.

Ultrazvuk ili testovi za trudnoću jedini su način da odmah budete sigurni jeste li trudni. Test na trudnoću možete npraviti već prvog dana nakon što ste propustili očekivanu menstruaciju pa nadalje. Prije tog vremena razina hormona proizvedenih u trudnoći preniska je da bi se pokazala na testu pa test možda ispdne negativan premda ste trudni.

Ako se idete na pregled ultrazvukom, liječnik vam može reći koliko ste točno trudni. Liječnik također može procijeniti duljinu trudnoće bez upotrebe ultrazvuka. Test na trudnoću ne može pružiti te informacije.

Žena također može izračunati koliko je dugo trudna. Mora znati kada joj je bio prvi dan posljednje menstruacije, uračunati taj dan i izborojati dane. Takvo je računanje manje pouzdano ako su menstrualni ciklusi u zadnja tri mjeseca bili neredoviti, tijekom dojenja i pri uzimanju oralnih kontraceptiva, hormonske spirale, flastera  I slično. Tada preporučamo kontrolu ultrazvukom.

Više znanstvenih podataka:

Studije pokazuju da su žene sposobne samostalno odrediti tjedan trudnoće. Provedeno je istraživanje kako bi se utvrdilo mogu li žene u Sjedinjenim Državama i Indiji izračunati koliko su dugo trudne. Žene su dobile kalendare i papire kako bi im pomogli u izračunima. Na svakih 100 žena njih 98 u istraživačkoj skupini u SAD-u i 87 od svakih 100 žena u istraživačkoj skupini u Indiji uspjelo je procijeniti koliko su dugo bile trudne. Otprilike 9 od 10 žena moglo je procijeniti duljinu trudnoće dovoljno precizno da samostalno koriste Mifepriston i Mizoprostol. Istraživači su zaključili: „Velika većina žena koje žele pobačaj u prvom tromjesečju u ovoj je studiji mogla točno izračunati trajanje trudnoće unutar granice pogreške koja je klinički nebitna za sigurno obavljanje medikamentoznog pobačaja bez nadzora. Većina procjena žena bila je unutar jednog tjedna od stvarne duljine trudnoće. 

Medicinski pobačaj možete napraviti kod kuće do 12. tjedna trudnoće.

Više znanstvenih podataka:

Medikamentozni pobačaj pokazao se učinkovitim kroz prvo tromjesečje (12 tjedana) i uspješno se koristi tijekom drugog tromjesečja.

Svjetska zdravstvena organizacija podržava samoupravljanje medicinskim pobačajem do 12. tjedna. Medicinski pobačaj u drugom tromjesečju smatra se vrlo učinkovitim i može se sigurno provesti u zdravstvenom centru ili bolnici.

Medikamentozni pobačaj u drugom tromjesečju može se izvesti u bolnici ili poliklinici.

 

Medikamentozni pobačaj pokazao se učinkovitim tijekom prvog tromjesečja (12 tjedana) i uspješno se koristi tijekom drugog tromjesečja trudnoće.

Ako ste trudni duže od 12 tjedana i ibez obzira na to napravite medikamentozni pobačaj, lijekovi i dalje djeluju i uzrokuju pobačaj. Međutim, rizik od komplikacija raste i vjerojatnije je da ćete nakon toga morati potražiti liječničku pomoć (pogledajte donju tablicu s komplikacijama kako biste utvrdili točno povečanje rizika). Stoga se toplo preporučuje da tablete uzmete u čekaonici bolnice ili u kafiću vrlo blizu bolnice. U tom slučaju, ako vam zatreba hitna medicinska pomoć bit ćete u blizini.

Simptomi su potpuno jednaki spontanom pobačaju. Ako vam je potrebna hitna pomoć u bolnici, važno je reći liječnicima da ste imali spontani pobačaj jer u nekim zemljama žene mogu biti kazneno gonjene zbog pobačaja. Simptomi i liječenje su isti. 

Imajte na umu da ćete izgubiti puno tkiva i krvi, ali i fetusa (veličina ovisi o trajanju trudnoće), što se može prepoznati kao takvo; ovo može biti prilično uznemirujuće vidjeti.

Također morate znati da ćete izgubiti puno tkiva i krvi, ali i fetus (veličina ovisi o trajanju trudnoće), koji se kao takav može prepoznati. To može biti prilično uznemirujuće za vidjeti. Ako nemate drugih načina, medikamentozni pobačaj i dalje je mnogo sigurniji od opasnih metoda izazivanja pobačaja, poput umetanja oštrih predmeta u rodnicu, gutanja otrovnih kemikalija poput izbjeljivača ili udaranja u trbuh. Nikada ne biste trebali koristiti ove opasne metode!

Više znanstvenih podataka:

Što je trudnoća dulja, to je rizik od komplikacija kod medicinskog pobačaja veći. Prema studiji Hamode i sur. “Medicinski pobačaj u 64 do 91 dan gestacije: pregled 483 uzastopna slučaja” objavljen u American Journal of Obstetrics and Gynecology, postotak ljudi koji trebaju daljnju medicinsku njegu prema duljini trudnoće je sljedeći:

Dužina trudnoće                                    % žena kojima je bila potrebna daljnja medicinska njega

0- 49 dana (0-7 tjedana)                        <2%

40-63 dana (7-9 tjedana)                       2,5%

64-70 dana (9-10 tjedana)                     2,7%

71-77 dana (10-11 tjedana)                   3,3%

77-84 dana (11-12 tjedana)                    5,1%

85-91 dan (12-13 tjedana)                     8%

Medicinska skrb za komplikacije sastoji se od lijekova, hitne kiretaže i vakuumske aspiracije za nastavak trudnoće ili nepotpuni pobačaj.

Za trudnoće od 64 do 93 dana (9 do 13 tjedana), 0,4% žena možda će trebati hitnu kiretažu zbog krvarenja.

Čak i za trudnoće dulje od 13 tjedana, samo 8,1% žena treba kiruršku intervenciju zbog nastavka trudnoće ili nepotpunog pobačaja.

Ako ne postoji pristup legalnim uslugama sigurnog pobačaja ili službi za pomoć pri pobačajima, poput Women on Web, vjerojatno će se pojedinci obratiti raznim opasnim metodama za poticanje pobačaja. Te su metode uvijek opasnije od pobačaja u medicini!

Vaše zdravlje neće biti narušeno ako niste trudni, ali svejedno ste uzeli lijekove. Međutim, možda ćete i dalje imati česte nuspojave lijekova, uključujući mučninu, povraćanje, proljev ili nisku temperaturu do 24 sata nakon uzimanja.

Više znanstvenih podataka:

Dokazi o primjeni Mifepristona u žena koje nisu trudne ne pokazuju nikakvo narušavanje zdravlja i vrlo malo nuspojava“.  Mizoprostol se obično koristi u žena koje nisu trudnice, a za prevenciju i liječenje čira na želucu.

HCG je hormone kojeg luči placenta. Ako ste trudni možete ga otkriti u urinu. Dužina trajanja trudnoće može se provjeriti razinom HCG u testovima krvi.

Većina žena može očekivati da će im se  razina HCG-a vratiti na predtrudničku razinu otprilike 4 – 6 tjedana nakon pobačaja.

Više informacija:

Ljudski horionski gonadotropin (hCG) je “kemijska tvar koju stvara tkivo trofoblasta, tkivo koje se obično nalazi u ranim embrijima i koje će na kraju biti dio placente.”

Razina hCG u tjednima od posljednje menstruacije:

3 tjedna LMP: 5 – 50 mIU / ml

4 tjedna LMP: 5 – 426 mIU / ml

5 tjedana LMP: 18 – 7,340 mIU / ml

6 tjedana LMP: 1.080 – 56.500 mIU / ml

7 – 8 tjedana LMP: 7, 650 – 229 000 mIU / ml

9 – 12 tjedana LMP: 25.700 – 288.000 mIU / ml

13 – 16 tjedana LMP: 13 300 – 254 000 mIU / ml

17 – 24 tjedna LMP: 4.060 – 165.400 mIU / ml

25 – 40 tjedana LMP: 3.640 – 117.000 mIU / ml

Ti su brojevi samo pokazatelj, razina hCG-a svake osobe može različito rasti. HCG se također može mjeriti u ng / ml, što treba pomnožiti s 10 da bi se dobio broj usporediv s mIU / ml.

 

Obično liječnici ženama koje imaju (kirurški) pobačaj, spontani pobačaj ili porođaj savjetuju injekciju anti-D globulina. Razlog je taj što ako fetus ima pozitivnu krvnu grupu i ako je došlo do razmjene  krvi između fetusa (ili novorođenčeta) i rodilje, žena u svojoj krvi može stvoriti antitijela koja mogu utjecati na sljedeće rođeno dijete.

Međutim, istraživanja s ranim medikamentoznim pobačajem i spontanim pobačajima u prvom tromjesečju (prvih 12 tjedana) pokazala su da nema, ili da dođe do vrlo male razmjene krvi između žene i fetusa te da žena ne stvara značajnu količinu antitijela koja bi mogla utjecati na sljedeći fetus.

Stoga vam ne savjetujemo injekciju anti-D globulina. Ali ako se osjećate nesigurno trebali biste otići liječniku u što kraćem roku nakon medikamentoznog pobačaja, reći da ste rezus negativni – liječnik će odlučiti treba li vam dati anti-D globulin, ovisno o njegovom / njezinom mišljenju.

Više znanstvenih podataka:

Postoji vrlo malo dokaza da primjena Rh imunološkog globulina radi vaginalnog krvarenja u prvom tromjesečju sprječava senzibilizaciju majke ili razvoj hemolitičke bolesti novorođenčeta. Praksa davanja Rh imunološkog globulina Rh negativnim ženama sa spontanim pobačajem u prvom tromjesečju temelji se na mišljenju stručnjaka i ekstrapolaciji iz iskustva s fetomaternalnim krvarenjem u kasnoj trudnoći. Njegova primjena za krvarenje u prvom tromjesečju nije utemeljena na dokazima.