OB KARLOVAC

Nakon početnog šoka, jada i očaja i nakon što me Hrabra sestra smirila, ohrabrila i uvjerila da će sve biti dobro, naručila sam se za medikamentozni pobačaj u OB Karlovac. 

Gospođa mi je preko telefona sve objasnila, a od naručivanja do prijema prošlo je 5 dana. Prilikom prvog dolaska obavljaju se ultrazvuk i konzultacije s doktorom (300 kn), koji dalje upućuje na odjel kako bi se obavilo plaćanje postupka (2000 kn), preuzimanje tableta Mifegyne i kako bi se dogovorio dolazak za 2 dana. 

GINEKOLOŠKI PREGLED:

Taj prvi dan sve je trajalo oko 2,5 sata, od čega sam većinu čekala, unatoč tome što sam bila naručena, dok su sami pregledi trajali sveukupno 10ak minuta. S obzirom da sam imala nalaz krvne grupe otprije, ne znam koji je postupak ako ga nemate, tj. može li se pretraga obaviti u OB Karlovac. 

PREKID TRUDNOĆE

3 tablete sam popila nakon povratka doma i nisam imala nikakvih nuspojava. Nakon 2 dana, oko 9 sati javila sam se na odjel, gdje su me smjestili u vlastitu sobu s kupaonicom.

S obzirom da se leži na odjelu, bilo je potrebno donijeti negativan pcr test. Tabletu Mispregnola stavila sam pod jezik i u vrlo kratkom roku (15ak minuta) javili su se grčevi (u mom slučaju poprilično snažniji od menstrualnih) i krvarenje. Uočila sam da mi je pomoglo šetanje po sobi, kao da je bol malo popustila. P

Praksa je takva da se nakon uzimanja tablete čeka 3 sata te nakon toga slijedi ultrazvuk. Ukoliko je postupak bio uspješan, idete kuci, a ako nije postupak se ponavlja. Ako je bol snažna, dobijete analgetik. Preporučam da si drugi dan ponesete nešto za pojesti i popiti za slučaj da se postupak produži i ručnik ili maramice jer u kupaonici nije bilo ničeg za obrisati ruke.

U mom slučaju boravak u bolnici trajao je ukupno oko 4,5 sata, na kraju sam dobila antibiotik i nalaz u kojem je pisalo da se nakon 2 tjedna javim svom ginekologu na kontrolu.

Vjerujem da se dio pretraga (ultrazvuk, pcr test) mogao obaviti i preko zdravstvenog osiguranja, no praktičnije i diskretnije mi je bilo platiti ih.

Moram reći da niti u jednom trenu nisam imala osjećaj da me netko osuđuje, što mi je puno značilo i uz podršku Hrabre sestre olakšalo ovaj težak period.

Samo hrabro, nisi sama!