KLINIKA R. GOMPERTS ZA POBAčaj u amsterdamu

KONTAKT:

E-mail: infoATwomenonwaves.org

OSNOVNE INFORMACIJE O KLINICI ZA POBAČAJE

Women on Waves odnedavno pruža medikamentozni pobačaj (pobačaj s tabletama) do 9. tjedna trudnoće u klinici u Amsterdamu. Licencu su dobile od Ministarstva zdravstva, socijalne skrbi i sporta Nizozemske za pružanje ove usluge. Duljina trudnoće se računa od prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa. Ovdje možete pronaći kalkulator trudnoće.

WoW ne nude kirurški pobačaj. Ako biste radije htjeli kirurški pobačaj, kliknite ovdje kako biste pronašli kliniku koja nudi takvu vrstu pobačaja.

Niste sigurni želite li pobačaj? Ovdje možete pronaći više informacija o mogućim opcijama i odlučiti se. 

Ako želite dobiti tablete za medikamentozni pobačaj u klinici u Amsterdamu molimo Vas da obavite sljedeća dva koraka kako biste dobile termin za pregled:

1. Dovršite savjetovanje na sestrinskoj stranici Women on Web kako bi klinika imala osnovne informacije o Vašem zdravlju i trudnoći prije termina pregleda. Lijevo, u pregledniku možete odabrati jezik kojim želite odgovarati. Sve informacije su povjerljive.

2. Dogovorite termin.

Primit ćete e-mail potvrde za Vaš termin za pregled u klinici.

Dođite u kliniku u vrijeme Vašeg termina

Adresa: Domselaerstraat 14, 1093 MA, Amsterdam

Telefon: +31 (0)20 465 00 04

Ako imate simptome COVID-a, molimo Vas da nam unaprijed javite.

Molimo Vas također da nosite masku kada ulazite u zgradu i dezinficirate ruke na ulazu.

Trošak

Ako ste registrirani u Nizozemskoj, imate BSN broj i zdravstveno osiguranje, država bi trebala pokriti troškove zahvata.

Ako nemate BSN broj možete uplatiti donaciju, ako ste u mogućnosti. Možete donirati ovdje

Ako niste u mogućnosti donirati, mi ćemo Vam svejedno uvijek pomoći. Usluge bez zdravstvenog osiguranja se pokrivaju donacijama.

Dokumenti

Na Vaš termin ponesite sljedeće:

 • – dokument (putovnicu, osobnu iskaznicu ili vozačku dozvolu)
 • – karticu osiguranja ili, ako niste osigurani, izvadak iz registra stanovnika ili izvadak plaće.
 •  
 • Ne brinite ako nemate ništa od ovoga, uvijek ćemo Vam pomoći.
 •  

Ultrazvuk

Tijekom termina ultrazvučnim pregledom abdomena provjerit ćemo u kojem ste tjednu trudnoće.

Što je medikamentozni pobačaj?

Medikamentozni pobačaj je prekid trudnoće pomoću lijekova. Ti lijekovi, mifepristone i misoprostol, uzrokuju uklanjanje trudnoće iz maternice.

Mifepristone blokira hormon progesteron, koji je potreban za održavanje trudnoće. Bez ovog hormona je pričvršćenost oplođene jajne stanice na zid maternice poremećena što uzrokuje kontrakcije maternice. Misoprostol pojačava kontrakcije i pomaže ukloniti produkte oplodnje iz maternice.

Ako ne postoje kontraindikacije, liječnica će Vam dati mifepristone i misoprostol tijekom Vašeg pregleda.

Kako se koriste lijekovi za pobačaj?

 1. 1. Prvo trebate uzeti jednu tabletu mifepristone (200 mg).
 2. 2. 24 sata poslije stavite 4 tablete misoprostola (200 mg svaka) pod jezik i držite ih tamo 30 minuta, dok se tablete ne rastope. Možete gutati svoju slinu. Nakon 30 minuta možete ispljunuti bilo koje ostatke tableta.
 3. 3. Ako više volite koristiti tablete misoprostola vaginalnim putem, stavite sve 4 tablete što dublje moguće u vaginu, kao tampon. Ovo je najlakše napraviti ako ležite na krevetu. Ako se tablete stavljaju pod jezik, možete imati više grčeva u trbuhu nego ako ih stavite u vaginu.
 4.  
 5. Lijekovi uzrokuju kontrakcije u Vašoj maternici i uklanjaju trudnoću kroz vaginu. Možete očekivati krvarenje i grčeve. Mučnina, proljev i umjerena temperatura su normalne nuspojave lijekova. Zbog toga se pobrinite da imate nekoga pored sebe tko Vas može podržati ili tražiti/zvati medicinsku pomoć, ako je to potrebno.
 6.     

Gubitak krvi

Sam mifepristone inače ne uzrokuje nikakve nuspojave prije uzimanja misoprostola, iako neke žene mogu iskusiti lagano krvarenje ili mučninu.

Nakon korištenja misoprostola očekujte krvarenje i grčeve. Krvarenje najčešće počne u roku od četiri sata od uzimanja tableta, ali ponekad počne i kasnije. Za neke žene krvarenje i grčevi kao i druge nuspojave poput mučnine, povraćanja, proljeva, glavobolje, vrtoglavice i valova vrućine ili temperature mogu početi kratko nakon uzimanja misoprostola.

Krvarenje je često prvi znak da je pobačaj započeo. Ako se pobačaj nastavi, krvarenje i grčevi postaju jači. Krvarenje je često obilnije od normalne menstruacije te je pojava ugrušaka normalna. Što je trudnoća dulja, to će krvarenje i grčevi biti jači. Ako se pobačaj završi, krvarenje i grčevi će prestati. Trenutak pobačaja se može prepoznati po vrhuncu krvarenja i dodatnim grčevima i boli.

Nastavit ćete lagano krvariti 1 do 3 tjedna nakon pobačaja, ali vrijeme krvarenja može i biti duže. Vaša normalna menstruacija se obično vrati nakon 4 do 6 tjedana.

Najobilnije krvarenje se tipično javlja 2-5 sati nakon uzimanja misoprostola i najčešće se uspori nakon 24 sata. Najintenzivniji grčevi i krvarenje generalno traju 3-5 sati. Neke žene imaju obilna krvarenja i do 48 sati i imaju ugruške danima ili tjednima nakon uzimanja misoprostola. Ovo je uobičajeno i bezopasno, osim ako tijekom više od dva sata natopite više od dva maxi uloška po satu ili ako ugrušci postanu veći od naranče. Normalno je da Vašem tijelu treba neko vrijeme da u potpunosti isprazni maternicu. Svako tijelo je drukčije.

Bol

Nakon uzimanja 4 tablete misoprostola imat ćete obično grčeve u trbuhu slične onima tijekom obilne menstruacije. Bol se razlikuje od osobe do osobe. Neke žene imaju jake grčeve slične trudovima, dok neke osjećaju puno manje boli. Zato uvijek koristite lijekove za bolove. Započnite s njima kad uzmete Misoprostol. Po mogućnosti uzmite Ibuprofen, Naproxen ili Diclofenac. U uputi o lijeku provjerite maksimalnu dnevnu dozu. Paracetamol je manje učinkovit, ali se može kombinirati s drugim lijekovima. Termofor s toplom vodom ili hladni oblog na trbuhu ili donjem dijelu leđa također često pomaže.

Kako provjeriti je li pobačaj završen?

Krvarenje i bol ne znače uvijek da se trudnoća završila. Važno je napraviti test na trudnoću iz urina 3 tjedna nakon uzimanja lijekova. Na taj način možete biti sigurni da je pobačaj bio uspješan. Ako napravite test na trudnoću prije isteka 3 tjedna, rezultat može biti lažno pozitivan, pošto su trudnički hormoni i dalje u Vašem tijelu. Kod 1 od 100 žena se trudnoća nastavi. Ovo možete otkriti jedino tako da napravite test na trudnoću. Ako je test i dalje pozitivan, možete doći na pregled ultrazvukom. Također je moguće doći na ultrazvuk i provjeriti je li pobačaj završen te je li je maternica prazna.

Što očekivati nakon pobačaja?

Nakon pobačaja je normalno naizmjenično osjećati osjećaje olakšanja i tuge. Moguće je da ćete trebati neko vrijeme za prestanak simptoma trudnoće, poput oticanja grudi. Mučnina i povraćanje često brzo nestanu. Dugotrajni rizici za zdravlje ne postoje.

Kako i kada možete početi s kontracepcijom?

Oralni kontraceptivi se mogu odmah početi koristiti. Spiralu ili intrauterini uložak je moguće postaviti nakon što se utvrdi da je pobačaj bio uspješan. Za više informacija o kontracepciji molimo da pogledate website of Sense.

Kakav je rizik za komplikacije i što napraviti u tom slučaju?

Mogućnosti komplikacija su vrlo male. Oko 1-2% žena trebaju tretiranje pretjeranog krvarenja. Ovo se može obaviti dodatnom dozom misoprostola ili vakuumskom kiretažom.

Ako iskusite bilo koju od sljedećih komplikacija, važno je kontaktirati nas:

 • – obilno krvarenje – ako za vrijeme dulje od 2 sata natopite više od dva maxi uloška
 • – trajna temperatura – viša od 39°C koja traje dulje od 24 sata
 • – teška bol koja ne popušta nakon uzimanja lijekova za bolove
 • – ako nemate krvarenja u roku od 4 sata nakon uzimanja misoprostola

Ostalo

Ako imate negativnan RH faktor i trudni ste dulje od 9 tjedana liječnica će s Vama razgovarati o RH senzibilizaciji.

Spolno prenosive infekcije

Ako je potrebno, razgovarat ćemo o kontracepciji i rizicima seksualno prenosivih infekcija. Možete dogovoriti susret za STI testiranje sa GGD kroz njihovu web stranicu ili sa svojim liječnikom/liječnicom obiteljske medicine.

Žalbe

Žalbe se rješavaju u skladu s Aktom zdravstvene kvalitete, žalbi i sporova (Wkkgz). Po mogućnosti ponajprije razgovarajte o žalbi s dotičnim/om zaposlenikom/icom. Također možete podnijeti žalbu neovisnoj službenici za pritužbe Phia de Groot.(phiadegroot@gmail.com).

Prema zahtjevu Wkkgz-a, Women on Waves nudi mogućnost podnošenja žalbe neovisnom pučkom pravobranitelju.

Možete podnijeti žalbu putem web stranice od geschillencommissie.

    

(prijevod originalne web-stranice)