Ginekološko - porodni oddelek BREŽICE

POZOR: OVO NIJE SLUŽBENA STRANICA BOLNICE BREŽICE!

MI SMO ŽENSKA MREŽA KOJA PODRŽAVA I PRATI ŽENE KOJE SU SE ODLUČILE NA POBAČAJ. AKO ŽELITE PODRŠKU I/ILI PRATNJU ZA PREKID TRUDNOĆE U SLOVENIJI – SLOBODNO NAM SE JAVITE PUTEM MAIL OBRASCA ILI WHATSAPPA.

AKO STE SE ODLUČILI ZA BREŽICE, MOŽETE IH DIREKTNO KONTAKTIRATI PREKO LINKOVA U DALJNJEM TEKSTU.

OSNOVNE INFORMACIJE NA HRVATSKOM JEZIKU

POBAČAJ NA ZAHTJEV

Pobačaj u Sloveniji je dozvoljen na želju trudnice do isteka 10. tjedna od prvog dana posljednje menstruacije.

Iza 10. tjedna je potrebno uložiti molbu „Komisiji I stupnja za pobačaje i sterilizacije“ koja djeluje u SB Brežice. Ako postoje posebni razlozi (malformacija ploda, životna ugroženost žene, financijski razlozi) komisija (koja zasjeda i odlučuje svaki dan) može odobriti prekid trudnoće i nakon 10. tjedna do 16. tjedna.

U SB Brežice se nude dva oblika prekida trudnoće, prekid trudnoće lijekovima ili kirurški prekid trudnoće u općoj anesteziji.

PREKID TRUDNOĆE LIJEKOVIMA (troškovi 260 eura, trošak UZV-pregleda 40 eura)

U slučaju prekida rane trudnoće ili medicinskih indikacija (neuspjela trudnoća), a nakon ginekološkog pregleda i laboratorijskih testova (krvna grupa, Rh faktor, KKS) dobit ćete prvo Mifepriston. Poslije toga idete kući. Ponekad dođe do brze reakcije i krvarenja. Najčešće se radi o manjem krvarenju i nije potrebno reagirati. Uvijek se možete konzultirati telefonski s bolnicom.

Drugi lijek – prostaglandin misoprostol, se kao nastavak postupka daje ponovno u bolnici, nakon dva dana (48 sati), poput vaginaleta u maternicu (4 tbl.). On uzrokuje kontrakcije maternice i izlučivanje tkiva trudnoće iz nje. Bolovi su slični bolnim menstruacijama i tada je potrebno uzeti lijekove za ublažavanje bolova. Obično se daju nesteroidne antireumatike (Ketonal, Naklofen, Naprosin i sl.). Taj dan ostajete u bolnici 3-4 sata. U tom vremenu se obično pojavi krvarenje, koje je nešto jače od obične menstruacije.

To krvarenje može trajati još približno 7 dana, nakon toga još 5 do 7 dana možete očekivati smeđkasto krvavi iscjedak iz maternice. Uspješnost metode je 97%.

Nakon medikamentoznog prekida trudnoće je potrebna ultrazvučna kontrola nakon dva tjedna, najbolje ponovno u SB Brežice. U slučaju neuspješnog prekida je potrebno trudnoću prekinuti kirurškim načinom.

KIRURŠKI PREKID TRUDNOĆE

Zahvat vrši ginekolog u operacijskoj sobi u općoj anesteziji (anestetik dobijete intravenozno). Na zahvat morate doći na tašte (6 sati ne smijete ništa jesti ili piti).

Liječnik/ca će za vrijeme zahvata raširiti vrat maternice i u maternicu staviti metalnu cijev odnosno sondu, s kojom isisa tkivo trudnoće. Zahvat traje 15 minuta. Za to vrijeme spavate i nemate bolove. Moguće komplikacije su rijetke (povreda maternice, infekcija, jako krvarenje).

Nakon zahvata ostajete na ginekološkom odjelu još 3 do 5 sati. Krvarenje po zahvatu je najčešće manje od uobičajene menstruacije i može trajati s manjim intenzitetom do 7 dana. Bolovi su slabiji, u slučaju da je potrebno, možete uzeti nesteroidni antireumatik (npr. Ketonal ili Paracetamol tbl.).

Preporučujemo kontrolu kod ginekologa za 3 do 4 tjedna.

POSLIJE ZAHVATA

Kod kuće možete očekivati krvarenje u trajanju od 7-14 dana (ovisno od načina prekida). Bolovi su najčešće blagi. Možete uzeti sredstva protiv bolova (Lekadol, Paracetamol). 

Nekoliko dana vam ne savjetujemo spolne odnose, teški fizički rad ili naprezanje, kupanje u kadi ili bazenu i upotrebu tampona zbog povečanog rizika za infekcije. Priporučujemo tuširanje.

Kontrolni pregled kod nas je potreban za dva tjedna, kod svog ginekologa planirajte po slijedećoj menstruaciji.

U slučaju jakog krvarenja i jakih grčevitih bolova, povišane tjelesne temperature (iznad 38 stupnja celzija) i groznice morate se javiti u bolnicu Brežice ili u najbližu zdravstvenu ustanovu!

Ginekolog je u bolnici stalno – 24 sata dostupan.

Za sva pitanja nazovite: +386 (0)7 46 68 145

SB Brežice nudi i psihološku pomoć, po potrebi vas mogu poslati i kod specijaliziranog psihologa.