KLINIKA ZA ŽENSKE BOLESTI i porode - Petrova, ZAGREB

Spremna na sve kako smo pričale… moram vam reći da je osoblje bilo profesionalno, s dozom empatije, žene koje su željne upoznati me sa situacijom, sa time što očekivati, što dalje napraviti (otići na ultrazvuk nakon šta stane krvarenje, a prije iduće menstruacije). Kad sam tablete dobila u ruke nisam znala da li ih želim baciti u smeće ili popit istog trena… reset apsolutni se dogodio… ali sam se sabrala i tempirala si kada mi je pogodno da dodatno ne uzimam godišnji van ova dva dana… nakon prve dvije tablete mi nije bilo ništa, ali idući dan (24 poslije sam pila druge dvije) je počelo krvarenje, ali i jaki bolovi, a sljedeći dan ugrušci. I tad sam pila tablete i ležala i molila se samo… stvarno vjerujem da je nekim ženama ovo uobičajena bolna i obilna mjesečnica. kroz cijeli prethodni tjedan krvarim i imam te ugruške koji izlaze, glava boli tablete ne pomažu, ali radim i mogu obavljat posao nisam jako loše. Samo se vrtim oko wc dosta… Još uvijek traje, ali od vikenda je prestao trbuh boljeti… (02/2022.)

… (privatna) ginekologica kaže da ako beta hcg opada da to znači da se radi o spontanom pobačaju, tj. da trudnoća neće uspjeti. i dalje tvrdi da se radi o novoj trudnoći, ali kad sam joj rekla da sam povraćala nakon uzimanja tablete je rekla da vrlo vjerojatno može biti da tablete nisu obavile svoje.
ne moram na hitnu niti kiretažu, rekla je da će se to kroz tjedan dana obaviti samo od sebe. idući tjedan u srijedu moram ponovno vaditi beta hcg i u četvrtak idem kod nje na pregled. kaže u slučaju velikih izljeva krvi i jako jakih bolova na hitnu u vinogradsku, da im mogu pokazati njezine podatke i da me ona šalje.
imamo dobre vijesti: nema više prokrvljenosti, beta hcg opada, još uvijek nije otišlo ali za 14 dana bih trebala imati menstruaciju i rekla je da ce najkasnije tada otići. idući tjedan ponovno vadim krv, čekam menstruaciju i onda ponovno odlazim na uzv da vidimo je li sve otišlo.

Evo mene i mog iskustva. Dakle išla sam u četvrtak u Petrovu, sve po vašim uputstvima, nalaz krvne grupe sam imala od prije, na ultrazvuk sam došla druga na red. (…) Taj dan i od tih prvih tableta mi nije bilo ništa, drugi dan sam osjetila lagano grčenje maternice i strahovala što me čeka kad popijem one druge. Popila sam i njih, i nakon 15 min su počeli lagani grčevi i krvarenje, nakon sat dva je to sve prešlo u mučninu i bolove, bolnije od menstruacije ali stvarno ništa ne izdrživo. Ja sam stvarno očekivala grozote da ću prolaziti, ali riječima doktora rana trudnoća (6 tj.) ne bi vas trebalo boliti i krvariti ćete maksimalno tjedan dana. Drugi dan mi je bilo super, pa se dan kasnije krvarenje pojačalo i dan nakon isto. I osjećam stezanje maternice, al opet nije bolno kao nakon poroda. U nedjelju ujutro morala sam nazad u Petrovu da primim onu inekciju jer sam -0 krvna grupa. Evo krvarenje još traje, 29.12. sam naručena kod svog ginekologa na pregled i mislim da će sve biti ok. Evo ne znam da li sam trebala pisat sve ove detalje. I da najvažnije pohvala svim doktorima i sestrama u Petrovoj, nitko od njih nije bio bezobrazan, nitko mi nije uputio čak ni krivi pogled i to mi je uvelike olakšalo situaciju. A isto tako i sve informacije koje sam dobila od vas, to me je definitivno spasilo od bespotrebnog lutanja i traženja, ovako sam sve znala i na sve bila spremna. I evo još jedno veliko hvala što postojite i na vašoj podršci i lijepim riječima.

Drage hrabre sestre, hvala vam za edukativni materijal i informacije podijeljene na stranici, meni su puno pomogle da se snađem i odaberem bolnicu u kojoj ću obaviti pobačaj. 

Vjerujem da bi bez ovakvog mjesta sa svim dostupnim informacijama bilo puno teže saznati sve važne informacije.

Šaljem svoje iskustvo medikamentoznog pobačaja u Petrovoj bolnici u Zagrebu u kolovozu 2022. godine .

Iako sam jako rano shvatila da sam trudna i kućni test je to potvrdio, moja ginekologinja mi je rekla da ne treba ići na pobačaj prije 6. tjedna jer se neće moći sa sigurnošću potvrditi trudnoća ultrazvukom. Pričekala sam da prođe 6 tjedana od zadnje menstruacije i zatim nazvala Petrovu i pitala za proceduru.

Prema uputama sa telefonskih konzultacija, u ponedjeljak u 7 sati ujutro sam otišla izvaditi krv (odrediti krvnu grupu i rh) u Petrovu 3. Cijena pretrage je 319,00kn ukoliko se nalaz čeka (dobije se za dva do tri dana na mail ili se fizički podiže u Petrovoj). Ukoliko vam nalaz krvi treba isti dan (što je kod mene bio slučaj) cijena je 528kn. U laboratoriju za vađenje krvi sam navela da mi nalaz treba za namjerni prekid trudnoće, svi su bili izuzetno ljubazni bez ikakvih osobnih pitanja i ružnih komentara. Rečeno mi je da će nalaz biti gotov kroz 2 sata.

Nakon toga otišla sam u glavnu zgradu u Petrovoj 13 i tamo u podrumu napravila ultrazvuk. Cijena trudničkog ultrazvuka je 150,00kn. Doktor kod kojeg sam išla na ultrazvuk bio je izuzetno ljubazan i dobronamjeran, kao i sestra u njegovoj ordinaciji.

Rečeno mi je da se obje ove pretrage mogu napraviti na uputnicu, ja nisam imala vremena čekati i odlučila sam platiti preglede.

Podigavši nalaze krvi otišla sam u trudničku ambulantu pored glavne zgrade i tamo se prijavila za pregled, odnosno razgovor, s doktoricom. Telefonom mi je rečeno da trebam doći do 10:30. To je jedino mjesto gdje je sestra bila neljubazna i otresita. Tamo sam se prijavila s nalazima krvi i ultrazvuka i u čekaonici čekala nekih sat vremena. Razgovor s doktoricom trajao je jako kratko i nije bilo nikakvih neugodnih situacija. Ona mi je napisala nalaz i detalje za uzimanje terapije.

S njezinim nalazom vratila sam se u glavnu zgradu u Petrovoj 13, kako bih platila i podigla tablete. Cijena medikamentoznog pobačaja bila je 1800kn. Sve u svemu, osoblje je uglavnom bilo ljubazno i prijateljski nastrojeno, nisam doživjela nikakve neugodnosti.

Razlog zašto sam bila u žurbi jest taj što su nakon tog ponedjeljka liječnici bez priziva savjesti odlazili na godišnji te se pobačaj u bolnici kroz nekoliko idućih tjedana ne obavlja (08/2022.).

Evo da se povratno javim. 

Jučer je sve prošlo dobro, bez ikakvih neugodnosti ili suvišnih pitanja, bilo nas je 6 pa su nas pitali je li u redu da uđemo u paru, nama nije smetalo, čak je mladim curama bilo lakše. Doktor je objasnio postupak nakon što je pregledao papire i uputio nas sestri na kat. Rekao je da se tablete piju, a kad sam pitala mogu li se druge primijeniti vaginalno, rekao je da je tako čak i bolje, međutim, puštaju nas kući da to obavimo same pa nijednoj ne daju takve upute jer nisu sigurni koliko ispravno će ih primijeniti. Otišle smo ispuniti upitnik, platile, vratile se po tablete gdje nas je sestra na odjelu okupila za stolom i ponovila postupak. Meni nije smetalo, ali moja prijateljica je imala zamjerku kako se to tako radi na sred hodnika na odjelu, gdje je diskrecija i tako…možda bi se moglo drugačije, kažem, meni nije smetalo jer smatram da nije sramota niti tabu, ali ne znam što su druge mislile, nijedna se nije izjasnila negativno kad je sestra pitala može li nas sve zajedno smjestiti.

Sve u svemu, nije predugo ni potrajalo, nekih sat i pol/dva. 

Odmah sam popila prve 3 tablete, danas me čeka tura od druge dvije… doktor je rekao predvečer ili čak sutra ujutro… Još se jedino dvoumim kako da ih uzmem, kakva su Vaša iskustva, javlja li se puno žena povratno s tim nuspojavama? Htjela bih izbjeći mučninu ili povraćanje, inače nisam sklona tome, ali ne znam ima li to ikakve veze u ovoj situaciji… U iščekivanju da sve prođe što bezbolnije, srdačno Vas pozdravljam! 

Slažem se s Vama, intimna je to stvar i mogli bi malo poraditi na tome da se žene koje dođu ipak ne sazivaju nasred hodnika… čovjek se zapita je li to neki prikriveni način posramljivanja žena izloživši ih tako javno, ne znam ustvari što bih mislila. Ali, sve u svemu, osim toga dijela, sve ostalo bilo je profesionalno.

Što se mene tiče, prokrvarila sam jučer popodne, prije nego sam uopće popila drugu dozu, a onda više nije bilo dileme kako ju aplicirati, malo mi je teže sjela na želudac, ali ne mogu reći da mi je bilo mučno. Bolovi su slični menstrualnima, a ni krvarenje nije nešto preobilno, čak se pitam bi li trebalo biti malo jače. Između svoja dva poroda imala sam i jedan spontani pobačaj, nekih 6/7 tjedana i bilo je bolnije, ova trudnoća sada je zaista rana, 5+3 pa si to količinski normalno krvarenje objašnjavam time. U spontanom je sve izašlo samo pa se nadam da će tako biti i sada. Zahvaljujem Vam na vremenu, trudu i svim informacijama koje ste mi dali i želim svu sreću u daljnjem radu i pomoći ženicama u potrebi (04/2023.)!

Drage Hrabre sestre, hvala vam od srca što postojite. Vaša baza informacija i podrške je nevjerojatna i spašava mnoge živote, uključujući i moj. Bez uputa sa stranice ne znam kako bih sama došla do istih i na kakve bih sve situacije nabasala putem. Šaljem svoje iskustvo medikamentoznog pobačaja u Petrovoj,

Kao prvo, voljela bih naglasiti da je kontakt broj naveden na stranici broj od centrale. Kad sam nazvala taj broj, prespojili su me na umjetnu oplodnju umjesto na trudničku ambulantu tako da savjetujem svim curama da odmah naglase da mole da ih se prespoji na trudničku ambulantu. Telefonski mi je vrlo šturo i brzo rečeno da dođem u četvrtak u 7:30 na ultrazvuk i nakon toga da se javim u trudničku ambulantu sa nalazima ultrazvuka i krvne grupe. Budući da sam imala informacije od vrlo detaljne objave na vašoj stranici gdje točno moram ići za koji od tih pregleda, nisam postavljala previše pitanja ženi preko telefona, a ni ona nije bila pretjerano raspoložena za odgovaranje.

Nazvala sam Zavod za transfuziju u Petrovoj 3 gdje su mi rekli da mogu doći bilo koji dan između 7 i 12 bez naručivanja. Iako sam do samog postupka imala dva dana, odlučila sam u srijedu obaviti vađenje krvi, tako da u četvrtak budem što prije gotova. Na vađenju krvi nisam imala neugodnih iskustava, platila sam ultrahitni nalaz 528kn i nalaz mi je bio gotov za 3 sata. Nisam samoinicijativno navodila razlog vađenja krvi, niti zašto ga plaćam, ali je svaka sestra s kojom sam komunicirala sama postavila to pitanje kad sam rekla da nejdem preko uputnice jer mi je hitno. Osobno mi nije najjasnije zašto bi njima ta informacija bila relevantna, ali nisu imale nikakvih neugodnih reakcija kad bih potvrdila da idem na prekid trudnoće.

Iduće jutro stižem sa svojim partnerom u pratnji u Petrovu 13 na ultrazvuk u podrum glavne zgrade. Stigli smo tamo u 7:15, pričekali do 7:40 da nas prime na šalter i naplate UZV 150kn. Sestre i službenice koje rade na tom šalteru nisu najugodnije, ali također nisu imale suvišnih komentara. Rekli su nam da liječnici počinju s radom od 8 pa da do onda malo pričekamo. Nažalost, pacijente su krenuli primati tek od 8:50, a do tog trenutka čekaonica je već bila dupkom puna. U 8:50 su me konačno primili. Ulazim u tu ambulantu kroz koju svi živi hodaju – sestre iz susjednih ambulanti, sestre sa šaltera, ekonomisti zaposleni na zavodu dok ja polugola ležim na krevetu s raširenim nogama. Doktorica je bila ljubazna, a njena sestra strašno draga. Pitale su me kako sam i želim li vidjeti ultrazvuk, na što sam odgovorila sa sigurnim NE. Pregled je potrajao 2 minute u tišini. Na kraju mi je doktorica rekla da je trudnoća još rana (kraj 6. tjedna od zadnje menstruacije) te da je njena preporuka da ponovim ultrazvuk za tjedan dana. Na to sam ju pitala znači li to da postoji rizik za moje zdravlje ukoliko odmah obavim postupak, na što nije dala direktan odgovor, već je skrenula u smjeru toga da bolje da pričekamo još tjedan dana da vidimo hoće li se plod normalno razvijati. Na to sam postavila pitanje je li to uopće relevantno s obzirom na to da ga ionako ne mislim zadržati. Odgovor koji sam dobila me malo potresao: “Postoji mogućnost da će trudnoća biti nezdrava i da će doći do spontanog pobačaja pa će vam u tom slučaju savjest biti čista i nećete morati plaćati.” Iako sam znala da za takvu izjavu nema nikakvih medicinskih opravdanja, u tom trenu se nisam snašla, samo sam joj rekla da mi novci nisu problem i da se samo želim što prije toga riješit. Ona je nastavila s narativom da je “njena preporuka” da pričekam još tjedan dana. Popustila sam, obukla se, izašla, prijavila se na šalteru za ponovni ultrazvuk za tjedan dana (koji bih ponovno morala platiti 150kn) i izašla.

U tom trenu mi se srušio svijet – živim s ovim saznanjem već 3 tjedna i samo čekam da prođe i pomisao da moram čekat još tjedan dana me slomila. Srećom, uz sebe sam imala svog partnera koji je u tom trenu bio puno prisebniji. Posjeo me ispred bolnice, vratio se unutra, tražio razgovor s doktoricom i uspio iz nje izvući informaciju da ta njena preporuka nije presudna te da mi i dalje možemo obaviti postupak s tim njenim nalazom na kojem piše da me se naručuje na ponovni UZV. Ovo pišem tako detaljno jer želim da svaka žena koja bude u takvoj situaciji zna da nema potrebe za daljnjim čekanjem ako je gestacijska vrećica vidljiva te da i dalje s takvim nalazom mogu nastaviti postupak.

Nakon ultrazvuka jurimo u trudničku ambulantu pored glavne zgrade u Petrovoj 13, na šalteru bez neugodnosti. Međutim… u toj čekaonici smo čekali više od 2 puna sata i gledali kako na red dolaze sve trudnice koje su došle nakon nas. Činilo se ko da namjerno ostavljaju nas 3 koje smo došle na prekid za sam kraj, pogotovo kada su nas sve tri pozvali odjednom u 12:10. Taj razgovor s liječnikom je trajao kratko i bio je okej, osim dijela u kojem je kratko održao prodiku o tome kako se ubuduće moram zaštititi – taj komentar mi se činio nepotrebnim budući da nisam toliko mlada da to i sama ne znam.

S njegovim nalazom vraćamo se u glavnu zgradu Petrove 13 na Zavod za humanu reprodukciju gdje potpisujem privolu, plaćam (može i gotovina i kartica) 1800kn i dobivam račun. S tim računom idem na tom istom zavodu desno u drugu polovicu čekaonice u sobu 135 gdje se javljam i dobivam tablete.

Za 2 tjedna kontrolni UZV kod njih, međutim to možete obaviti i kod svojeg ginekologa. Sve u svemu, iskustvo mi nije traumatizirajuće, daleko do toga, međutim još uvijek vidim tu puno prostora za napredak… Naoružate se strpljenjem i ako imate priliku povesti pratnju bilo koje vrste, povedite, meni je moja neizmjerno puno značila (09/2022).